8.8.19

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας...

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε χθες αποτυπώνει τη διφορούμενη εικόνα της οικονομίας: η εξέλιξή της στο...
πρώτο εξάμηνο της χρονιάς είναι σε γενικές γραμμές θετική, η προοπτική για το δεύτερο εξάμηνο επίσης.

Τα μέτρα ελάφρυνσης της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και αυτά που πρόσθεσε η νέα, ανοίγουν ένα δημοσιονομικό κενό, προκαλούν αυξημένο ρίσκο ως προς τους στόχους, αλλά η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, που αποτελεί τη βασική δέσμευση προς τους δανειστές, θεωρείται τελικώς εφικτή.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει πράγματι ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για μελλοντική μείωση των πλεονασμάτων. Σε αυτό βοηθά καθοριστικά η συνεχόμενη μείωση του κόστους δανεισμού, δηλαδή η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, όπως και των περισσότερων ομολόγων του κόσμου.

Εδώ όμως ισχύει το ουδέν καλόν αμιγές κακού. Το ευνοϊκό γεγονός της ισχυρής ζήτησης κρατικών ομολόγων -μαζί και των ελληνικών- είναι το σύμπτωμα μιας κατάστασης γενικευμένης αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Τα επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια που αναζητούν καταφύγιο στο κρατικό χρέος των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας ή των χωρών της ευρωζώνης, διατεθειμένα να πληρώσουν ως «φύλακτρα» τα αρνητικά επιτόκια των γερμανικών ή των ολλανδικών ομολόγων, προδίδουν ανησυχία, συχνά και πανικό, για το ενδεχόμενο να ξαναμπεί η διεθνής οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης, με εφαλτήριο αυτή τη φορά τον εμπορικό και νομισματικό πόλεμο που ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται διατεθειμένος να τραβήξει στα άκρα.

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν ήδη μπει στο νόημα. Μειώνουν τα επιτόκια ή ετοιμάζονται να ρίξουν «χρήμα από το ελικόπτερο». Η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να εκπέμψει μηνύματα αυτοσυγκράτησης, αλλά ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος φέρνει σε αμηχανία ακόμη και τον σκληρό πυρήνα της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ.

Το πρόβλημα με την ελληνική οικονομία -όπως με κάθε εθνική οικονομία- είναι ότι δεν αναπτύσσεται σε στεγανό, προστατευμένο περιβάλλον. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί στη δίνη μιας νέας διεθνούς κρίσης. Αυτό είναι το στοιχειώδες δίδαγμα της κρίσης που πριν από μία δεκαετία βρήκε το εγχώριο πολιτικό σύστημα σε κατάσταση επικίνδυνης αμεριμνησίας. Ελπίζουμε το δίδαγμα να έχει πια αφομοιωθεί...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: