24.8.19

H G-7 είναι... νεκρή...


Στο Μπιαρίτς της Γαλλίας πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 26 Αυγούστου, η ετήσια σύνοδος κορυφής των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, των G7. Τουτέστιν ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς. Όπως όλα δείχνουν η...
φετινή διάσκεψη θα είναι η πιο δυσλειτουργική από ποτέ και όπως ήδη έγινε γνωστό δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Στην ατζέντα της συνόδου προστέθηκε ο φλεγόμενος Αμαζόνιος, με πρωτοβουλία του Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε τις χιλιάδες πυρκαγιές στον πνεύμονα του πλανήτη «διεθνή κρίση», για να δεχθεί την υποστήριξη της Άγκελα Μέρκελ αλλά και την απίστευτη απάντηση του ακροδεξιού πρόεδρου της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, που κατηγόρησε τον Μακρόν για «αποικιοκρατική νοοτροπία», λέγοντας ότι «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» προκειμένου να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη».

Ο επίσημος τίτλος της συνόδου κορυφής είναι «ο αγώνας κατά των ανισοτήτων», όπως τον προέταξε ο οικοδεσπότης Γάλλος πρόεδρος, ωστόσο οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των ισχυρών επί σειράς σημαντικών θεμάτων δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες προσδοκίες, ούτε καν για την κλιματική κρίση, όπου η διάσταση απόψεων με πρωτοστάτη τον αρνητή Τραμπ συναντά τον εγκληματικό κυνισμό.

Ενταση στον Περσικό Κόλπο, εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο, συναγερμός για το Κλίμα, μεταναστευτική κρίση, Brexit...τα καυτά θέματα συσσωρεύονται, ενώ βασικός παράγοντας αστάθειας αυτής της συνάθροισης είναι και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο υποδέχονται οι υπόλοιποι ηγέτες ως ταύρο σε υαλοπωλείο. Ήδη με το καλημέρα σας ο Τραμπ, κάποιες ώρες πριν την έναρξη αντί να επικεντρωθεί στα κρίσιμα ζητήματα της συνόδου, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο σχήμα της G8 με την επιστροφή της Ρωσίας, η οποία έχει αποκλειστεί από το 2014, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, για να εισπράξει την άμεση αρνητική αντίδραση των Βρυξελλών, του Λονδίνου, του Βερολίνου και του Παρισιού.

Αλλά και άλλοι ηγέτες βρίσκονται σε προβληματικές καταστάσεις, όπως ο Μπόρις Τζόνσον που βρίσκεται στους δαιδάλους του Brexit, η Αγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται στο τέλος της θητείας της έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία, ο Τζουζέπε Κόντε που μόλις παραιτήθηκε από πρωθυπουργός μπροστά στη νέα ιταλική πολιτική κρίση.

Ο Μακρόν παρόλα αυτά ελπίζει…Μπορεί ο Τραμπ να κατήγγειλε στο τέλος του Ιουλίου τη «βλακεία του» στο θέμα της φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών και να απείλησε να επιτεθεί κατά του γαλλικού κρασιού, μέσω της αύξησης των δασμών, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος θα επιχειρήσει αποκλιμάκωση αυτού του πεδίου. Παράλληλα, ελπίζει ότι θα επιτύχει μια κίνηση καλής θέλησης του Τραμπ ως προς το Ιράν. Η Γαλλία, για παράδειγμα, προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση να κάνει μια παύση στις κυρώσεις αποδεχόμενη εξαιρέσεις που θα επέτρεπαν στην Τεχεράνη να εξαγάγει μέρος του πετρελαίου της. «Κανείς δεν μιλά εκ μέρους των ΗΠΑ εκτός των ίδιων των ΗΠΑ», προειδοποίησε όμως ο Τραμπ...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: