4.9.19

Βιαστικοί πανηγυρισμοί...

...για το δεύτερο «όχι» στη Θάνου...

Άντα Ψαρρά

Mε πανηγυρισμούς για συνεχόμενα «χαστούκια» στη Βασ. Θάνου ανακοινώθηκε χθες από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ η απόρριψη της...
αίτησης αναστολής κατά της απόφασης της κυβέρνησης και του υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη να εκπαραθυρώσουν την πρόεδρο, την αντιπρόεδρο και τους δύο εισηγητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κάπως απερίσκεπτα και σε κάθε περίπτωση πρόωρα αντιδρούν η κυβέρνηση και οι δημοσιογράφοι της, δεδομένου ότι συνήθως, όταν πρόκειται για δημόσιες υπηρεσίες και «ξαφνικές» αλλαγές, υπάρχει πάγια νομολογία του ΣτΕ που προτάσσει τη διαφύλαξη της συνέχειας του κράτους και τις περισσότερες φορές σε ανάλογες περιπτώσεις απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα και τις αιτήσεις αναστολής.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι αργά χθες το μεσημέρι και μετά από όσα διθυραμβικά αλλά και παραπλανητικά σχόλια κυκλοφορούσαν στο Διαδίκτυο, το ΣτΕ έδωσε στους δικαστικούς συντάκτες την περίληψη της απόφασης. Ξεκαθαρίζει το ΣτΕ «ότι δεν μπορεί να κινδυνέψει η ομαλή λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία έχει συσταθεί ως ανεξάρτητη αρχή με σημαντικές αρμοδιότητες ως προς την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, και δεν υπόκεινται κατ’ αρχήν σε αναστολή εκτελέσεως για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Η απόφαση

«Η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ με πρόεδρο την Αικ. Σακελλαροπούλου απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής κατά των αποφάσεων του Αδ. Γεωργιάδη με τις οποίες επήλθε η έκπτωση των τεσσάρων μελών της Ε.Α. ύστερα από το ασυμβίβαστο που θεσπίστηκε με το άρθρο 101 του ν. 4623/2019».

Το βέβαιο είναι ότι το περιεχόμενο των αιτήσεων προσφυγής των έκπτωτων μελών της Ανεξάρτητης Αρχής, της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και της πολυσέλιδης γνωμοδότησης του ΔΣΑ συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό στην ουσία των επιχειρημάτων τους περί μη προστασίας της ανεξαρτησίας της Αρχής με αναδρομικά ασυμβίβαστα, με διατάξεις που αντίκεινται όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο ενωσιακό Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως την κοινοτική οδηγία.

Ηδη υπάρχει προηγούμενο καταδίκης της κυβέρνησης Ορμπαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν έπαυσε με παρόμοιο τρόπο πρόεδρο ανεξάρτητης αρχής. Μια οδηγία που απομένει να ενσωματωθεί, με τον Αδ. Γεωργιάδη να θεωρεί ότι εφόσον δεν έχει ακόμα γίνει νόμος του κράτους, μπορεί η κυβέρνηση να την παραβιάζει. Εκείνο που διαφεύγει ακόμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι μέχρι να γίνει νόμος μια ευρωπαϊκή οδηγία, δεν μπορούν -σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο- χώρες της Ε.Ε. να πράττουν αντίθετα με ό,τι προβλέπει.

Κατά συνέπεια προς το παρόν, σύμφωνα και με το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ, μπορεί να ελήφθησαν βάσει νομολογίας οι αποφάσεις της απόρριψης πολύ γρήγορα και λίγες ώρες μόνο μετά την κατάθεση των υπομνημάτων και της πολυσέλιδης γνωμοδότησης του ΔΣΑ («Εφ.Συν.», 2/9/2019), ωστόσο η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί στην κύρια δίκη στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ στο μεταξύ θα έχουν εκδηλωθεί και οι όποιες αντιδράσεις του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου, ο οποίος αναμένεται μέχρι τότε να έχει οριστεί...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: