3.10.19

Βάζουν ταφόπλακα στο αυτοδιοίκητο του καθαρού ΚΕΘΕΑ...

Άντα Ψαρρά

Η κυβέρνηση προχώρησε στην πραξικοπηματική ενέργεια κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και το ανάλογο ΦΕΚ εντελώς απροειδοποίητα και χωρίς απολύτως καμία δικαιολογητική βάση, αποφάσισε να...
ελέγξει κομματικά έναν από τους πλέον εμβληματικούς και ανεξάρτητους φορείς απεξάρτησης.

Το ΚΕΘΕΑ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου λειτουργούσε με ουσιαστική αυτονομία σε ό,τι αφορούσε τη διοίκηση, τα προγράμματα και τις κοινότητες, ενώ υπόκειται σε πλήρη δημόσιο οικονομικό έλεγχο και υπακούει σε όλες τις διαφανείς διαδικασίες προσλήψεων που επιβάλλει ο νόμος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα των ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. ΕΟΔΥ) ή των «κρατικοποιήσεων», αναλόγως πώς τη συμφέρει, αποφάσισε να διορίζονται οι επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ από τον υπουργό!

Τα πάντα πλέον περνούν στον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο, ενώ το σημερινό θύμα είναι ο μόνος καταξιωμένος διεθνώς οργανισμός που ποτέ δεν κατηγορήθηκε για οποιαδήποτε οικονομική ή άλλου τύπου εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς, σπατάλης και αδιαφάνειας (όπως π.χ. ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ).

- Η κυβέρνηση θεσπίζει φωτογραφική διάταξη για τις ιδιότητες των διορισμένων πλέον μελών της διοίκησης, προβλέποντας γενικώς ότι «ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη θα πρέπει να είναι καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του οικονομικού και επιστημονικού χώρου». Από πότε άραγε ο οικονομικός χώρος δεν ανήκει στην κατηγορία του επιστημονικού χώρου αυτό θα... φανεί όταν ανακοινωθεί ο οικονομολόγος που έχει προφανώς ήδη κατά νου ο υπουργός.

- Η θητεία των διορισμένων θα είναι επ' αμοιβή, καταργείται ο σκοπός του ΚΕΘΕΑ και η δυνατότητά του να ιδρύει νέες μονάδες όπου και όποτε χρειάζεται.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (πλην του διευθυντή που εκλέγεται από το Δ.Σ. και προέρχεται πάντα από τα σπλάχνα του ΚΕΘΕΑ) δεν εισέπρατταν καμία αμοιβή και αρκούσε η αφοσίωση και η εμπειρία τους στο θεραπευτικό έργο του οργανισμού. Αυτή ήταν άλλωστε και η εγγύηση της ανιδιοτελούς προσφοράς τους. Ο δε (εκλεγμένος) πρόεδρος δεν ήταν απλά ένας επιστήμονας αλλά ένας άνθρωπος με αξίες, που χαρακτηριζόταν από την προσφορά και την αφοσίωσή του στο πλευρό των αδύναμων και ειδικά των εξαρτημένων.

Τρεις θητείες ολοκλήρωσε, για παράδειγμα, ο Γεράσιμος Νοταράς, ένας φτασμένος κοινωνικός επιστήμονας, ιδεολόγος και αγωνιστής κατά της χούντας, που βίωσε και ο ίδιος τις φυλακές από πρώτο χέρι και που δεν έπαψε να παραμένει στρατιώτης του φορέα ακόμα και μετά τη λήξη της προεδρίας του.

Σήμερα πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ είναι ο Γιώργος Μπαρδάνης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και μέλος της ιδρυτικής ομάδας της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», που υπήρξε και η αφετηρία της ίδρυσης του ΚΕΘΕΑ. Τώρα ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διορίσει κάποιον και κάποιους που δεν θα έχουν την παραμικρή σχέση με τον ευαίσθητο αυτό χώρο, διότι αν είχαν προφανώς και δεν θα συναινούσαν ούτε στον διορισμό τους ούτε στη βίαιη αλλοίωση του ΚΕΘΕΑ.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πολλά πρώην και νυν μέλη των διοικήσεων του ΚΕΘΕΑ από όλο το πολιτικό τόξο και άπαντες δήλωσαν σοκαρισμένοι και έτοιμοι να υπερασπιστούν με κάθε πρόσφορο μέσο το αυτοδιοίκητο του φορέα. Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα λόγος που ξεφεύγει από κάθε όριο λογικής και που υποδηλώνει ακόμα μία από τις σκοπιμότητες του πραξικοπήματος.

Μοναδική υποψήφια στις επικείμενες εκλογές στις 13/10 ήταν η προτεινόμενη από τα μέλη της διοίκησης και μεγάλο αριθμό μελών, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η κ. Δημητρίου ήταν εξ αρχής, πριν ακόμα γίνει εισαγγελέας ανηλίκων, από τους πλέον δυναμικούς υποστηρικτές του ΚΕΘΕΑ στην πράξη.

Μια ζωή δούλευε στις φυλακές, στις εξαρτήσεις, στους ανηλίκους και στους πρόσφυγες. Η πρόταση να δεχτεί αυτή την τιμητική θέση τής είχε υποβληθεί όταν ακόμα ήταν εισαγγελέας, αλλά δεν θέλησε τότε να την αποδεχτεί δεδομένων και των καθηκόντων της στον Αρειο Πάγο.

Οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, οι κατά τόπους εισαγγελείς και οι δικαστές την έβλεπαν να οργώνει την Ελλάδα προκειμένου σε ειδικά σεμινάρια να παρέχει και η ίδια εκπαιδευτικό έργο και να διδάσκονται όλοι τον τρόπο αντιμετώπισης των ευάλωτων αυτών ομάδων. Η συμπεριφορά που επιφυλάσσει τελικά η κυβέρνηση σε όσα μέλη του Δικαστικού Σώματος δεν της είναι αρεστά αποτελεί την πλέον βάναυση παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.



Θύελλα αντιδράσεων

Προσφυγή στο ΣτΕ και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Το σημερινό Δ.Σ. εξέδωσε αμέσως δελτίο Τύπου, ενώ σε χρόνο μηδέν συγκεντρώθηκαν χθες δεκάδες υπογραφές προκειμένου να συγκληθούν σήμερα όλα τα όργανα του ΚΕΘΕΑ, να προγραμματίσουν τις αντιδράσεις τους και να μην επιτρέψουν να γίνει πράξη η ωμή κυβερνητική παρέμβαση την οποία έσπευσε να υπογράψει και ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

Πρώτος σταθμός αδιαμφισβήτητα θα είναι η προσφυγή στο ΣτΕ αλλά και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Από χθες κατακλύστηκε και το κέντρο του ΚΕΘΕΑ με αγωνιώδη τηλεφωνήματα μελών και γονιών που βλέπουν να κινδυνεύει άμεσα το περιεχόμενο των προγραμμάτων από άτομα που καμία σχέση δεν έχουν με τα προβλήματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο του ΚΕΘΕΑ υποστηρίζεται από χιλιάδες μέλη, αποφοίτους, γονείς, εθελοντές και προσωπικό και ποτέ μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να παρέμβει έστω και κατ' ελάχιστο στον αποτελεσματικό φορέα.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι ποτέ δεν υπήρξε και δεν απασχόλησε το ΚΕΘΕΑ οποιασδήποτε μορφής πολιτική ή κομματική εμπλοκή και για τον λόγο αυτό όλες οι διοικήσεις του οργανισμού είχαν πάντα τον σεβασμό και τη βοήθεια όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων.

Η εσωτερική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ προβλέπει μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία, με τη διοίκηση να εκλέγεται -ανάμεσα στους προτεινόμενους υποψηφίους- ύστερα από ψηφοφορία του συνόλου των μελών του (περίπου 800), ενώ με ανάλογο δημοκρατικό τρόπο λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα όργανα του ΚΕΘΕΑ.

Υποδειγματική λειτουργία

Η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Εν μιά νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του.

Αντισυνταγματικά, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων! Η "εκσυγχρονιστική" παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων». 

Το Δ.Σ. διαπιστώνει ότι πλέον ο οργανισμός θα είναι ευάλωτος σε πολιτικές παρεμβάσεις, την ώρα που με αυταρχισμό η κυβέρνηση καταλύει ένα καινοτόμο και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα «που δίνει φωνή και δικαίωμα αυθεντικής έκφρασης σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης: στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζομένους και στους εθελοντές». Ολοι αυτοί εξάλλου αποτελούν τη γενική συνέλευση που εκλέγει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., «θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής».

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Η επίκληση "της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης" από πλευράς της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον αστεία, γιατί είναι γνωστό σε όλο τον πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία ότι: Το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν δημιούργησε "μαύρες τρύπες", δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. 

Είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός οργανισμός στον τομέα της υγείας-κοινωνικής φροντίδας που καθιέρωσε από το 1995 τον κατ’ έτος δημόσιο απολογισμό, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές [...] ενώ η πολύ καλή του επίδοση στον τομέα αυτόν επιβεβαιώθηκε και από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εντελώς αναίτια, με παντελή απουσία τεκμηρίωσης και χωρίς προειδοποίηση και διάλογο, η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και στρέφεται ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: