3.9.19

Η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολλανδία...

Όταν, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε περνούσε τη είσοδο του ολλανδικού κοινοβουλίου και άθελά του έχυσε τον καφέ που...
κρατούσε, εκείνος ζήτησε από τις καθαρίστριες του κοινοβουλίου να του δώσουν τη σφουγγαρίστρα για να καθαρίσει το πάτωμα ο ίδιος, αφήνοντας τις άναυδες. 

Δείγμα ακομπλεξάριστου πρωθυπουργού που δεν διστάζει να πάρει τη σκούπα να καθαρίσει τη «ζημιά» που έκανε και ίσως αυτή η κίνηση ήταν που μέτρησε περισσότερο και έκανε εντύπωση τότε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί μαζί του στη Χάγη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκληρώνει την πρώτη φάση της ευρωπαϊκής του περιοδείας στην Ολλανδία αφού πρώτα επισκέφθηκε τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σε μια χώρα που το κοινοβούλιό της ψηφίζει για την Ελλάδα και που αρκετές φορές οι Ολλανδοί στα δύσκολα χρόνια της κρίσης ήταν εξαιρετικά επικριτικοί απέναντι στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Χάγη τείνοντας χείρα φιλίας. Θα ακολουθήσει την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε για την εικόνα της Ελλάδας στον Μακρόν και τη Μέρκελ.

«Κωδικός εξωστρέφεια»

Όμως, το ταξίδι του στην Ολλανδία περιλαμβάνει, εκτός των πολιτικών συναντήσεων, και ένα πρόγραμμα ξεχωριστό που καταδεικνύει και τις γενικότερες προθέσεις του κ. Μητσοτάκη. Κι επειδή με τον Μαρκ Ρούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει βρεθεί αρκετές φορές σε διάφορα ευρωπαϊκά τραπέζια, γνωρίζοντας πολύ καλά την αγάπη του για την οικονομική εξωστρέφεια και καινοτομία, πριν απο τη συναντησή μαζί του θα επισκεφθεί πρώτα το Αϊντχόφεν και συγκεκριμένα την Brainport Region στο Eindhoven University of Technology.

Ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να κλείσει τον πρώτο γύρο των ευρωπαϊκών του συνομιλιών με τους ισχυρούς της Ευρώπης και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, είναι γιατί αφενός θέλει να δείξει στους Ολλανδούς ότι η χώρα για την οποία ψηφίζουν αλλάζει προς το καλύτερο και πως η εικόνα της δεν μοιάζει πλέον με το παρελθόν και αφετέρου ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις κοινοφελείς συμπράξεις και συνέργειες σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την συνάντηση του με τον Ολλανδό ομόλογό του θα έχει επαφές με στόχο να κερδίσει το στοίχημα σε ο,τι έχει να κάνει με την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις αιχμής.

Η συμβολή του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών, να δημιουργήσουν μια γέφυρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας για την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών από ολλανδικής πλευράς, έτσι ώστε να στηριχθούν οι ελληνικές εταιρείες και τα Ινστιτούτα στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στο διεθνές περιβάλλον και να αξιοποιηθεί το ταλέντο και οι δεξιότητες που υπάρχουν στη χώρα μας στους τομείς των νέων τεχνολογιών.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει από νέους εργαζόμενους στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών και πως αυτές μπορούν να στηρίξουν και να προωθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.

Με το βλέμμα στη μείωση των πλεονασμάτων

Εκτός αυτών, όμως, η επιλογή της Ολλανδίας για το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει και με έναν άλλον σημαντικό λόγο. Ότι η Ολλανδία μαζί με την Γερμανία αποτελούν μια ομάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τα κοινοβούλια των οποίων εγκρίνουν ή δεν εγκρίνουν το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Και οποιαδήποτε μετατροπή του περνά μέσα από τις δύο αυτές χώρες.

Επομένως δεν είναι μόνο η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις αιχμής στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία προώθησης. Η επιλογή της Ολλανδίας έγινε και για αυτό το σκοπό, για να δώσει δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβουν οι Ολλανδοί ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων αλλά και για το μεταναστευτικό το οποίο θα μπει και αυτό στην ατζέντα των δύο συνομιλητών - ιδίως μετά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στο ταξίδι ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόριος Δημητριάδης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Διευθυντής του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Δημήτριος Μητρόπουλος...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: