...για το προσφυγικό άσυλο...
Με αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου περί «διεθνούς προστασίας» το...
οποίο έχει δημιουργήσει αντιδράσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να υπερασπιστεί το δόγμα «νόμος και τάξη» που επιχειρεί η κυβέρνησή του να απλώσει σε όλα τα σημεία της καθημερινότητας, μιλώντας για κανόνες, εθνική ευθύνη και αλληλεγγύη με σύστημα.
Κατά την τοποθέτησή του έκανε λόγο για «σύστημα χορήγησης ασύλου σε καθεστώς παράλυσης» και για δικαιώματα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει την κοινή δήλωση που έχει υπογράψει και στην Ευρώπη να ασκεί έντονη κριτική στην Ελλάδα.
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα ευκολότερα αντιμετωπίζεται στη γέννησή του παρά ύστερα από πέντε χρόνια όταν έχει γιγαντωθεί και πως η ψευδαίσθηση των ανοιχτών συνόρων απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στην τακτική των ασφαλών συνόρων» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις αδυναμίες άλλων, το μεταναστευτικό είναι απέναντί μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».
Περιγράφοντας τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «διεθνή αλληλεγγύη και εθνική ευθύνη» και για τους «κυνηγημένους του κόσμου, αλλά και τα δικαιώματα των Ελλήνων»
Το νομοσχέδιο, κατά τον κ. Μητσοτάκη, «κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις. Απλοποιεί τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και τις οικογένειες και παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Παιδεία και Υγεία».
«Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ έκανε λόγο για «μεταναστευτικό» πρόβλημα.
Αίσθηση προκάλεσε και η αποστροφή του πρωθυπουργού για το μετατραυματικό στρες αναφέροντας ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ιατρικά και σημειώνοντας ότι «έγινε φάμπρικα για να το χρησιμοποιούν διάφοροι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα».
Ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι μίλησε κυρίως για «μεταναστευτικό» πρόβλημα παραδέχθηκε πως είναι προφανές ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές οφείλονται σε βαθιά προβλήματα, πολεμικές κρίσεις και οικονομικές ανισότητες.
Μίλησε, ακόμη, για παρεμβάσεις με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, αλλά και τον σεβασμό των συνόρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε θετική άποψη για τη «νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου» και σημείωσε «δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες οι οποίες απολαμβάνουν τα οφέλη από την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να αρνούνται πεισματικά έστω και τον ελάχιστον επιμερισμό του προβλήματος για λόγους που έχουν να κάνουν με εσωτερικά θέματα. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη α λα καρτ».
Αναφορικά με το εσωτερικό πεδίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τρεις ανάγκες: Προστατεύουμε τα σύνορα, σώζουμε ζωές στο Αιγαίο, αποφορτίζουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
Συνεχίζοντας σε αντιμεταναστευτικούς τόνους ο πρωθυπουργός δήλωσε «ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Θα επιστρέφονται είτε στην Τουρκία είτε στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν στα άθλια κυκλώματα των διακινητών», ενώ μίλησε για θολή δράση ορισμένων ΜΚΟ.
Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούμπο, αλλά στη… Χάνα Άρεντ.
«Όπως καμαρώνω για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έτσι καμάρωσα την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική, το κορίτσι που με περηφάνια κρατούσε την γαλανόλευκη. Η αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή απλούστατα θα υπάρχει μόνο στα λόγια και στα συνθήματα. Δεν είναι άποψη δικιά μου, αλλά της Χάνα Αρεντ που διωγμένη από τους ναζί στη Γερμανία έζησε 13 ολόκληρα χρόνια χωρίς υπηκοότητα. Ή και η ίδια που υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να τα διασφαλίζουν στην πράξη μόνο οι οργανωμένες πολιτικές κοινότητες» είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του...
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.