Εάν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επαναλειτουργούσαν σε ορθολογικές βάσεις, θα δημιουργούσε πολλαπλασιαστικά 15-20.000 θέσεις εργασίας, με συνολικό ετήσιο τζίρο 3,5 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 300-500 εκατ. ετησίως. Με δεδομένη την...
αναμενόμενη υψηλή κερδοφορία τους, σοβαροί επενδυτές που θα αναλάμβαναν την επαναλειτουργία των ναυπηγείων, θα ήταν σε θέση να αποπληρώσουν ακόμα και το αμφιλεγόμενο πρόστιμο της τάξης του μισού δισ. ευρώ που έχει επιβάλλει η ΕΕ στα ναυπηγεία, καθώς και άλλα κόστη και επιβαρύνσεις τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αλλά η Κομισιόν φαίνεται πως προτιμά να κλείσουν από το να εισπράξει η ΕΕ το τεράστιο πρόστιμο και να δοθεί απασχόληση σε 20.000 άτομα. Προφανώς, έχει τους λόγους της, όπως θα δούμε στο άρθρο που ακολουθεί. "Κλείστε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά χωρίς άλλη συζήτηση". Αυτή τελικά είναι η "διαταγή" που δόθηκε από την Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση, ως απάντηση στις προσπάθειες του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη-Μάριου Γεωργιάδη να προωθήσει διαγωνισμό για την επαναλειτουργία τους στις αρχές του νέου χρόνου.
Ύστερα από σχετικές ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, δόθηκε άνωθεν εντολή να μεταφερθεί η αρμοδιότητα διαχείρισης των ναυπηγείων από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι απ' ευθείας υπόλογο στις Βρυξέλλες. Είναι προφανές ότι, η Κομισιόν παρακολουθεί στενά το θέμα και επιβάλλει δια ροπάλου τη διάλυση των μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ευρώπης, των ελληνικών ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με αποτέλεσμα η ιστορικά μεγάλη ναυπηγική μας παράδοση να δεχτεί ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο πλήγμα.
Με την απώλεια τους χάνουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία, ενώ θα είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε πολεμικά πλοία από τις χώρες της ΕΕ και να μη συμμετέχουμε στην παραγωγή τους, ούτε στο ελάχιστο. Ήδη προωθείται η παραγγελία δύο φρεγατών που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου σε γαλλικά ναυπηγεία, ενώ είναι ορατό το σχετικό ενδιαφέρον του Βερολίνου, όπου βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες.
Σύντομο ιστορικό και το σήμερα
Τον Ιούνιο του 2008, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, που υπάγεται στον Πιέρ Μοσκοβισί, επέβαλε πρόστιμο 230 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με το αιτιολογικό ότι είχαν επιδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο, κάτι που θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός και απαγορεύεται από τις κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Την ίδια ώρα, βέβαια, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλοι εταίροι μας προβαίνουν σε οργιώδεις ενισχύσεις των δικών τους ναυπηγείων και βιομηχανιών, χωρίς αυτό να έχει ανάλογες επιπτώσεις.
Επισημαίνεται εδώ ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει τεράστια πρόστιμα σε μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, κυρίως γερμανικές, για αθέμιτο ανταγωνισμό και πολιτικές ντάμπιγκ (δηλαδή εξαγωγές προϊόντων κάτω του κόστους). Επίσης, έχει επιβάλει μεγάλους δασμούς σε ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Θεόδωρου Κατσανέβα στο slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου