Με συντηρητικούς υπολογισμούς μπορεί να αποχωρήσει το 35% των εργαζομένων σε δύο έτη...
Εισηγήσεις δέχεται και σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να καταρτίσει για την ΕΡΤ σχέδιο συμπαγές, -σχετικά- συνεπές με τις προεκλογικές δεσμεύσεις -όσο είναι δυνατόν- και...
οπωσδήποτε στην υπηρεσία εξυπηρέτησης των αναγκών προβολής και δημοσιότητας του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Η πρόσφατη απόφαση για την απομείωση της μετάδοσης των αγώνων ποδοσφαίρου από την ΕΡΤ συγκλίνει στον στόχο της Ν.Δ. για «μικρή και νοικοκυρεμένη ΕΡΤ» και δίνει τη δυνατότητα για «συγχώνευση», όπως θα ονομάσουν την κατάργηση ενός από τα πέντε κανάλια της ΕΡΤ (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Sports, ΕΡΤ World). Πολύ περισσότερο καθώς δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να μειώνεται το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ (από 3 ευρώ τον μήνα ανά νοικοκυριό σε 1,5 ευρώ, όπως υπάρχει η προεκλογική δέσμευση) δεδομένου ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κρίνεται ως αρκετή ελάφρυνση για τους φορολογούμενους σε αυτή τη φάση.
“Ελάφρυνση”
Μετά τη διαρροή περί συγχώνευσης της ΕΡΤ με το ΑΠΕ - πράγμα μάλλον αδύνατο, καθώς έχει διερευνηθεί και στο παρελθόν, με αντιδράσεις τόσο από την EBU των δημοσίων τηλεοράσεων της Ευρώπης όσο και από την Eurorean Alliance of News Agencies, η οποία θα δικαιολογούσε και τη διατήρηση του ανταποδοτικού τέλους στα 3 ευρώ, το σχέδιο «ρίχνω άδεια να πιάσω γεμάτα» φαίνεται να εγκαταλείπεται και διερευνώνται άλλοι τρόποι «ελάφρυνσης» της ΕΡΤ.
Ο τελευταίος έχει να κάνει με το προσωπικό και συγκεκριμένα με εισηγήσεις για «εθελούσια έξοδο εργαζομένων», πιθανότατα με κίνητρο υπό την μορφή μπόνους. Η λύση αυτή θεωρείται πιο «καθαρή» και κατάλληλη, καθώς δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις, όπως θα μπορούσε π.χ. να προκαλέσει ένα είδος υποχρεωτικών μετατάξεων.
Το σχέδιο θα μπορούσε να έχει εξαιρετική επιτυχία εάν λάβει κανείς υπόψη ότι μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν ούτως οι άλλως μια φουρνιά περίπου 300 τεχνικών, οι οποίοι θα έχουν ώριμα δικαιώματα. Επιπλέον, το προσωπικό της ΕΡΤ είναι μεγάλης ηλικίας: το 53% του προσωπικού είναι άνω των 50 χρόνων και το 30% άνω των 55, σύμφωνα με τις καταγραφές των διοικητικών υπηρεσιών της ΕΡΤ (βλ. και Πίνακα). Εκτιμήσεις ανεβάζουν σε 350, ακόμη και σε 500 τους εργαζόμενους που θα θελήσουν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με πρόωρη συνταξιοδότηση, ιδίως εάν συνοδεύεται από συμφέρον χρηματικό κίνητρο. Αυτό σημαίνει ότι από 2.176 άτομα προσωπικό που αριθμεί σήμερα η ΕΡΤ, μπορεί βασίμως να ελπίζουν στην κυβέρνηση ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έχουν απομείνει λιγότεροι από 1.500 εργαζόμενοι. Σκορ που εκτός των άλλων, δίνει τη δυνατότητα για... νέες προσλήψεις.
Ενστάσεις
Οι ενστάσεις που διατυπώνονται έχουν να κάνουν με τις συνολικές επιβαρύνσεις, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί εθελουσία έξοδος στη ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει «ελκυστική» και να πωληθεί, και υπολογίζεται να επιβαρύνει με 30-40 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ύψους 15-20.000 ευρώ, 2.000 εργαζομένων. Σημειώνεται ότι η τελευταία εθελουσία έξοδος εργαζομένων της ΕΡΤ είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία την περίοδο 1999- 2003 και είχαν αποχωρήσει τότε, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Η ΕΡΤ έκτοτε καταβάλλει από τον προϋπολογισμό της «υποχρεώσεις παροχών προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία» λίγο περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο και η υποχρέωση αυτή λήγει το 2019.
Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός είναι κεντρικός και ο έλεγχος για κάθε βήμα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των στόχων της νέας κυβέρνησης είναι η «λαϊκή απήχηση» της ΕΡΤ. Επιδιώκουν δηλαδή, τόσο τα δελτία ειδήσεων όσο και οι ενημερωτικές εκπομπές να έχουν λαϊκά χαρακτηριστικά, κάτι που διακρίνεται ήδη και από τη θεματολογία στα δελτία Ειδήσεων το τελευταίο διάστημα...
Αγγέλα Νταρζάνου
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου