10.9.19

Για την τσέπη του εργολάβου!...

Για την τσέπη του εργολάβου!«Ούτε αρχαία ούτε μετρό» είναι η «μετάφραση» των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πολύπαθο μετρό της Θεσσαλονίκης και ισοδυναμεί με ακύρωση των...
λύσεων που συμφωνήθηκαν την τελευταία τριετία για τα αρχαία ευρήματα στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας.

Το πιο αξιόπιστο μέσο μετακίνησης, που θα δώσει λύσεις στο κυκλοφοριακό της πόλης, έχει υλοποιηθεί πάνω από 70%, αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους οι έτοιμες σήραγγες και οι μισοτελειωμένοι σταθμοί θα χρειαστεί να περιμένουν ώς το 2023 για να υποδεχθούν το επιβατικό κοινό!

Στην πραγματικότητα, οι επιλογές της νέας κυβέρνησης δεν αποτελούν μόνον επιστροφή στο γκρίζο παρελθόν του μεγαλύτερου έργου της πόλης, αλλά δίνουν πατήματα στους εργολάβους να διεκδικήσουν από το Δημόσιο αποζημιώσεις για την αδικαιολόγητη μετάθεση της λειτουργίας του μετρό κατά 2,5 χρόνια.

Το κλίμα είχε αρχίσει να προετοιμάζεται από τις αρχές Αυγούστου, όταν ο ανάδοχος των έργων άρχισε να στέλνει επιστολές προς την Αττικό Μετρό, την εταιρεία του Δημοσίου που διαχειρίζεται το έργο, στις οποίες έκανε λόγο για καθυστερήσεις και αβεβαιότητα στο χρονοδιάγραμμα, που αφορούσαν μόνον τους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου. Δεν έχουν θέσει θέματα για τα υπόλοιπα έργα της βασικής γραμμής και της επέκτασης.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο ο εργολάβος είχε φέρει στη Θεσσαλονίκη τους δύο πρώτους συρμούς του μετρό, για να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο τα δοκιμαστικά δρομολόγια σε όλο το μήκος της βασικής γραμμής, η οποία με κοινή συμφωνία Δημοσίου - εργολάβων είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει στα τέλη του 2020 με δέκα σταθμούς και τρεις μήνες αργότερα να ακολουθήσει η επέκταση προς Καλαμαριά, με άλλους πέντε σταθμούς.

Τρεις σταθμοί στη βασική γραμμή είναι έτοιμοι εδώ και τρεις μήνες και άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, φιλοξενώντας εκθέσεις, με πιο σημαντική αυτή που ήταν αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Αλλοι δύο βρίσκονται στην τελική φάση και σε έξι γίνεται η τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.

Καθυστερήσεις λόγω ανασκαφών υπάρχουν μόνον στο σταθμό Αγίας Σοφίας, αλλά οι εργασίες έχουν μπει σε σταθερή τροχιά. Στην Πυλαία, είναι σχεδόν έτοιμο το κτιριακό συγκρότημα για το σύγχρονο αμαξοστάσιο και το κέντρο διοίκησης του συστήματος.



Με βάση την ίδια συμφωνία, από το δίκτυο του μετρό θα έλειπε μόνον ο σταθμός Βενιζέλου, για τον οποίο είχε προβλεφθεί να ανοίξει τις πύλες του στα μέσα του 2022, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάδειξη των σπουδαίων ευρημάτων. Εχει ήδη κατασκευαστεί η πλάκα από μπετόν στη βάση των αρχαιοτήτων και απομένει να προστεθεί το κέλυφος του σταθμού, χάρη στο οποίο θα μπορούν να κινούνται οι συρμοί χωρίς να κάνουν στάση, καθώς και η νότια πρόσβαση.

Εχει εγκριθεί η προμελέτη για τα υπολειπόμενα έργα, ενώ τον Ιούλιο ο εργολάβος είχε υποβάλει με καθυστέρηση τη στατική και την αρχιτεκτονική μελέτη που προβλέπει τη συνύπαρξη του σταθμού με τις αρχαιότητες, όπως άλλωστε είχε υποδειχθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το 2017.

Ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, με την ιδιότητα του προέδρου της Αττικό Μετρό, στις 28 Αυγούστου είχε απαντήσει στους εργολάβους με επιστολή, στην οποία τους καταλόγιζε «πολιτικές σκοπιμότητες» και παρέθετε συγκεκριμένα στοιχεία από τη χρηματοδότηση του έργου, που πιστοποιούν την ομαλή εξέλιξη της κατασκευής του.

«Μήπως οι επιστολές του αναδόχου, λαμβάνοντας υπόψη και την πολιτική συγκυρία, προϊδεάζουν την επιστροφή για το μετρό της Θεσσαλονίκης σε ένα κακό παρελθόν άγονων διλημμάτων και αντιπαραθέσεων, τότε που το Δημόσιο πλήρωνε αποζημιώσεις στους εργολάβους, ενώ το έργο παρέμενε σταματημένο και αδρανές;», κατέληγε η επιστολή που, δυστυχώς, αποδεικνύεται προφητική. Δεν είχε διστάσει να σημειώσει πως οι εργολάβοι «επιχειρούν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού προς όφελός τους».

Μετά τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για ολοκλήρωση του έργου το 2023, ο Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος παραμένει στη θέση του μέχρι να αναλάβει ο αντικαταστάτης του που έχει επιλέξει η νέα κυβέρνηση, έκανε λόγο για «δώρο σε όσους έριξαν το έργο στα βράχια το 2012 - 2016, που τώρα μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι. Δώρο και στους εργολάβους η αύξηση του κόστους. Μόνοι χαμένοι η Θεσσαλονίκη, οι πολίτες και το δημόσιο συμφέρον...».

Η σύμβαση κατασκευής της βασικής γραμμής, που είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2006, προέβλεπε ολοκλήρωση των έργων σε έξι χρόνια, αλλά στις αρχές του 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου παρέδωσε κλειστά εργοτάξια και 600 εργαζομένους απλήρωτους για μήνες.

Σε αυτή τη δεκαετία κατασκευάστηκαν λιγότερα από 8 χλμ. δίδυμων σηράγγων και μαζί με τα έργα στους σταθμούς η πρόοδος ήταν κοντά στο 40%, είχαν απορροφηθεί 48 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργολάβοι είχαν καταθέσει προσφυγές, διεκδικώντας από το Δημόσιο, λόγω καθυστερήσεων, αποζημιώσεις ενός δισ. ευρώ!

Επειτα από συμφωνία, τα έργα ξεκίνησαν το 2016 και μέσα σε 10 μήνες παραδόθηκαν 1.800 μέτρα σήραγγας και ώς το τέλος του 2018 εξοφλήθηκαν έργα ύψους 163,5 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2018, ολοκληρώθηκαν οι σήραγγες της επέκτασης προς Καλαμαριά, όπου η σύμβαση είχε υπογραφεί στα τέλη του 2013.

«Οι ρυθμοί προόδου του έργου τα 3,5 τελευταία χρόνια ήταν 3,5 φορές γρηγορότεροι σε σχέση με το παρελθόν», ενημερώνει ο Γ. Μυλόπουλος και υπολογίζει ότι ο βαθμός υλοποίησης του έργου, μαζί με τις επεκτάσεις, έχει ξεπεράσει το 70%.

Σε αυτά τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες, οι οδηγοί και κυρίως οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης είδαν τις λαμαρίνες στις περιφράξεις των σταθμών να απομακρύνονται και να αρχίζει η διαμόρφωση των γύρω χώρων, να απελευθερώνονται δρόμοι και πεζοδρόμια...

Χαρά Τζαναβάρα

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: