7.10.19

Εκλεισε πόρτα το ΣτΕ κι άνοιξε... παράθυρο...

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις πρόσφατες αποφάσεις του να αποδόμησε βασικές πτυχές του νόμου Κατρούγκαλου και να άνοιξε τον δρόμο για νέο ασφαλιστικό, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να δώσει τώρα την πολιτική λύση για το...
ύψος και τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών, τα οποία, σύμφωνα με την επικρατούσα εκτίμηση των νομικών, δεν αποκλείεται να αγγίξουν δυσθεώρητα ύψη.

Το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά είναι από τον Ιούλιο του 2015 (ημερομηνία δημοσίευσης των παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών της κυβέρνησης Παπαδήμου) μέχρι και τις 31.12. 2018.

Κρίσιμη τόσο για το ύψος των διεκδικούμενων ποσών όσο και για τη χρονική περίοδο αναφοράς των διεκδικήσεων για ενδεχόμενες επιστροφές ποσών, καθώς και για τον πραγματικό αριθμό των δικαιούχων στους οποίους πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά, θα αποδειχτεί η δημοσιοποίηση των αναλυτικών αποφάσεων του ΣτΕ. Διότι μέχρι τώρα έχουν δημοσιοποιηθεί μόνο οι περιλήψεις στις οποίες δεν υπάρχουν αναφορές για αναδρομική επιστροφή ποσών από περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Ωστόσο τόσο η επικρατούσα άποψη στον χώρο των νομικών όσο και η επιφυλακτικότητα που εκφράζεται από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: οι τελευταίες αποφάσεις δεν επηρεάζουν την υποχρέωση της κυβέρνησης για καταβολή αναδρομικών και δεν την αποτρέπουν να επιστρέψει ποσά και μάλιστα πολύ περισσότερα από το ύψος των περίπου 4 δισ. ευρώ που έχει ήδη επιδικάσει, με παλαιότερες αποφάσεις του, το ΣτΕ.

Το ερώτημα είναι: Με δεδομένη την απουσία σχετικής αναφοράς στις έως σήμερα δημοσιοποιημένες αποφάσεις του ΣτΕ, οι επιστροφές των αναδρομικών θα αφορούν μόνο όσους δικαιωθούν με αγωγές ή όλους τους συνταξιούχους; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει ευθαρσώς να απαντήσει η κυβέρνηση, εάν δεν θέλει να γίνει συνένοχος σε ένα διαρκές γαϊτανάκι αγωγών.

«Είμαστε υποχρεωμένοι με προσεκτικό τρόπο να περιμένουμε τα τελικά κείμενα» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. «Θα οικοδομήσουμε τις νέες πολιτικές μας πάνω στις αποφάσεις του ΣτΕ. Πήραμε ήδη μια οσμή για τις νομικές αλλαγές που ορίζει. Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε και τα τελικά κείμενα τα οποία θα καθαρογραφούν» παραδέχτηκε ο κ. Βρούτσης.

Ομως πώς προκύπτει νέο θέμα αναδρομικότητας; «Τον επανυπολογισμό των συντάξεων κι όχι τους παλαιότερους νόμους 4051 και 4093/12 έκρινε το ΣτΕ με τις τελευταίες αποφάσεις του. Οι δύο νόμοι είχαν ήδη κριθεί αντισυνταγματικοί με τις Αποφάσεις του ΣτΕ 2287 και 2290 του 2015. Ομως ο επανυπολογισμός των συντάξεων, που σημειωτέον κρίθηκε από το ΣτΕ ως συνταγματικός, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ποσά την 1.1.2019. Αρα το επίμαχο χρονικό διάστημα για το οποίο οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφές είναι ανάμεσα στον χρόνο έκδοσης της πρώτης απόφασης του ΣτΕ, το 2015, και την ημερομηνία έναρξης του επανυπολογισμού των συντάξεων» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο νομικός Διον. Τεμπονέρας.

Τρία κρίσιμα ερωτήματα

Γιατί όμως αυτό το διάστημα είναι διεκδικούμενο, ενώ δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στην περίληψη της απόφασης του ΣτΕ;

Διότι από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018 οι συνταξιούχοι ελάμβαναν τις συντάξεις με τις περικοπές που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές. Οι συντάξεις δεν είχαν επανυπολογιστεί και συνέχιζαν να καταβάλλονται με τις μειώσεις.

Γιατί το ΣτΕ δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για την αναδρομικότητα αυτής της επίμαχης περιόδου;

Διότι δεν είχε να αντιμετωπίσει σχετική προσφυγή. Ενδεχομένως θα υπήρχε απόφαση εάν οι προσφεύγοντες κατά των νόμων που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί με την απόφαση του 2015 είχαν καταθέσει και δεύτερη προσφυγή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τι θα γίνει εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ρύθμιση καταβολής των επιστροφών;

Σε αυτήν την περίπτωση τη λύση και τα κόστη της δημοσιονομικής πολιτικής θα συνεχίσουν να καθορίζουν τα δικαστήρια, με τον πρώτο λόγο στον νέο γύρο προσφυγών να έχουν τα Πρωτοδικεία και με δικαστικό κόστος που θα επιβαρύνει τους συνταξιούχους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: