29.9.19

«Δεν βρίσκω να νοικιάσω»...


Airbnb και real estate στην Αθήνα...

Η ραγδαία ανάπτυξη του Airbnb και του real estate στην Αθήνα (κάποιοι ήδη προβλέπουν «φούσκα») απογείωσε τις τιμές, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στις ενοικιάσεις σπιτιών και την αγορά ακινήτων. Αναστάτωσε επίσης τη ζωή της...
πόλης, για το καλύτερο λένε οι ωφελούμενοι, για το χειρότερο όσοι επηρεάζονται αρνητικά και που είναι φοιτητές, χαμηλών εισοδημάτων ενοικιαστές κ.ά. Είναι μονόπαντη η αλήθεια, είναι μοιρασμένη ή εξαρτάται από το πόσο στην ανάγκη είναι ο παρατηρητής; Ας το δούμε.

«Είναι αδιανόητο να ψάχνεις σπίτι και να μη βρίσκεις... οι αγγελίες να είναι γεμάτες χρέπια σε παράλογες τιμές... να σε διώχνει ο ιδιοκτήτης για να το κάνει Airbnb... να σε απειλεί με έξωση ή αύξηση ενοικίου... οι καθημερινές σου σχέσεις και συνήθειες να μετατρέπονται σε ζωντανό έκθεμα στις διαδρομές της τουριστικοποίησης... αδιανόητο κι όμως πραγματικό!», ανέγραφε αφίσα σε δρόμο των Εξαρχείων (από τις πλέον «πληγείσες» περιοχές του κέντρου) που καλούσε σε σχετική εκδήλωση-συζήτηση. Δεν ήταν η μόνη. Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι αφίσες και τα συνθήματα τύπου "Tourists go home", "Fuck Airbnb"... που καταφέρονται κατά της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (και του real estate). Ταυτόχρονα πυκνώνει η αρθρογραφία και φουντώνουν οι συζητήσεις για τα «συν» και τα «πλην» της νέας αυτής κατάστασης πραγμάτων, ο τζίρος της οποίας έφτασε πέρσι τα 2 δισ. ευρώ πανελλαδικά.

Παρότι τα αποτελέσματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων φαντάζουν θετικά, ειδικά για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες και κοινωνικά στρώματα καθώς επίσης για τους οικονομικούς δείκτες –κάτι που εξηγεί και την «αβάντα» της Πολιτείας σε έναν από τους λίγους ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους σε καιρούς βαθιάς ύφεσης–, έχουν ωστόσο διαρρήξει σε μεγάλο βαθμό τον κοινωνικό ιστό, εκτινάσσοντας τις τιμές των ενοικίων κυρίως σε τουριστικά θέρετρα αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα που είναι «πόλοι έλξης» όχι μόνο για τουρίστες αλλά και για μόνιμους κατοίκους, επενδυτές και λοιπούς επιχειρηματίες, όπως η Αθήνα. Η πρωτεύουσα που είδε 56% αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ 2013-2016 βιώνει με μικρή καθυστέρηση ό,τι έπαθαν πόλεις σαν τη Βαρκελώνη, τη Βενετία, το Βερολίνο και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί, με την κατάσταση να επιδεινώνει το επιπλέον δέλεαρ της φτηνής, λόγω και της κρίσης, αγοράς γης και ακινήτων προς εκμετάλλευση.

Ο Γιάννης είναι φοιτητής. Έψαχνε με συγκάτοικους να νοικιάσουν ένα τριάρι κάπου σε Εξάρχεια-Νεάπολη επί έξι ολόκληρους μήνες. Έχασαν μάλιστα δύο διαμερίσματα-«ευκαιρίες» τελευταία στιγμή, σε Τοσίτσα και Αραχώβης, που κοστολογούνταν γύρω στα 450-500 ευρώ γιατί τους «πρόλαβαν» εταιρείες που σκόπευαν να τα μετατρέψουν κι αυτά σε Airbnb. Ερεσού και Μεθώνης του ζητούσαν πάνω από 650 ευρώ για 70 τ.μ. διαμέρισμα στον 5ο. Αλλά και πάνω στην πλατεία Εξαρχείων μεσιτικό ζητούσε 750 ευρώ ενοίκιο για 100 τ.μ. διαμέρισμα σε όροφο. «Συγκριτικά με το '10, οπότε πρωτονοίκιασα εδώ, τα ενοίκια την τελευταία διετία πήγαν από 100 μέχρι και 250 ευρώ πάνω. Και δεν μιλάμε για τίποτα μοντέρνες πολυκατοικίες αλλά για κτίρια δεκαετιών. Ακόμα και για μικρά υπόγεια ή ημιυπόγεια σου ζητάνε τώρα μέχρι και 500 ευρώ νοίκι!» λέει. Τελικά η επιμονή τους επιβραβεύτηκε – βρήκαν «από τύχη» κάτι, κάπως κοντά σε αυτό που ήθελαν, με ένα 500ρικο επειδή «τους συμπάθησε ο ιδιοκτήτης». «Με τα ίδια χρήματα πριν από μερικά χρόνια νοίκιαζες ολόκληρο στούντιο και σε πολύ καλό σημείο!»...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: