8.9.19

NEA - AΘΗΝΑΪΚΗ: Μάχη για την κυκλοφορία...


Η ψυχραιμία δεν ήταν γνώρισμα των ελληνικών εφημερίδων, ακόμα και των λεγόμενων ισχυρών. Εκεί μάλιστα τα παλαιότερα χρόνια που οι κυκλοφορίες ήταν μεγάλες η μάχη δεν δινόταν μόνο για την πολιτική επιρροή, αλλά...
και τη διαφήμιση. Ενίοτε, όπως συνέβη το 1955 και για τα δύο.

Η Αθηναϊκή του Γιάννη Παπαγεωργίου από τη μέρα που πρωτοκυκλοφόρησε, το 1952 είχε αναρριχηθεί στην πρώτη θέση της κυκλοφορίας μεταξύ των απογευματινών φύλλων. Ήταν ένα κράμα εφημερίδας και περιοδικού, με χρώμα, ύλη που την έβρισκες και στον Θησαυρό του ίδιου εκδότη. Πολιτικά ανήκε στο κέντρο όπως και τα ΝΕΑ που φιλοδοξούσαν να γκρεμίσουν από το θρόνο της την Αθηναϊκή. Εδώ ο στόχος δεν ήταν η πανελλήνια κυκλοφορία, αλλά η πρώτη θέση σε Αθήνα και Πειραιά. Τι σήμαινε αυτό; Ακόμα περισσότερες μικρές αγγελίες που ήταν η τονωτική ένεση που κρατούσε ισχυρό όλο το ΔΟΛ.

Το καλοκαίρι του 1955 φαίνεται πως τα ΝΕΑ πέτυχαν το στόχο τους και κυριάρχησαν σε Αθήνα και Πειραιά. Η Αθηναϊκή από την πλευρά της είχε ως προμετωπίδα…

Κι ενώ το δελτίο έδινε πρώτη την εφημερίδα του ΔΟΛ η ανταγωνιστική Αθηναϊκή που πολιτικά απευθυνόταν στο ίδιο κοινό, τους ψηφοφόρους του Κέντρου, επέμενε να διαφημίζει ότι έχει την πρώτη κυκλοφορία στην πρωτεύουσα και στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.


Η πρώτη… βολή ήρθε από τα ΝΕΑ στις 2 Νοεμβρίου 1955 με πλαίσιο στην πρώτη σελίδα πανηγύριζαν για την κορυφή σε Αθήνα και Πειραιά, αλλά στη συνέχεια τα… έχωναν στην ανταγωνίστρια τους.





Η Αθηναϊκή προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα. Απάντησε με λίγες λέξεις στο κέντρο της πρώτης σελίδας





Για να πλησιάσουμε να δούμε τι λέει:




Στις 4 Νοεμβρίου η ένδειξη για την πρώτη κυκλοφορία σε Αθήνα και Πειραιά έγινε πρώτη σε όλη την Ελλάδα.





ΤΑ NEA την επόμενη 5 Νοεμβρίου ήρθαν να πανηγυρίσουν την υποχώρηση της αντιπάλους τους




Κι ενώ όλοι περίμεναν να τελειώσει κάπου εκεί το θέμα απάνησε η Αθηναϊκή με μια βεβαίωση του πρακτορείου που είχε αναλάβει την διανομή της και τόνιζε τη μεγάλη διαφορά που είχε από την δεύτερη εφημερίδα την οποία δεν κατονόμαζε.






Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις κυκλοφορίες.

Η Αθηναϊκή τον Σεπτέμβριο είχε μέση ημερήσια κυκλοφορία 42.657 φύλλα που έμειναν… περίπου σταθερά τον Οκτώβριο (42.309)   
ΤΑ ΝΕΑ είχαν εντυπωσιακή αύξηση από 26.861 φύλλα τον Αύγουστο και την 3η θέση, προσπέρασαν την Απογευματινή τον Σεπτέμβριο με 33.517 φύλλα την ημέρα που έγιναν 35.181 τον Οκτώβριο.   
Η Αθηναϊκή όλο τον Οκτώβριο πούλησε συνολικά 1.180.045 φύλλα, έναντι 914.710 των Νέων. Δηλαδή η διαφορά είχε «κλείσει» στα 185.335 φύλλα σε σχέση με τη βεβαίωση του προκτορείου.  Οι άλλες απογευματινές εφημερίδες πούλησαν τον Οκτώβριο του ’55: Απογευματινή (30.641), Βραδυνή (25.149), Έθνος (21.289) και Εστία (12.602).   Οι αναγνώστες εμπιστεύονταν τα πρωινά φύλλα για την ενημέρωσή του, ειδικά όσοι έμεναν στην περιφέρεια. Η Ακρόπολις πουλούσε 60.213 φύλλα και η Καθημερινή 48.039. Δηλαδή περισσότερα από την πρώτη σε πωλήσεις απογευματινή εφημερίδα.  
Στις μέρες μας αυτές οι κυκλοφορίες θεωρούνται… εξωπραγματικές. Και με τις… μισές θα ήταν ικανοποιημένοι οι σημερινοί εκδότες!...

pasatempo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: