Ως «μια δύσκολη υπόθεση», χαρακτήρισε τις προωθούμενες αλλαγές στον «Κλεισθένη» ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «η λογική πως η κυβερνησιμότητα είναι το παν είναι επικίνδυνη», και...
επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση είτε με τους κοινωνικούς φορείς είτε και με άλλα κόμματα.
«Πιστεύω ότι ένας άλλος λόγος που και ο Κλεισθένης δημιούργησε προβλήματα, είναι ότι δεν υπήρχε αυτή η ευρύτερη συναίνεση. Τώρα, καλούμαστε να διαχειριστούμε μια δύσκολη υπόθεση. Αν όμως κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, για προσπάθεια κομματικής, ιδεολογικής παρέμβασης στην Αυτοδιοίκηση, το ίδιο βεβαίως μπορεί να κατηγορηθεί και η σημερινή κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται, τις αλλαγές που πιθανώς να χρειάζονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
«Επικίνδυνη η εμμονή στην κυβερνησιμότητα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «η εμμονή στη κυβερνησιμότητα είναι επικίνδυνη, διότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αλλοιώσει δημοκρατικές διαδικασίες και μια εκλογική διαδικασία, την οποία μόλις προ ολίγων εβδομάδων έγινε».
Έμφαση έδωσε και στο θέμα του ασύλου, επισημαίνοντας ότι «ειδικά στον χώρο της Παιδείας, εάν δεν διαμορφωθούν συναινέσεις, με κάθε αλλαγή υπουργού θα αλλάζουν και οι νόμοι και οι διαδικασίες με αποτέλεσμα η παιδεία να είναι συνεχώς αναποτελεσματική χωρίς θετικές αλλαγές για τις νέες εξελίξεις.
«Πέραν του ότι είναι μόνο μερικά τα πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει παρανομία, υπήρξαν και υπάρχουν οι νομικές πρόνοιες, για το θέμα του ασύλου», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Το μεγάλο ζήτημα, είναι αν θα υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση μεταξύ κομμάτων αστυνομικών και πανεπιστημιακών αρχών για να αντιμετωπίσουν πιθανά φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας. Θα πρέπει ουσιαστικά να αναλάβει την ευθύνη η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα. Αν θέλουμε να μιλάμε, για πραγματικό αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ας τα απελευθερώσουμε και αυτά από τον κρατικό εναγκαλισμό».
Υπέρ της Νομικής Σχολής της Πάτρας
Τέλος, σχολιάζοντας την ρύθμιση για τη νομική σχολή της Πάτρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα έπρεπε αντί να κατατίθενται αποσπασματικά νομοσχέδια, να εξεταστεί σε βάθος μια ριζική αλλαγή στον χώρο των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
«Είμαι υπέρ του να υπάρξει η Νομική Σχολή στην Πάτρα, αλλά αν κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι για κομματικούς λόγους ίδρυσε αυτή τη Νομική Σχολή, μπορεί και η ΝΔ να κατηγορηθεί ότι για κομματικούς λόγους την καταργεί», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Θα μπορούσε να επεκταθεί παντού η λογική να έχουμε καλύτερη κυβερνησιμότητα και άρα, δεν χρειάζονται και οι δημοκρατικές διαδικασίες ή μπορεί να παραβιάζονται κατά καιρούς», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ακόμα, έδωσε έμφαση «στην ουσιαστική, ριζοσπαστική αποκέντρωση της Αυτοδιοίκησης και στην ενδυνάμωση της», επισημαίνοντας ότι «δεν χρειάζεται να ερίζουμε για το αν είναι μόνο απλή αναλογική ή όχι» και τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να την απελευθερώσουμε και να μην θέλουμε να την ελέγχουμε για να κάνουμε τα πελατειακά ρουσφέτια.
Συναινέσεις για άσυλο και παιδεία ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου