6.9.19

Στο Ευρωκοινοβούλιο η αποπομπή της Θάνου...

Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, και τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ε/Κ, έστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και...
επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με θέμα την άμεση αποπομπή της Προέδρου, της Αντιπροέδρου και δύο μελών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, απόφαση, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, «ελήφθη ενόσω η ΕEΑ ασχολείται με σημαντικές περιπτώσεις μονοπωλίου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μέσων ενημέρωσης».

«Είμαι βέβαιος ότι εσείς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσετε την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕEΑ και γενικά των ανεξάρτητων αρχών στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, υπενθυμίζοντας ότι έχει απευθυνθεί σχετικά και στην Κομισιόν: 

«Η Επίτροπος Vestager έχει ήδη τονίσει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και η Επιτροπή το παρακολουθεί στενά. Ο κ. Tomaso Valleti, ανώτερος υπάλληλος της ΓΔ Ανταγωνισμού, έχει ήδη χαρακτηρίσει ως "κακό χειρισμό" την άμεση παύση της κας Θάνου, Προέδρου της ΕEA, ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας που εγκρίθηκε πρόσφατα».

Διαμηνύοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση που εισήχθη με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Βουλή παραβιάζει τη σχετική εθνική, αλλά και κοινοτική νομοθεσία, επισημαίνει ότι “τόσο η Επιστημονική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανέφεραν ρητώς στις σχετικές τους εκθέσεις ότι υπήρξε σαφής και σοβαρή παραβίαση τόσο της ελληνικής όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας και μια απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας επί της ΕEA, η οποία θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία άλλων ανεξάρτητων αρχών στην Ελλάδα στο μέλλον”.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «δήλωσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφωθούν με τη σχετική νομοθεσία (Οδηγία της ΕΕ 1/2019) μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2021», εξηγώντας στην επιστολή του ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει νομικό ή ηθικό κώλυμα στην ενέργειά της με την οποία παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ σε τόσο ευαίσθητα και σημαντικά θέματα, μέχρι την ημερομηνία αυτή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

“Αξιότιμε Πρόεδρε Sassoli,

Αξιότιμοι Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων,

Σας στέλνω την παρούσα επιστολή για το θέμα της άμεσης αποπομπής της Προέδρου, της Αντιπροέδρου και δύο μελών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε συνέχεια της υιοθέτησης του άρθρου 101 του νόμου περί “Ρυθμίσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων και άλλων επειγόντων ζητημάτων”, εκ της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης, τον Αύγουστο του 2019.

Το άρθρο αυτό αποτελεί ρήτρα σύγκρουσης συμφερόντων με αναδρομική ισχύ, η οποία παραβιάζει σαφώς τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 (αιτιολογική έκθεση 17 και άρθρο 4 παρ. 3), που ενισχύει την ανεξαρτησία και προστατεύει τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού από εξωτερικές παρεμβολές.

Επιπλέον, η υπόθεση του Δικαστηρίου της ΕΕ με αριθ. C-288/12 (παράγραφοι 54-55 και 61) αναφέρει ρητά ότι ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αναγκάσει τη διοίκηση ανεξάρτητης αρχής να εγκαταλείψει το αξίωμα της πριν υπηρετήσει την πλήρη θητεία της.

Το επίμαχο άρθρο εισήχθη ως επείγουσα νομοθετική ρύθμιση χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την ΕEΑ, παραβιάζοντας με τον ίδιο τρόπο την αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία (άρθρο 14 του νόμου περί ανταγωνισμού και άρθρο 23), όταν στην πραγματικότητα δεν συνέτρεχε λόγος κατεπείγοντος. Στον αντίποδα, η απόφαση ελήφθη ενόσω η ΕEΑ ασχολείται με σημαντικές περιπτώσεις μονοπωλίου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μέσων ενημέρωσης. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, οι σχετικές διαπιστώσεις της ΕEΑ για τις σημαντικές αυτές περιπτώσεις αναβάλλονται, αντιμετωπίζοντας πραγματικό κίνδυνο τερματισμού των ερευνών. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή η ρήτρα αναφέρεται μόνο στην ΕEΑ και όχι στις υπόλοιπες εθνικές ανεξάρτητες αρχές, «φωτογραφίζοντας» με τον τρόπο αυτό τη διοίκηση και τα μέλη της ΕEΑ.

Τόσο η Επιστημονική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανέφεραν ρητώς στις σχετικές τους εκθέσεις ότι υπήρξε σαφής και σοβαρή παραβίαση τόσο της ελληνικής όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας και μια απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας επί της ΕEΑ, η οποία θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία άλλων ανεξάρτητων αρχών στην Ελλάδα στο μέλλον.

Παρά τα ανωτέρω, η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφωθούν με τη σχετική νομοθεσία (Οδηγία της ΕΕ 1/2019) μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2021, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει νομικό ή ηθικό κώλυμα στην ενέργειά της με την οποία παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ σε τόσο ευαίσθητα και σημαντικά θέματα, μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Έχω προσωπικά στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Junker και στην αρμόδια Επίτροπο Vestager σχετικά με αυτό το ζήτημα και ζήτησα επανειλημμένα από την Επιτροπή να εξετάσει τη νομιμότητα της ρήτρας και να αντιδράσει αναλόγως. Η Επίτροπος Vestager έχει ήδη τονίσει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και η Επιτροπή το παρακολουθεί στενά. Ο κ. Tomaso Valleti, ανώτερος υπάλληλος της ΓΔ Ανταγωνισμού, έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «κακό χειρισμό» την άμεση παύση της κας Θάνου, Προέδρου της ΕEΑ, ως αποτέλεσμα της νομοθεσίας που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Είμαι βέβαιος ότι εσείς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσετε την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της ΕEΑ και γενικά των ανεξάρτητων αρχών στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του κράτους δικαίου σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”...

Δεν υπάρχουν σχόλια: