28.9.19

O Γαβράς μιλάει για τους «Ενήλικες στο δωμάτιο»...


Ποιοι βρέθηκαν στην πρεμιέρα της ταινίας...
Με αιχμές για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, Κώστας Γάβρας, για τη νέα του ταινία «Ενήλικες στο Δωμάτιο».

«Ανέβηκε ένα άλλο κόμμα στην εξουσία. Ελπίζω...
αυτή η εξουσία να κάνει ό,τι πρέπει για να αλλάξει ο λαός», δήλωσε σε συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Το πρόβλημα της Αριστεράς είναι η ιδέα να βρεθούν κάποιοι νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες. Κατά τη γνώμη μου η φιλοσοφία της Αριστεράς παραμένει ίδια», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ταινία (έκανε πρεμιέρα απόψε στις «Νύχτες πρεμιέρας»), δήλωσε: «Ξέρω ότι είναι πολλοί εναντίον μου. Είμαι πεπεισμένος ότι όσα λέει το φιλμ είναι πάρα πολύ κοντά στο ότι συνέβη. Και εγώ όταν διάβαζα όλες αυτές τις πληροφορίες έλεγα ότι ο Βαρουφάκης εμποδίζει να αλλάξουν τα πράγματα. Μέχρι την ημέρα που άλλαξαν τα πράγματα και τον παραμέρισαν. Τότε είπα ότι θα αλλάξει η κατάσταση, αλλά δεν άλλαξε τίποτα».

«Έκανα την επιλογή να δείξω αυτούς που καταπιέζονται» συμπλήρωσε με νόημα.

Ακόμη έθιξε το μεγάλο ζήτημα του brain drain λέγοντας χαρακτηριστικά: «η δική μου γενιά έφυγε. Ήμασταν φτωχά παιδιά που ζητούσαμε δουλειά. Τώρα φεύγουν άνθρωποι με διπλώματα. Το χειρότερο είναι ότι τον πλούτο που έχουμε τον δίνουμε σε άλλα κράτη».

«Είμαι αισιόδοξος. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να ζήσουμε. Σκέφτομαι ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Ο ελληνικός λαός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Ανέβηκε ένα άλλο κόμμα στην εξουσία. Ελπίζω αυτή η εξουσία να κάνει ότι πρέπει για να αλλάξει ο λαός» κατέληξε.



Ποιοι βρέθηκαν στην πρεμιέρα της ταινίας

Παρόντες στην πρεμιέρα ήταν μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου, ντυμένη με ένα μαύρο φόρεμα με βαθύ ντεκολτέ, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, αλλά και οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

Παραλαμβάνοντας μάλιστα το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», ο Κώστας Γαβράς κάλεσε στη σκηνή τους πρωταγωνιστές της ταινίας, Χρήστο Λούλη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Δημήτρη Τάρλοου, Χρήστο Στέργιογλου, Γιώργο Χωραφά, αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Χωρίς αυτούς, χωρίς τη βοήθεια των ηθοποιών, των συνεργατών μου και των τεχνικών που βρίσκονται απόψε μέσα στην αίθουσα, δεν θα γινόταν ποτέ αυτή η ταινία» είπε ο Κώστας Γαβράς ευχαριστώντας τον διευθυντή φωτογραφίας του Γιώργου Αρβανίτη, τους συμπαραγωγούς του και τη σύζυγο και παραγωγό του Μισέλ Ρέι Γαβράς.

«Σας παρακαλώ να δείτε το δικό μου φιλμ και να αφήσετε το δικό σας στην άκρη»

Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο διάσημος σκηνοθέτης αναφέρθηκε εμμέσως και στην κριτική που αφορά στο πολιτικό σκέλος της ταινίας.

«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κοινό βλέπει μία ταινία μου, ενώ ήδη ξέρει την ιστορία που θα αφηγηθώ. Καθένας από εσάς έχει δει το φιλμ το δικό του, το έχει σκεφτεί. Και το καταλαβαίνω. Πάνε δέκα χρόνια που ζείτε σε αυτή την κατάσταση και με όλους αυτούς τους χαρακτήρες και τα ξέρετε σχεδόν όλα. Γι' αυτό ήθελα απόψε να σας παρακαλέσω να δείτε το δικό μου φιλμ, την ιδέα μου πάνω σε αυτή την κατάσταση που ξέρετε πολύ καλά, αφήνοντας το δικό σας για λίγο στην άκρη. Και ύστερα να κάνετε τη σύγκριση και να το συζητήσετε. Η παράκληση που σας κάνω είναι να το δείτε χωριστά», είπε ο Κώστας Γαβράς, που χαρακτήρισε «παράδοξη» τη βραδιά.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκά Κατσίκα, το κοινό στην αίθουσα τον χειροκροτούσε όρθιο.

Τα βραβεία του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Η τελετή λήξης ξεκίνησε με την απονομή των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας -Νύχτες Πρεμιέρας. Η διεθνής κριτική επιτροπή (που αποτελούνταν από τους: Γουίτ Στίλμαν, Χάνα Πάτερσον, Μισέλ Βάλεϋ, Ουμπέρτο Μουρέιρα και Μπίργκιτ Κόλερ) απένειμε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας στη «Νέα Λιθουανία» («Nova Lituania») του Καρόλις Καουπίνις για «την τονικά λαμπρή, ιστορικά ακριβή και απολύτως και πρωτοποριακή εξερεύνηση μιας από τις πιο ουτοπικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα».

Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών δόθηκε στη Ζενεβιέβ Ντουλούντ - ντε Σελ για την ταινία της «Μια Αποικία» («Α colony»). Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, πρόκειται για «μια φρέσκια και διακριτική προσέγγιση που προσκαλεί το κοινό να βιώσει το ταξίδι μίας έφηβης καθώς πασχίζει να βρει την θέση της στον κόσμο».


Το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην Μπόρα Κιμ για την ταινία «Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού» («House of Hummingbird») για «το λεπταίσθητο και πολυσχιδές πορτραίτο μιας 14χρονης κοπέλας που νιώθει αποξενωμένη από την οικογένειά της και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη θέση της ως νεαρή γυναίκα στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της Νοτίου Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του '90».


Ειδική Μνεία απένειμε η κριτική επιτροπή στον Φίλιπ Γιούμανς για την ταινία «Φωτιά στη Λουιζιάνα» («Burning Cane»), «έναν νεαρό κινηματογραφιστή που μας εξέπληξε με το εμφανές ταλέντο του, την δημιουργική χρήση των κινηματογραφικών μέσων και την αισθητική τόλμη του».

Το Βραβείο Κοινού Fischer όπως και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου δόθηκαν στην ταινία «Οι Άθλιοι» («Les Miserables») του Λατζ Λι για «τη σύγχρονη ρεαλιστική κινηματογράφηση, που αποφεύγει τον μελοδραματισμό, δηλώνοντας μια ουσιαστική θέση πάνω στη βία και στη βαρβαρότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, στις γκετοποιημένες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».


ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ (που αποτελούνταν από τους: Μάγκι Χερτ , Σονόρα Μπρόκα, Γκέρχαρντ Βίσνερ, Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ και Γεράσιμο Ρήγα) απένειμε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στη «Γη του Μέλιτος» («Honeyland») των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ, Ταμάρα Κοτέφσκα. Επίσης, απένειμε Ειδική Μνεία στο ντοκιμαντέρ «Δέντρα στην Έρημο» («Talking About Trees») του Σουχαΐμπ Γκασμελμπάρι.

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.