...βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού...
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης να επιτρέπει στις γυναίκες που...
δεν έχουν σύντροφο και στις λεσβίες να υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα (μετά τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφύλων το 2013) και αν εγκριθεί, η Γαλλία θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της με άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Σκανδιναβία) που επιτρέπουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλες τις γυναίκες.
Κρατώντας κόκκινες και πράσινες σημαίες οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία από το κτίριο της γαλλικής Γερουσίας έως τον Πύργο του Μονπαρνάς φωνάζοντας «Ελευθερία, ισότητα, πατρότητα», παραφράζοντας έτσι το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης «Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».
«Επί δύο χρόνια τώρα οι προσπάθειες διαλόγου μας έπεσαν στο κενό, οι δρόμοι είναι το μοναδικό μέρος που μας απέμεινε για να ακουστούμε», δήλωσε η Λουντοβίν ντε λα Ροσέρ, πρόεδρος της ένωσης «Διαμαρτυρία για όλους».
AP Photo/Rafael Yaghobzadeh
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2017 ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί να προωθήσει τον νόμο παρά τις έντονες αντιδράσεις των δεξιών αντιπάλων του αλλά και των συντηρητικών Ρωμαιοκαθολικών και άλλων θρησκευτικών οργανώσεων.
Οι ομάδες αυτές είχαν κινητοποιηθεί μαζικά το 2012 και το 2013 κατά της κίνησης του προκατόχου του Μακρόν στην προεδρία, του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, να νομιμοποιήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με μία από τις διαδηλώσεις που είχε γίνει στο Παρίσι τότε να έχει συγκεντρώσει 340.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία.
Όμως ο νόμος δεν επέτρεπε σε ζευγάρια λεσβιών ή σε γυναίκες χωρίς σύντροφο να αποκτήσουν παιδιά μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή άλλων ιατρικά υποβοηθούμενων μεθόδων, κάτι που αποτελούσε για πολλά χρόνια ταμπού στη Γαλλία. Πολλές γυναίκες, αντίθετα, υποχρεώνονταν να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε τέτοιες θεραπείες και τα γαλλικά δικαστήρια συχνά αρνούνται να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα της δεύτερης μητέρας σε περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών.
Βάσει του σχεδίου νόμου, το σύστημα υγείας της χώρας θα καλύπτει το κόστος της διαδικασίας για όλες τις γυναίκες άνω των 43 ετών. Θα επιτρέπει ακόμη στα παιδιά που θα αποκτούνται με σπέρμα δότη να μαθαίνουν την ταυτότητά του όταν γίνονται 18 - μια αλλαγή σε σχέση με την αυστηρή προστασία για ανωνυμία του δότη που ισχύει στη χώρα.
Οι πολέμιοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος στερεί στα παιδιά την απαραίτητη πατρική φιγούρα και απειλεί τη δομή της παραδοσιακής οικογένειας, ενώ ανοίγει την πόρτα στη νομιμοποίηση της απόκτησης παιδιού με παρένθετη μητέρα ακόμη και για τους ομοφυλόφιλους άνδρες.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι το 68% των ερωτηθέντων εγκρίνουν την εξωσωματική και άλλες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις γυναίκες χωρίς σύντροφο και το 65% για τα ζευγάρια λεσβιών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου