3.10.19

Η «μάχη του κέντρου» περνά και μέσα από το προσφυγικό...

Ποιους στοχοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ...

“Τρίβουν τα χέρια τους” στην Κουμουνδούρου βλέποντας και εκτιμώντας πως η ΝΔ αποχαιρετά σιγά - σιγά το κεντρώο προφίλ που επιχείρησε να οικοδομήσει πριν από τις εκλογές προκειμένου να εισχωρήσει σε νέα κοινά και να...
καταλάβει την εξουσία. 

Όσα αναφέρει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί για το προσφυγικό είναι αναμφισβήτητα ένα νέο “καμπανάκι” προς τους ψηφοφόρους του προοδευτικού χώρου που μετακινήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ το καλοκαίρι που πέρασε και βέβαια ένα νέο “κλείσιμο ματιού” στο ΚΙΝΑΛ.

Είναι πολλά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που περιμέναν τη χρονική στιγμή που κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης θα σπάσουν την “εκλογική σιωπή” τους - όπως έλεγαν χαρακτηριστικά - και θα βγουν μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο και λεπτό ζήτημα. Μάλιστα αναμένουν και άλλους βουλευτές ή δεύτερης γραμμής στελέχη να βγούν μπροστά το επόμενο διάστημα. Όπως είναι φυσικό κάθε δήλωση από την πλευρά της γαλάζιας παράταξης από εδώ και πέρα για το συγκεκριμένο θέμα παρακολουθείται πολύ στενά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δύο βασικά ερωτήματα βάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουν άμεσα απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

- Τι άλλαξε σε σχέση με τις καλοκαιρινές δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επισκέφτηκε τη Μόρια και είχε μιλήσει για την πληρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό; Τα ίδια κομματικά στελέχη αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει να συνυπάρξει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Γιώργος Κουμουτσάκος με τους κ. Γεωργιάδη και Βορίδη που έχουν μια εντελώς διαφορετική οπτική για το θέμα. Εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα οι συγκρούσεις, που κρύβονται “κάτω από το χαλί” μέσα στην κυβέρνηση, θα γίνουν δημοσίως γνωστές, αφού στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν δύο γραμμές που μοιραία θα συγκρουστούν.

- Συμφωνεί με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη πως μόνο το 7% είναι πραγματικοί πρόσφυγες, ενώ οι υπόλοιποι είναι «λαθρομετανάστες», αλλά και με τον Μάκη Βορίδη που δήλωσε πως δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής βοήθειας;

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως οι συγκεκριμένοι υπουργοί μπορεί να υποχρεώθηκαν να μη “σηκώσουν το ψηλά το λάβαρο του Σκοπιανού” μετεκλογικά, βάζοντας αρκετό “νερό στο κρασί τους”, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο και για το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Υπενθυμίζουν πως και οι δύο υποστήριξαν τη λειτουργία κέντρων κλειστού τύπου για όσους δε δικαιούνται άσυλο και παράλληλα υπεραμύνθηκαν της κυβερνητικής θέσης πως δεν υπάρχει πια προσφυγικό, αλλά μεταναστευτικό, με το επιχείρημα ότι οι Σύροι που φτάνουν στα ελληνικά νησιά είναι λίγοι.

Την ίδια στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν πως τέσσερα στελέχη της κυβέρνησης έδωσαν διαφορετικά στοιχεία για τη σύνθεση των προσφυγικών ροών. Ως απάντηση στο Μαξίμου σημειώνουν πως με βάση την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η συντριπτική πλειοψηφία των νεοαφιχθέντων στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ. Οι ίδιες κομματικές πηγές θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ στριμωγμένη γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να κριθεί ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος όχι αποκλειστικά και μόνο από τη χώρα καταγωγής. Η κρίση αυτή γίνεται μόνο έπειτα από εξατομικευμένη εξέταση του κάθε αιτήματος ασύλου.

Το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται να έχει πολλές συνέχειες το επόμενο διάστημα με την κυβέρνηση να επιχειρεί να φτιάξει μια λίστα με “ασφαλείς χώρες”, αλλά και να προχωρήσει τις επιστροφές στην Τουρκία που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις προτεραιότητες του Μαξίμου είναι επίσης η ουσιαστικότερη φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: