9.8.19

Αστεροειδής σαν το Empire State Building θα περάσει ξυστά από τη Γη...

Τα ξημερώματα του Σαββάτου θα κάνει την κοντινότερη προσέγγιση του με τον πλανήτη Γη και τρέχει με 10.400 μίλια την ώρα

Ένας αστεροειδής λίγο μεγαλύτερος από το ύψος του εμβληματικού ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης «Empire State Building» θα περάσει πολύ κοντά από...
τη Γη τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πρόκειται για τον αστεροειδή 2006 QQ23, που τρέχει με ταχύτητα 10.400 μίλια / ώρα στις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η στιγμή που θα βρεθεί πιο κοντά στη γη θα είναι στις 03.23 ώρα EDT (10.23 ώρα Ελλάδας το Σάββατο 10 Αυγούστου). Η μεγαλύτερη διάμετρός του είναι περίπου 570 μέτρα, σύμφωνα με το Κέντρο Κέντρων Σπουδών (GNEOS) της NASA.

«Δυνητικά επικίνδυνο» σύμφωνα με τη ΝASA
Από τότε που ανακαλύφθηκε, το 2006 έχει πλησιάσει τη γη 10 φορές περισσότερο από την αρχική απόσταση που είχε η τροχιά του. Ηδη βρίσκεται σε απόσταση 0,049 αστρονομικών μονάδων ,δηλαδή 4,6 εκατομμύρια μίλια. Σύμφωνα με τις αρχές της NASA οποιοδήποτε κοσμικό αντικείμενο με ελάχιστη απόσταση προσέγγισης μικρότερο από 0,05 αστρονομικές μονάδες και με διάμετρο μεγαλύτερη από 460 πόδια θεωρείται ως «δυνητικά επικίνδυνο», αλλά αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πως για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος.


Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών διαστημικών αντικειμένων που εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας μετρώνται λιγότερο από 10 μέτρα και καίγονται από την τριβή κατά την είσοδό τους στη γήινη ατμόσφαιρα. Το 2006 QQ23 είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο και μία υποθετική σύγκρουσή του με τη γη θα προκαλούσε μεγάλες καταστροφές.

Ανακαλύπτουν 30 την εβδομάδα
Σύμφωνα με τη ΝΑSA γνωρίζουμε επί του παρόντος περίπου 20.000 αντικείμενα που χαρακτηρίζονται ως ΝΕΟ ( Near-Earth Object) και ανακαλύπτουμε νέα με ρυθμό περίπου 30 ανά εβδομάδα. Από αυτά επί του παρόντος γνωρίζουμε περίπου 900 ΝΕΟ με διάμετρο μεγαλύτερο από 1 χιλιόμετρο. Περίπου έξι διαστημικά αντικείμενα γύρω από το μέγεθος του Asteroid 2006 QQ23 περνούν από τον πλανήτη μας κάθε χρόνο, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα αποτελούν στατιστικά ασήμαντο κίνδυνο για τη ζωή στη Γη...


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: