12.9.19

Πτωχή πλην... τιμία η ΕΡΤ...

 Ανατρεπτικά σε σχέση με την εικόνα απαξίωσης της ΕΡΤ που επιχείρησε να φιλοτεχνήσει η σημερινή κυβέρνηση είναι τα...

συμπεράσματα πανευρωπαϊκής έρευνας του Reuters Institute της Οξφόρδης για την αξιοπιστία μεγάλων δημόσιων δικτύων της Ευρώπης.

Η ΕΡT, σε αντιδιαστολή με το συγκρότημα του ΣΚΑΪ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κανάλια που δεν τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του λαϊκιστικού κοινού, στοιχείο που ενισχύει το προφίλ της για την περίοδο που προηγήθηκε.

Μάλιστα η ΕΡΤ κατέχει τον υψηλότερο δείκτη σε μη λαϊκιστικό κοινό από τα υπόλοιπα 7 ευρωπαϊκά κρατικά κανάλια που ερευνήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη. O ΣΚΑΪ δεν κατατάσσεται ως μέσο με ροπή προς τον λαϊκισμό, αλλά ως το μέσο εκείνο που προσελκύει σημαντικό ακροατήριο με τη συγκεκριμένη τάση.

Η έρευνα μελέτησε τη στάση του κοινού απέναντι στα δημόσια δίκτυα σε 8 αντιπροσωπευτικές ευρωπαϊκές χώρες με διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης (Φινλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα) και κατέληξε σε συμπεράσματα για την πολιτική στάση των μέσων, αλλά και τον βαθμό που αυτά υποκύπτουν στον πειρασμό του λαϊκισμού.

Η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό από τα εξεταζόμενα μέσα ενημέρωσης στις 8 χώρες που κατάφερε έστω και ελάχιστα (παραμένοντας σε χαμηλά νούμερα) να βελτιώσει τη διαδικτυακή διείσδυσή της στο νεανικό ακροατήριο (κάτω των 25 ετών) κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας (2016-2019).

Οι περισσότεροι δημόσιοι φορείς ενημέρωσης που καλύπτονται από την έκθεση φτάνουν στους ανθρώπους με και χωρίς λαϊκιστικές νοοτροπίες σε ίσους βαθμούς. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο είναι η Ελλάδα, όπου ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός δεν προσεγγίζει τα άτομα με λαϊκιστικές συμπεριφορές καθώς οι ιδιωτικοί ανταγωνιστές της δημόσιας τηλεόρασης φαίνεται να είναι καλύτεροι στην τροφοδοσία των λαϊκιστών.

Ενδεικτικό της πόλωσης της προηγούμενης περιόδου είναι και το γεγονός πως η ΕΡΤ προσέλκυσε κατά την προηγούμενη τριετία ξεκάθαρα (αυτοπροσδιοριζόμενο ως) αριστερό ακροατήριο και ο ΣΚΑΪ αντίστοιχο δεξιό.

Δεν είναι όλα τα πορίσματα της έρευνας θετικά για την ΕΡΤ, καθώς η δημόσια ραδιοτηλεόραση διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο συνολικό ακροατήριο από τις οχτώ εξεταζόμενες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η ΕΡΤ έχει αισθητά τα λιγότερα έσοδα ανά κάτοικο, συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα δημόσια δίκτυα (Ελλάδα 17 ευρώ, Βρετανία 102, Ισπανία 19, Ιταλία 41, Γαλλία 57, Τσεχία 31, Γερμανία 112).

Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη διατηρούν ακόμα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις περισσότερες χώρες, αλλά πασχίζουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα λιγότερο μορφωμένα ακροατήρια, όπως και στους νέους.

Οι νέοι σε όλες τις χώρες, ηλικίας 18 με 25, ξεκάθαρα προτιμούν το Facebook και το Youtube για τη διαδικτυακή τους ενημέρωση. Στην Ελλάδα 60% των νέων ενημερώνεται πρωτογενώς από το Facebook και 42% από το... Υoutube, στοιχείο που μόνο πρόβληματισμό προκαλεί στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης.

Οι λαϊκιστές και οι δεξιοί-συντηρητικοί στην Ευρώπη δείχνουν πολύ μικρότερη εμπιστοσύνη στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα οποία προσελκύουν αναλογικά το ίδιο λαϊκιστές και μη λαϊκιστές. Το κοινό των συγκεκριμένων μέσων παρουσιάζεται γερασμένο ηλικιακά, μορφωμένο, με πλουραλισμό πολιτικών τοποθετήσεων.

Στις περισσότερες χώρες δεν καταφέρνουν τα εξεταζόμενα μέσα να παρέχουν, εξίσου με το εθνικό επίπεδο, ειδήσεις με διεθνές ενδιαφέρον και βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο, στο οποίο κινδυνεύουν να απολέσουν το ενδιαφέρον μαζικών ακροατηρίων.

Παρά τη συνεπή προτίμηση των νέων ακροατηρίων για online ειδήσεις, το BBC εμφανίζεται ως το μόνο μέσο στην έρευνα που έχει σημαντικά υψηλότερη εμβέλεια στο διαδίκτυο μεταξύ των νέων ακροατηρίων από ό,τι στο ευρύτερο κοινό.

Σε κάθε άλλη χώρα αντίστοιχα η εμβέλεια είναι χαμηλότερη ή, στην καλύτερη περίπτωση, περίπου η ίδια. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο (ιστοσελίδες των ΜΜΕ) για να διαβάσουν ειδήσεις αποτελούν ήδη κοινό των συγκεκριμένων ΜΜΕ. Με άλλα λόγια, το κοινό τους δεν διαφοροποιείται.

Στις οχτώ χώρες που καλύπτονται από την έκθεση, το BBC είναι το μόνο μέσο του οποίου οι συνδυασμένες ειδήσεις (διαδίκτυο, τηλεόραση, ραδιόφωνο) φτάνουν κατά 10 μονάδες υψηλότερα από τον συμβατικό τρόπο μετάδοσης (τηλεόραση).

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: