Tον τελευταίο καιρό, πολύ εύκολα βαφτίζεται παράπτωμα η ίδια η συνδικαλιστική δράση και «ξεμυτίζουν» διώξεις εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ποινικοποίηση των...
αποφάσεων σωματείων και αιρετών που δεν αρέσουν στη διοίκηση. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει πως το δόρυ του πειθαρχικού δικαίου και η ένταση του αυταρχισμού αρχίζουν επιχειρήσεις στην οργανωμένη εκπαιδευτική συνδικαλιστική δράση. Μιλάμε για προσπάθειες επιβολής του διοικητικού αυταρχισμού, όσο σφίγγει η μέγκενη των αντιλαϊκών πολιτικών.
Πρόστιμο σε δύο εκπαιδευτικούς επειδή άσκησαν δημόσια κριτική σε αποφάσεις του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Λάρισας επέβαλε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Λάρισας Ιωάννης Καψάλης. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καψάλης τιμώρησε με πρόστιμο ίσο με το 1/4 του μισθού (η ανώτερη ποινή που μπορεί να επιβάλει) τον διευθυντή του ΓΕΛ Συκουρίου και πρώην αντιπρόεδρο του ΠΥΣΔΕ, Δημήτρη Γεωργούση, επειδή άσκησε κριτική διά του Τύπου σε απόφαση του ΠΥΣΔΕ για τοποθέτηση διευθυντή με λανθασμένα μόρια σε σχολείο του νομού. Στην απόφασή του ο προϊστάμενος, αφού κάνει λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, για κακόβουλα σχόλια και για ψευδή στοιχεία, επιβάλλει στον κ. Γεωργούση το παραπάνω πρόστιμο που ισούται με το 1/4 του μισθού.
Με άλλη απόφασή του ο κ. Καψάλης επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το 1/8 του μισθού στον εκπαιδευτικό και μέλος του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, Δ. Διονυσίου, επειδή προ τριμήνου περίπου, με κείμενό του στον Τύπο, είχε χαρακτηρίσει παράτυπη απόφαση του οργάνου στο οποίο συμμετέχει. Και στην περίπτωση του κ. Διονυσίου οι κατηγορίες είναι ανάλογες, αν και το πρόστιμο είναι μικρότερο.
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ενέργεια της διοίκησης της Εκπαίδευσης, πέρα από το γεγονός ότι οι ποινές επιβλήθηκαν χωρίς να κληθούν οι τιμωρημένοι σε απολογία, όπως προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων που αναφέρει ότι «η πειθαρχική δίωξη αρχίζει είτε με την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία από το μονομελές πειθαρχικό όργανο είτε με την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο».
Παράλληλα, η απόφαση του προϊσταμένου δημιουργεί και σοβαρό πολιτικό ζήτημα που έχει να κάνει με το αν ένας δημόσιος υπάλληλος έχει δικαίωμα να ασκήσει κριτική σε πράξεις και αποφάσεις της διοίκησης, όπως άλλωστε προβλέπει ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, που στο άρθρο 45 αναφέρει:
«Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεών τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».
Αυθαιρεσίας… το ανάγνωσμα
Πριν από περίπου έναν μήνα η καθηγήτρια και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας Χαρά Νίκα υπέστη νέα αυθαιρεσία και αυταρχισμό από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) κ. Κυριτσόπουλο. Η ΔΙΔΕ Ευβοίας απαγόρευσε στη διευθύντρια του σχολείου της προέδρου της ΕΛΜΕ να της δώσει το μειωμένο ωράριο που εκ της θέσης της δικαιούται και να καταχωρίσει το κενό στο myschool.
Προφανώς ο κ. Κυριτσόπουλος δεν μπόρεσε να χωνέψει ότι μετά τη γενική κατακραυγή που προκλήθηκε από την απαράδεκτη ΕΔΕ, που ο ίδιος μεθόδευσε κατά της Χαράς Νίκα («για κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής»), η υπόθεση έκλεισε πανηγυρικά χωρίς να προκύψει τίποτα το επιλήψιμο και επιβαρυντικό σε βάρος της.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Χρηστου Κάτσικα, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου