Μήνυμα «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια των επαφών του στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, όπου...
είδε τη νέα γενική διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και με την επόμενη πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κέιθ Κράχ, εκπροσώπους οίκων αξιολόγησης, επενδυτικών και τραπεζικών ομίλους.
Μιλώντας για την ελληνική οικονομία ο ίδιος έκανε λόγο για «εξαιρετική εικόνα». Αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στις αγορές. Η χώρα βγήκε και δανείστηκε με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και συνεχίζει να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Υπάρχουν, λοιπόν, στοιχεία ρεαλιστικής αισιοδοξίας».
Στις συναντήσεις του ο υπουργός παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες των επόμενων τριών μηνών, ώστε μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου «να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη της τέταρτης αξιολόγησης».
Για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ο ίδιος εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για «το γεγονός ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουμε με τους θεσμούς μια καταρχήν συμφωνία για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις και των δύο πλευρών για το 2019 και το 2020», παρά το γεγονός ότι κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων.
Συνεχίζοντας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η νομοθέτηση αλλά και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής» αποτελεί βασική προτεραιότητα με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Προς ΔΝΤ
Μεταξύ των στόχων του υπουργείο βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας «αποπληρωμής εμπροσθοβαρώς ενός σημαντικού τμήματος του δανείου που έχουμε πάρει από το Ταμείο που είναι και το ακριβότερο».
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Πολ Τόμσεν και την νέα παρότρυνση για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι.
Μάλιστα, σημείωσε ότι ούτε οι θεσμοί θέτουν πλέον το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ για το ΔΝΤ παρατήρησε ότι παρόλο που δεν μπορεί να κάνει «οβιδιακές μεταμορφώσεις» έχει αρχίσει να εγκαταλείπει σταδιακά αυτή τη θέση.
Στον απόηχο των χαμηλών εκτιμήσεων του Ταμείου για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για επεκτατικά μέτρα με τους θεσμούς, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση του ΔΝΤ.
«Με δεδομένο ότι το Ταμείου έχει πάντα χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη από τις προβλέψεις της Ελλάδας και των θεσμών, το γεγονός ότι για το 2020 προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2019, για εμένα είναι αρκετό», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου