17.10.19

Γιατί ο Τσίπρας δεν θέλει πρόωρες εκλογές...

«Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα» είναι η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και σχεδόν όλοι στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει σύντομα. 

Σε ένα...
κόμμα που βρίσκεται «εν κινήσει» και χωρίς να έχει ανακάμψει δημοσκοπικά, το χειρότερο σενάριο αυτή την ώρα θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, προκειμένου να «κάψει» όσο πιο γρήγορα μπορεί την απλή αναλογική.

Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού κανείς στην Κουμουνδούρου δεν μπορεί να αποκλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλλάξει ρότα, προκειμένου να «στριμώξει» στη γωνία τον Αλέξη Τσίπρα. Το ζήτημα της εκλογικής ετοιμότητας έχει συζητηθεί - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr - και στα όργανα του κόμματος.

Το δίλημμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ πιο σύνθετο. Για ποιον λόγο να διακινδυνεύσει τη διενέργεια εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής έχοντας στην πλάτη του «φθορά» τεσσάρων ετών στην εξουσία; Στο ερώτημα με ποιο σκεπτικό να διακόψει άγαρμπα - έστω και μετά τον Ιούνιο - την πορεία της κυβέρνησης σε ένα μεταμνημονιακό περιβάλλον που του δίνει περιθώρια παροχών και βελτιώσεων της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση είναι λίγο πιο εύκολη.

Οι απόψεις έτσι και αλλιώς διίστανται για το αν ο πρωθυπουργός θα μπορούσε πριν από το καλοκαίρι να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες. Το άρθρο 41 του Συντάγματος αναφέρει πως «η Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος, αφότου άρχισε τις εργασίες της». 

Παρ’ όλα αυτά, όμως, αυτό που ισχύει είναι πως αν διαπιστωθεί απώλεια της πλειοψηφίας, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. Όλα αυτά στις τάξεις των κυβερνητικών αποτελούν «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», ωστόσο η αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε συνδυσμό με το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Συνταγματική αναθεώρηση φουντώνουν τη σεναριολογία.

Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει πως στο Μαξίμου έχουν διαβάσει τις «αδυναμίες» του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο που επιχειρεί να βρει τα βήματά του στην αντιπολίτευση. 
Πηγές της Κουμουνδούρου είχαν εκτιμήσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβήθηκε την επανάληψη του 1993, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου «διωκόμενος» από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πήρε την εκδίκησή του και κέρδισε τις εκλογές έχοντας περιμένει υπομονετικά 3 χρόνια στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για αυτό τον λόγο δεν συζήτησε καν να βάλει τον Αλέξη Τσίπρα στο «κάδρο» της προανακριτικής για τη Novartis ακόμα και αν έβλεπε πως αυτό θα προκαλούσε τριγμούς μέσα στο κόμμα του. Απομόνωσε με αυτόν τον τρόπο το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά; Θα μπορούσε να είναι και αυτή μια ανάγνωση από τη στιγμή που το «παιχνίδι» αυτή την περίοδο παίζεται αποκλειστικά μεταξύ των δυο.

Στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν τις πρόωρες εκλογές, αφού είναι ακόμα σε αναζήτηση του αφηγήματός τους. Η περίοδος του «σκισίματος των μνημονίων» έχει περάσει και στην αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνουν να βρουν το «λάθος» που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην οικονομία και θα φανεί στην τσέπη των πολιτών. 

Μόνο η αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης, η επιβάρυνση των αδυνάμων και η μη ικανοποίηση των αιτημάτων της μεσαίας τάξης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το κοινωνικό ρεύμα που θα φέρει και πάλι πιο γρήγορα τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Τα αργά αντανακλαστικά που έδειξε η κυβέρνηση στο προσφυγικό και οι διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν μέσα στη γαλάζια παράταξη για την αντιμετώπισή του είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο κανείς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βιάζεται να «ξαναμετρηθεί» με τη ΝΔ. Θεωρούν πως μόνο ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα τόσο δύσκολο θέμα που έφτασε στην κορύφωσή του το 2015 και μάλιστα μέσα στην «καταιγίδα» της οικονομικής κρίσης. 

Μπροστά του υποστηρίζουν πως θα βρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και την ανάπτυξη 4% που προεκλογικά υποσχέθηκε και ήδη έχει «ψαλιδιστεί» στο 2,8%. Όλο αυτό το σκηνικό οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα στο να επεξεργαστεί ένα νέο προγραμματικό σχέδιο, που, όμως χρειάζεται ορίζοντα τετραετίας.

Μετά από την οδυνηρή τριπλή καλοκαιρινή εμπειρία της κάλπης είναι σαφές πως ένα νέο σύντομο χρονικά «εκλογικό σοκ» θα προκαλούσε πρόβλημα ακόμα και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που δεν αμφισβητείται μέσα στο κόμμα του. 

Πέρα από τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το εγχείρημα της μεγάλης κεντροαριστεράς θα πήγαινε περιπάτο. Στην Κουμουνδούρου θέλουν να ολοκληρώσουν τη φάση της μετεξέλιξης και να μετρηθούν με τη ΝΔ έχοντας αναπροσδιορίσει τη θέση τους στον πολιτικό χάρτη και κατακτώντας τον χώρο που κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: