Μαζί με τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου, που προς το παρόν αναμένονται, έρχεται και η κινητικότητα στην Κεντροαριστερά. Έναν χώρο -έτσι κι αλλιώς- σε αέναη κίνηση, ο οποίος στο παρελθόν συνήθιζε μέσα από τις ζυμώσεις να παράγει και...
πολιτικά γεγονότα.
Παραδοσιακά, η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως θυμούνται καλά οι παλαιότεροι, και η σχετική εκδήλωση που διοργάνωνε η εκάστοτε ηγεσία σήμαιναν τα εγκαίνια της νέας πολιτικής σεζόν, κάτι σαν το πρώτο κουδούνι και τον αγιασμό στα σχολεία. Ανάλογα δε με την πολιτική περίοδο και την κατάσταση που βρισκόταν η Χαριλάου Τρικούπη (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, σε άνοδο, σε πτώση κτλ) επηρεαζόταν και το όλο κλίμα μεταξύ των στελεχών και των ψηφοφόρων.
Για παράδειγμα φέτος, ο εορτασμός έγινε στη Λάρισα, με σκοπό να τονιστεί η διαχρονική σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Ωστόσο, το στοιχείο που κυριάρχησε ήταν ο προβληματισμός για το αύριο της παράταξης, μαζί με το δίλημμα για το αν η επιστροφή στις ρίζες, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ αντί του ΚΙΝ.ΑΛΛ., θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής» ήταν η ορθή-κοφτή απάντηση της Φώφης Γεννηματά την περασμένη Τρίτη, με την οποία απέκλειε αυτή την προοπτική. Παράλληλα, έσπευσε να πετάξει το γάντι σε υπαρκτούς και εν δυνάμει αμφισβητίες της, προκαλώντας τους -αν επιμένουν να διαφωνούν- να βάλουν θέμα εκλογής αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Σε άλλες ένδοξες εποχές, μια τέτοια ανοιχτή «απειλή» θα προκαλούσε πολιτικό θόρυβο και μάλιστα ισχυρό. Σήμερα, με τη μειωμένη πλέον απήχηση του κόμματος, οι αναταράξεις περιορίζονται. Ενα πράγμα που όμως δεν παρακμάζει είναι οι διεργασίες, οι οποίες καλά κρατούν και περίπου συνιστούν το οξυγόνο του χώρου.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, διατηρείται αμείωτο και το ενδιαφέρον τόσο των εντός όσο και των εκτός των τειχών του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων συνιστωσών και προσωπικοτήτων.
Κορακοχώρι και Θεσσαλονίκη
Αύριο Κυριακή, τα κεντροαριστερά βλέμματα θα στραφούν σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γεωγραφικά κατευθύνσεις. Στον Βορρά και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Φώφη Γεννηματά θα ξεκινά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή της στην 84η Διεθνή Εκθεση, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ομιλία της στο Βελλίδειο για την οικονομία και την ανάπτυξη, τη Δευτέρα το βράδυ.
Την ίδια ώρα, στα δυτικά της χώρας, σε ένα χωριό του Νομού Ηλείας, το πολυδιαφημισμένο Κορακοχώρι, τόπο όπου περνά τις καλοκαιρινές διακοπές του ο Κώστας Σημίτης, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ελλάδα: μια χώρα παραδόξως νεωτερική» (εκδόσεις Πόλις) του καθηγητή και συγγραφέα Γιάννη Βούλγαρη, ο οποίος είχε μιλήσει με αυτή την αφορμή στην «Εφ.Συν.» τον περασμένο Ιούνιο.
Στο τραπέζι των ομιλητών που θα στηθεί στον περίβολο του Κτήματος Μερκούρη, δίπλα στο οινοποιείο, θα βρίσκονται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Τη συζήτηση, που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μητσός.
Η εκδήλωση, όσο κι αν οι διοργανωτές επιχειρούν να την αποσυνδέσουν από τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά και πέριξ αυτής αλλά και ευρύτερα με τις πολιτικές εξελίξεις, δεν παύει για πολλούς λόγους να αποτελεί από μόνη της ένα πολιτικό γεγονός. Ορισμένοι άλλωστε την έχουν ονομάσει -και μάλλον διόλου τυχαία- «φθινοπωρινή σύναξη των εκσυγχρονιστών».
Πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές τις οποίες έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ που αντιμάχονται με σφοδρότητα σχεδόν άπαντες στο πάνελ, αλλά σταδιακά κατακτά την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο, κέρδισε η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τους οποίους υπάρχει μια μικρή ή μεγαλύτερη συμπάθεια, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έμεινε στάσιμο, με ορατό κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσής του από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Επιπλέον, οι ομιλητές ανήκουν στη λεγόμενη εκσυγχρονιστική-κεντρώα πτέρυγα του χώρου (δεν έχουν όλοι οργανική σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και σε κάθε περίπτωση ασκούν μεγάλη επίδραση στο κεντροαριστερό-μεταρρυθμιστικό ακροατήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Βούλγαρης συγκαταλέγεται στους εμπνευστές της κίνησης των «58» στο Ακροπόλ το 2013, με τις ευλογίες τόσο του Κώστα Σημίτη όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου, που οδήγησε στο σχήμα της «Ελιάς», το οποίο δεν ευδοκίμησε…
Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Αλιβιζάτο, είχε αναλάβει το 2017 επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διασφάλιση των διαδικασιών εκλογής προέδρου στην Κεντροαριστερά, ενώ το 2015 είχε προταθεί από κοινού από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αποστάσεις
Εμφανίζονται δε να κρατούν αποστάσεις ή και να αντιτίθεται πλήρως προς τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά, παρά την κατά καιρούς στήριξη των πρωτοβουλιών της, σε μια χρονική στιγμή που η εσωστρέφεια και τα φίλια πυρά κατά της ηγεσίας αναβιώνουν. Προς επίρρωση, δεν περνά απαρατήρητη η απουσία και των δύο πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ από την εκδήλωση για την 45η επέτειο ίδρυσης, σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, που έδωσε κανονικά το «παρών» και με τον οποίο διαχρονικά οι σχέσεις τους ήταν τρικυμιώδεις.
Ειδικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής στις πρόσφατες κάλπες, έχει διαρρήξει τους δεσμούς του με την κ. Γεννηματά και μόνο τυχόν πολιτικές φιλοδοξίες του για το εγγύς μέλλον θα μπορούσαν να στρογγυλέψουν τη συνήθως αιχμηρή ρητορική του. Πάντως, έχει προ πολλού επιλέξει να τοποθετείται με γνώμονα -όπως έχει πει- το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.
Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφύγει επισήμως ή ανεπισήμως να σχολιάσει την εν λόγω συνάθροιση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγωνιά για την έκβασή της. Τι θα προκύψει και αν θα αποτελέσει μια απλή βιβλιοπαρουσίαση, μια συγκέντρωση πολιτικών που μιλούν την ίδια γλώσσα ή κάτι παραπάνω, θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από αύριο το βράδυ…
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου