Παρότι τα μνημόνια έχουν ολοκληρωθεί και η περίοδος που η νομοθέτηση υπαγορευόταν από τη σκληρή επιτροπεία έχει επισήμως παρέλθει, η κυβέρνηση υπό το μανδύα του νέου "αναπτυξιακού νόμου" που δόθηκε στη...
διαβούλευση, αναθεωρεί επί τω χείρω το νομοθετικό πλαίσιο για το περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις και τη διαφάνεια στις επενδύσεις.
Το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ που καθοδηγεί το νέο νόμο, είναι πως όλα αυτά αποτελούν παράγοντες επιβράδυνσης των επενδύσεων, ενώ κάποιες διατάξεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ίσως και φωτογραφικές.
Ως προς το περιβάλλον υπονομεύεται η ασφάλεια δικαίου και υποβαθμίζεται υπερβολικά η διαδικασία αδειοδοτήσεων και περιβαλλοντικής κατάταξης με πρόσχημα την απλοποίηση. Ουσιαστικά καταργούνται διατάξεις που νομοθετήθηκαν από το 2011, που είχαν ήδη εξορθολογίσει ολοκληρωμένα το σύστημα περιβαλλοντικών όρων -αν και σε περιβάλλον μνημονίων- διαμορφώνοντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο προσαρμόστηκαν όλες οι δραστηριότητες. Όμως για τη ΝΔ, η περιβαλλοντική νομοθεσία παραμένει ενοχλητική, ένας «βραχνάς για τις επενδύσεις», όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ουσιαστικά απελευθερώνεται η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Αν και θεωρητικά αναδιατυπώνει διατάξεις παλαιότερων νόμων για τις ελάχιστες αποστάσεις και τα σημεία όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση, πρακτικά δίνει δυνατότητα εγκατάστασης κεραιών χωρίς περιορισμούς σε σχέση με σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κέντρα, περιοχές NATURA. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την τελευταία στιγμή αποσύρθηκαν διατάξεις για την τσιμεντοποίηση και την περίφραξη του αιγιαλού αλλά οι προθέσεις παραμένουν και ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει.
Δεν προκαλεί έκπληξη η διάλυση των εργασιακών σχέσεων διά της ισχύος των επιχειρησιακών και των τοπικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, αλλά και το «άνοιγμα» για ανεξέλεγκτες μαζικές απολύσεις. Η "ευελιξία" δεν άγγιξε μόνο τα εργασιακά αλλά και τους ελέγχους των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, εισάγοντας ιδιωτικούς φορείς για την πιστοποίηση και την αδειοδότηση, με το επιχείρημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών, χωρίς φυσικά δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Με πρόσχημα την "ανάπτυξη", η κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο χρόνο φροντίζει να κατεδαφίσει τις εργασιακές σχέσεις, την περιβαλλοντική νομοθεσία και τη διαφάνεια στις κρατικές ενισχύσεις, εξυπηρετώντας, συχνά, πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα, όμως, φέρνει στη Βουλή ένα νέο αναπτυξιακό νόμο χωρίς προηγουμένως να έχει καταθέσει κανένα πλάνο για την την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, το παραγωγικό της μοντέλο και ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών που θα έπρεπε -θεωρητικά- να υπηρετεί ένας αναπτυξιακός νόμος...
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου