Πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια ξόδεψαν την τελευταία δεκαετία οι πέντε μεγαλύτερες ιδιωτικές πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου προκειμένου να...
επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με έρευνα που είδε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, BP, Chevron, ExxonMobil, Shell και Total -οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου του κόσμου- και οι σύνδεσμοι προώθησης των συμφερόντων τους έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 251 εκατ. δολάρια από το 2010 για λόμπι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τέσσερις γνωστές οργανώσεις -Corporate Europe Observatory, Food & Water Europe, Friends of the Earth Europe, Greenpeace- και βασίστηκε σε στοιχεία από τις δηλώσεις των ίδιων των πετρελαϊκών, το μητρώο λόμπι της Ε.Ε. και το πρόγραμμα συναντήσεων της Κομισιόν. Διαπίστωσε ότι μεταξύ 2010 και 2018 οι «πέντε» δαπάνησαν για λόμπι στην Ε.Ε. 123,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι εμπορικοί τους σύνδεσμοι ακόμη 128 εκατ. ευρώ.
Από το 2014 μάλιστα, όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι των πέντε πετρελαϊκών κολοσσών είχαν 327 υψηλού επιπέδου συναντήσεις με επιτρόπους και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους. Δηλαδή πάνω από μία συνάντηση την εβδομάδα. Βασικός σκοπός των συναντήσεων, η επιρροή των αποφάσεων της Κομισιόν για την κλιματική αλλαγή. Οι σχετικές δαπάνες στη διάρκεια της θητείας Γιούνκερ ανήλθαν στα 162,9 εκατ. ευρώ.
Οι παρασκηνιακές πιέσεις των «πέντε» στις Βρυξέλλες -όπου σήμερα απασχολούν πάνω από 200 λομπίστες- αλλά και στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών κατάφεραν να καθυστερήσουν, να αποδυναμώσουν και να σαμποτάρουν την ανάληψη δράσης από την Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, συρρικνώνοντας μεταξύ άλλων τους στόχους για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τον περιορισμό ρύπων.
Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις εξασφάλισαν στον κλάδο γενναιόδωρες επιδοτήσεις οι οποίες συνετέλεσαν μόνο πέρυσι στην εκτόξευση της κερδοφορίας των «πέντε μεγάλων» στα 82 δισ. δολάρια και των αμοιβών των διευθυνόντων συμβούλων τους (CEOs) στα 80 εκατ. δολάρια.
Η ExxonMobil -που γνώριζε για την κλιματική αλλαγή από τη δεκαετία του 1960 και ξόδεψε επί δεκαετίες τεράστια ποσά προκειμένου να συκοφαντήσει επιστήμονες και να υπονομεύσει πολιτικές για το κλίμα- αντάμειψε πέρυσι τον CEO της με 18,8 εκατ. δολάρια, ενώ η Shell, που είναι υπεύθυνη για την οικολογική καταστροφή και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Δέλτα του Νίγηρα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, πλήρωσε τον δικό της CEO με 23 εκατ. δολάρια.
Οι πέντε κολοσσοί θεωρούνται υπεύθυνοι για το 7,4% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων στην περίοδο 1988-2015. Παρ’ όλα αυτά, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στη θερμοκρασία του πλανήτη, σαν να μην υπάρχει η συμφωνία του Παρισιού, συνεχίζουν να επενδύουν στην καταστροφική δραστηριότητά τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Global Witness, ώς το 2030 σχεδιάζουν να επενδύσουν 5 τρισ. δολάρια σε νέες εξορύξεις.
«Η διαπραγμάτευση της νομοθεσίας για τη δημόσια υγεία με τα λόμπι των καπνοβιομηχανιών είναι αδιανόητη σήμερα και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα λόμπι των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Ο τερματισμός των ιδιωτικών συναντήσεων, εκδηλώσεων και περιστρεφόμενων θυρών μπορεί να αποκλείσει τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων από τη χάραξη των πολιτικών που αφορούν την κλιματική κρίση», υπογραμμίζει από την πλευρά της η Φρίντα Κιένιγκερ της Food & Water Europe. Ποιος θα τολμήσει επιτέλους;...
Μπάμπης Μιχάλης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου