Την Αστόρια επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει ένα δείγμα των προθέσεών του σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί, στο...
πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για να δηλώσει ότι είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, παντού στον κόσμο, όχι μόνο στη μητέρα πατρίδα» και να μιλήσει για μια «σημαντική παρέμβαση στο επίπεδο της σύσφιγξης των σχέσεων της ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα».
Μπορεί να θέλει να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του αυτονόητου αιτήματος για τη διευκόλυνση της ψήφου από τον τόπο διαμονής τους των Ελλήνων πολιτών που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, αλλά με αυτόν τον τρόπο για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε ότι στοχεύει σε ένα πολύ διαφορετικό εκλογικό ακροατήριο. Γιατί και μόνο ο ασαφής όρος «ομογένεια», που επανειλημμένα επιλέγει να χρησιμοποιεί όταν μιλά για την ψήφο των αποδήμων, προδίδει τις επιδιώξεις του.
Πρόκειται βέβαια για έναν όρο που δεν περιλαμβάνει μόνο τους μετανάστες της κρίσης ή όσους έχουν βιοτικούς δεσμούς με την Ελλάδα και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να διευκολυνθούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου κατοικούν, αλλά κυρίως έναν απροσδιόριστο αριθμό δυνητικών εκλογέων, με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς, που ενδεχομένως νιώθουν μια νοσταλγία για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν γνωρίζουν στ’ αλήθεια και δεν έχουν κανέναν βιοτικό δεσμό μαζί της.
Η Ν.Δ. διαβεβαιώνει ότι το μέτρο θα αφορά τους «εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους», όμως αποσιωπά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ισχύει μέσω του Κώδικα Ιθαγένειας η παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία ένας μετανάστης στο εξωτερικό, ακόμα και πέμπτης γενιάς, να μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και έτσι αυτομάτως να εγγράφεται στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους, αν αποδείξει καταγωγή από Ελληνα ή Ελληνίδα...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου