«Tο υπουργείο έχει βάλει στόχο την εξυγίανση των Ταμείων από “μαϊμού” συντάξεις και επιδοματούχους-φαντάσματα. Είναι θέμα πρώτα απ’ όλα κοινωνικής δικαιοσύνης προς όλους, κυρίως δε προς τους...
νόμιμους συνταξιούχους αλλά και τις επόμενες γενιές ασφαλισμένων»,
Ι. Βρούτσης 25.9.2012.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγους μήνες μετά τον ορισμό του Ι. Βρούτση ως υπουργού Εργασίας στην τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και αποδεικνύει ότι ο νέος υπουργός Εργασίας έχει εξειδίκευση να ανακαλύπτει… δράκους στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, λίγο πριν νομοθετήσει κι άλλες περικοπές.
Συνταξιούχοι-φαντάσματα και δηλώσεις-μαϊμού
Οι περίφημες «μαϊμού» συντάξεις συνόδευσαν τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής των σφαγιαστικών ρυθμίσεων στο ασφαλιστικό. Οι αριθμοί που ακούστηκαν από τα πιο επίσημα χείλη ποικίλλουν ανάλογα την εποχή.
Ξεκίνησαν το 2011 να μιλούν για 109.000 συνταξιούχους-φαντάσματα (Σκάι, 7.10.2011). Ηταν οι εποχές που επέβαλαν την απογραφή των συνταξιούχων, υποβάλλοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους υπερηλίκους, αναπήρους, κατοίκους απομακρυσμένων χωριών και νησιών, σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και εξευτελισμό για να αποδείξουν ότι… υπάρχουν και δεν είναι… φαντάσματα.
Τι απέδωσε όλη αυτή η εκστρατεία; Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο ίδιος ο κ. Βρούτσης κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι τότε είχαν κατατεθεί όλες κι όλες 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις. Κι όμως, συνέχισε αυτή την εκστρατεία των fake news.
Στις αρχές του 2013 δήλωνε ότι αναζητούσαν ακόμα 46.000 συνταξιούχους-φαντάσματα και ότι αυτές οι «μαϊμού» συντάξεις δημιούργησαν ζημιά 5 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα («ΝΕΑ», 3.1.2013).
Το μέγεθος της προπαγανδιστικής αυτής απάτης αποκαλύφθηκε λίγους μήνες πριν από τη λήξη της πρώτης θητείας του κ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας.
Η περίφημη «λίστα της ντροπής» έφτασε μόλις τις 861 συντάξεις-μαϊμού και το ύψος των χρημάτων που διεκδικούσε το ΙΚΑ να επιστραφούν, τα 13,4 εκατ. ευρώ («Ημερησία», 14.7.2014).
Η φούσκα των «μαϊμού» συντάξεων έσκασε, αλλά δυστυχώς χωρίς… πάταγο, αφού στις συνειδήσεις χιλιάδων ανθρώπων είχε εδραιωθεί ότι η αιτία για την κατάρρευση των ταμείων ήταν κάποιοι επιτήδειοι που εξακολουθούσαν μήνες μετά τον θάνατο των γονέων τους να λαμβάνουν τις συντάξεις τους.
Επιδόματα αναπηρίας
Μια άλλη κατηγορία ασφαλισμένων που κατηγορήθηκαν συλλήβδην είναι όσοι ελάμβαναν πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Και εδώ οι αριθμοί εμφάνιζαν ποικιλία – ο μεγαλύτερος αριθμός που συναντήσαμε είναι 36.000. Τι κι αν οι σύλλογοι των Ατόμων με Αναπηρία διαμαρτύρονταν για την εξευτελιστική ενοχοποίηση, μερικές δεκάδες χιλιάδες ανήμποροι άνθρωποι στάλθηκαν στις ουρές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και υπέστησαν πολύμηνη ταλαιπωρία και διακοπή των επιδομάτων τους.
Πόσοι τελικά ήταν οι «μαϊμού» ανάπηροι; Ο ευφάνταστος υπουργός κ. Βρούτσης στις 23.7.2013 απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή παραδέχτηκε ότι «μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με τη διακοπή συντάξεων σε μη δικαιούχους αναπήρους, καθώς η έρευνα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται».
Και δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν στο ελάχιστο τον θόρυβο που προκάλεσαν οι υπουργικές δηλώσεις, οι οποίες όμως παρήγαγαν ακόμα ένα βολικό στερεότυπο, που αποκρύπτει τις πραγματικές αιτίες της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Στοιχεία για τις συντάξεις υπό το φως του ΗΛΙΟΥ
Ποια είναι η πραγματική κατάσταση των συντάξεων; Πόση αλήθεια κρύβουν οι καταγγελίες Βρούτση για τις προκλητικού ύψους συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ;
Περιοριζόμαστε στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΗΛΙΟΣ που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας:
Σε σύνολο 2.555.049 συντάξεων πάσης φύσεως που δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 (τελευταίο μήνα που δημοσιεύτηκαν στοιχεία), οι συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ ήταν 7.082 (ποσοστό 0,28% του συνόλου), ενώ οι συντάξεις μέχρι 600 ευρώ ήταν 973.948 (38,12% του συνόλου).
Τα ίδια στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2014 (όταν επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας ήταν πάλι ο κ. Βρούτσης): σε σύνολο 2.654.913 συντάξεων, άνω των 3.000 λάμβαναν 2.399 συνταξιούχοι (ποσοστό 0,09%) και μέχρι 600 ευρώ 1.169.454 συνταξιούχοι (ποσοστό 44,04%).
Το μόνο συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ είναι ότι υπάρχει μια τάση ανόδου του μέσου ύψους των συντάξεων...
Γιώργος Κατερίνης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου