Ταξικά διχοτομημένες είναι οι αντιδράσεις συνδικάτων, εργατολόγων και επιχειρηματικών ενώσεων στις τροπολογίες που πέρασε στο παρά πέντε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο διυπουργικό νομοσχέδιο, προκαλώντας την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Οι...
εργατολόγοι επισημαίνουν τον αρνητικό για τους εργαζομένους χαρακτήρα των τροπολογιών, ιδιαίτερα αυτής που αφορά την αιτιολόγηση της απόλυσης, ενώ τονίζουν ότι η κατάργηση του βάσιμου λόγου ως απαραίτητου όρου για την εγκυρότητα της απόλυσης πρέπει να ελεγχθεί και ως προς τη συνταγματικότητά της. Ταυτοχρόνως, χαρακτηρίζουν προσχηματικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης ενδεχομένως δημιουργεί «στίγμα» για τον απολυμένο που αναζητεί δουλειά.
«Η αιτιολόγηση των απολύσεων είναι πάγιο αίτημα της εργατικής πλευράς, διότι με τον τρόπο αυτό, χωρίς να είναι ο μόνος αναγκαίος, αποκαθίσταται σε ένα μέρος η προστασία των εργαζομένων από αυθαίρετες και εκδικητικές απολύσεις εργοδοτών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, που επισημαίνει: «Η διάταξη αυτή δεν ήταν μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αποτελούσε την απαιτούμενη συμμόρφωση της χώρας στις δεσμεύσεις διεθνών εργατικών κανόνων. Από την άλλη πλευρά, η πλήρης και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος του έργου και του εργολάβου θα έπρεπε να επεκταθεί και στο Δημόσιο, στο οποίο έδινε “συγχωροχάρτι” η προηγούμενη ρύθμιση, ενισχύοντας τη ζούγκλα των εργολαβικών και υπεργολαβικών αναθέσεων, στις οποίες προσφεύγει σε σημαντικό μέρος το κράτος. Η ταχεία λειτουργία των διαδικασιών του ΣΕΠΕ και η άμεση απόδοση δικαιοσύνης στις εργατικές υποθέσεις είναι πρωτίστως ζήτημα αποτελεσματικής πρόσβασης των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη και συνεπώς της οφειλόμενης έγκαιρης προστασίας των δικαιωμάτων τους».
Στον αντίποδα, οι εργοδοτικές ενώσεις χειροκρότησαν την κίνηση του υπουργείου Εργασίας, προδίδοντας εμμέσως και το ποιοι ήταν οι υποβολείς των τροπολογιών.
«Η ΓΣΕΒΕΕ είχε κατ’ επανάληψη επισημάνει τόσο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όσο και μέσα από τις δημοσιευμένες θέσεις της ότι μια σειρά εργασιακών ρυθμίσεων, που συντελέστηκαν κυρίως την τελευταία διετία, δημιουργούσαν επιπρόσθετο και δυσβάστακτο γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος συμμόρφωσης, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν οργανωμένα λογιστήρια και νομικά τμήματα, χωρίς μάλιστα να προσδίδουν ένα καλύτερο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία των επαγγελματοβιοτεχνών. «Η τροπολογία του υπουργού Εργασίας (...), με την οποία επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων και την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αξιολογείται ως θετική από τη ΓΣΕΒΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνομοσπονδία των εμπόρων. «Ο εμπορικός κόσμος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για τις άμεσες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης του γενικότερου εργασιακού περιβάλλοντος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ που υπενθυμίζει -και ομολογεί- ότι το προεδρείο της είχε θέσει το θέμα της κατάργησης του βάσιμου λόγου απόλυσης και της αυξημένης ευθύνης του εργοδότη απέναντι στους εργαζομένους του εργολάβου στις συμβάσεις έργου στην πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της με τον υπουργό Εργασίας...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου