3.9.19

Στον αέρα 8 έργα για την Αθήνα...


Οκτώ μεγάλες παρεμβάσεις, που θα άλλαζαν την εικόνα της πρωτεύουσας, κινδυνεύουν να οδηγηθούν στις καλένδες αν γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις στελεχών της κυβέρνησης που δήλωναν πριν από τις εκλογές ότι...
θα καταργήσουν την «Ανάπλαση Αθήνας», τη νεοσύστατη εταιρεία που ήρθε να καλύψει το μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί από το 2012 με την κατάργηση δύο φορέων με καθοριστική προσφορά στην πολεοδομική ανασυγκρότηση του Λεκανοπεδίου, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Αθήνας και της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.

Πρόκειται για την ανάπλαση των Προσφυγικών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, την ανάδειξη της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, την ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, τη συνέχιση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, τη σύνδεση του Συντάγματος με το Κέντρο «Σταύρος Νιάρχος» με νέα γραμμή τραμ, την αναβάθμιση του άξονα της οδού Πειραιώς, την παρέμβαση στο Θέατρο Λυκαβηττού και την ολοκληρωμένη παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Η πλούσια, μόλις δεκάμηνη, διαδρομή της «Ανάπλασης» καταγράφεται αναλυτικά στον απολογισμό που συνοδεύει τη λιτή επιστολή παραίτησης του προέδρου της εταιρείας και καθηγητή του Πολυτεχνείου Νίκου Μπελαβίλα, η οποία υποβλήθηκε στις 30 Αυγούστου στους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, και Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη.

«Στο σημερινό πλαίσιο διακυβέρνησης, τα δείγματα γραφής, τα οποία έχουν ήδη υπάρξει, είναι πολύ μακρινά και ξένα από τα δικά μου οράματα και αντιλήψεις, από όσα πιστεύω ότι χρειάζεται η Αθήνα για να αναπτυχθεί για τους κατοίκους και την κοινωνία της», αναφέρει ο παραιτηθείς πρόεδρος.

Η δημόσια εταιρεία λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς να νοικιάσει νέα γραφεία και να προχωρήσει σε προσλήψεις, με μόνο στόχο τον συντονισμό όλων των συντελεστών των παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η πρωτεύουσα.

Ο ίδιος ο Νίκος Μπελαβίλας λάμβανε μόνο τον μισθό που αντιστοιχεί στον πανεπιστημιακό καθηγητή και όχι την προβλεπόμενη από τον νόμο αμοιβή για τη συγκεκριμένη θέση. Κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν, χωρίς αμοιβή και έξοδα παράστασης, στο επταμελές διοικητικό και το δεκαπενταμελές εποπτικό συμβούλιο.

Οι σημαντικότερες δράσεις που μένουν «στον αέρα» είναι οι εξής:

■ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ. Μέσα σε 10 μήνες ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις για να διασωθεί το συγκρότημα των οκτώ ιστορικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που την τελευταία δεκαετία κινδύνεψαν με κατεδάφιση και πώληση. Εξασφαλίστηκαν 10 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για να μετατραπούν σε κατοικίες για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης και ξενώνες για τους συνοδούς ασθενών του γειτονικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».

■ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Με μεγάλη συμμετοχή, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη της Ομόνοιας, της οδού Αθηνάς και της Δημοτικής Αγοράς, της σύνδεσης της Ερμού με τον Κεραμεικό και την Ιερά Οδό.

■ ΙΛΙΣΟΣ. Η βαριά «τραυματισμένη» πλάκα που καλύπτει το ποτάμι και επέβαλε την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας του τραμ στο τμήμα Σύνταγμα-Νέος Κόσμος οδήγησε στην εκπόνηση μελέτης που προβλέπει την αποκάλυψη της κοίτης κατά μήκος της οδού Καλλιρρόης και τη δημιουργία πράσινων μονοπατιών. Συνδέθηκε με τη νέα γραμμή τραμ που θα συνδέσει το Σύνταγμα με το Φάληρο, μέσω της Συγγρού, ώστε να εξυπηρετούνται σπουδαίοι χώροι τέχνης και κοινωφελή ιδρύματα.

■ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ. Εντοπίστηκε έτοιμη μελέτη που θα ολοκλήρωνε τον μεγάλο αρχαιολογικό περίπατο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μέσω της Β. Ολγας, αλλά το έργο είχε «ξεχαστεί» από το 2012...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: