30.10.19

Ευχαριστίες της Αρμενίας στις ΗΠΑ...


...για την αναγνώριση της γενοκτονίας...

«Θαρραλέο βήμα προς την αλήθεια και την δικαιοσύνη στην ιστορία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Αρμενίων με...

ψήφισμα που υιοθετήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία. Η πλευρά της Τουρκίας αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας «Ανάξιο λόγου το ψήφισμα για την Γενοκτονία των Αρμενίων».

Ο Νικόλ Πασινιάν, σε μήνυμά του στο Twitter, χαρακτήρισε την ψήφο «ιστορική» και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή «είναι ένα θαρραλέο βήμα προς την αλήθεια και τη δικαιοσύνη στην ιστορία, που θα προσφέρει επίσης παρηγοριά σε εκατομμύρια απογόνους των επιζώντων της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Παράλληλα, σε άλλη ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας τονίζει:

«Η Αρμενία χαιρετίζει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποφασιστική και εντυπωσιακή ψήφο τους (...), η οποία δείχνει την απέραντη πίστη τους στην αλήθεια, την δικαιοσύνη, την ανθρωπότητα, την αλληλεγγύη και την παγκόσμια αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πέρασε με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά προκάλεσε χαρά και ικανοποίηση και στους πολίτες της Αρμενίας..

Ο 69χρονος υποδηματοποιός Κοριούν Χακομπιάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τελικά την γενοκτονία των Αρμενίων. Τώρα κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ».

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία έχει ταυτόχρονα συμβολικό και ιστορικό χαρακτήρα και αναμένεται να αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας.

Τη γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει επισήμως περίπου τριάντα χώρες, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εν μέσω Α' Παγκοσμίου Πολέμου σφαγιάστηκαν 1,2 έως 1,5 εκατ. Αρμένιοι από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.

Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.

Μερικοί Αρμένιοι υποβάθμισαν ωστόσο τη σημασία του αμερικανικού αυτού ψηφίσματος, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη την ώρα που υπάρχει μεγάλη ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, τους δύο συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Όπως τόνισε ο Σουρέν Μανουκιάν, ιστορικός του Μουσείου της Γενοκτονίας στο Γερεβάν, «η γενοκτονία εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο, ένα χαρτί που μπορούν να παίξουν οι παγκόσμιες δυνάμεις» και ζήτησε να εξεταστεί η «απόφαση αυτή μέσα από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.