13.8.19

Τον Αύγουστο στα Εξάρχεια υπάρχουν ειδήσεις...

Το σχέδιο του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια έχει ξεκινήσει, όπως φαίνεται, να εφαρμόζει η κυβέρνηση στα Εξάρχεια.

«Θα πρέπει να...
μπούμε στα Εξάρχεια τον Αύγουστο, που οι μισοί θα λείπουν, αφού εκεί υπάρχουν 1.000 οπλισμένοι αναρχικοί», είχε δηλώσει πρόσφατα ο νυν υπουργός Εξωτερικών στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δίνοντας την υπόσχεση πως το πολύ μέχρι τον Αύγουστο του 2020 η κυβέρνηση θα έχει σαρώσει τα Εξάρχεια.

Τις τελευταίες μέρες σχεδόν καθημερινές είναι οι επιχειρήσεις «σκούπα» στην περιοχή με αφορμή την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών και των διάφορων κυκλωμάτων, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Στόχος πρώτος: η προσπάθεια διαφορoποίησης συμβολικά από την προηγούμενη κυβέρνηση όπως και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στόχος δεύτερος δεν είναι άλλος από μια περιοχή που απεικονίστηκε ως σύμβολο παραβατικότητας να επαναπροσδιοριστεί ως σύμβολο της ικανότητας να επιβληθεί η τάξη και η καταστολή. Στο πλαίσιο αυτό τα πρόσωπα που θα ηγηθούν επικοινωνιακά σε αυτή «τη μάχη για να γίνει Μονμάρτρη η περιοχή» («Πρώτο Θέμα», 10.8.2019), όπως ατυχώς είχε δηλώσει και η Κατερίνα Παπακώστα, είναι ο δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η αστυνομοκρατία, και όχι η αστυνόμευση στα Εξάρχεια, μετονομάζεται σε «επέμβαση και ειρηνική εκκένωση χώρων», ενώ το κοινό σχέδιο του δημάρχου και του υπουργείου κάνει λόγο για ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις για τον εξωραϊσμό της εικόνας της περιοχής με στόχο να γίνει μια «πρότυπη γειτονιά»: διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή των κατοίκων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων (!), επιμορφωτικές δράσεις στα σχολεία, δενδροφυτεύσεις, κινητές μονάδες πρασίνου (;) στις οδούς Θεμιστοκλέους και Νοταρά, μείωση των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις της περιοχής, βάψιμο τοίχων που έχουν γκράφιτι, αποκατάσταση λειτουργίας δημοτικού φωτισμού.

Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων είναι τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικές εφόδους μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η τελευταία σημειώθηκε την Κυριακή στην ευρύτερη περιοχή, στην πλατεία Εξαρχείων, στα πέριξ της Νομικής Σχολής, του Πνευματικού Κέντρου και της Βαρβάκειου Αγοράς από την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με συνδρομή της ΟΠΚΕ.

Το αποτέλεσμά της ήταν να ελεγχθούν συνολικά 66 άτομα, οι περισσότεροι τοξικοεξαρτημένοι, να προσαχθούν 15 και να πραγματοποιηθούν δύο συλλήψεις καθώς κατασχέθηκαν ελάχιστα γραμμάρια κάνναβης και ένα... μαχαίρι.

Ο σύμβουλος

Πρακτικά αυτό που προαναγγέλλεται στον συμπολιτευόμενο Τύπο είναι ένα σχέδιο εκκένωσης μέσα το πολύ στις επόμενες δεκαπέντε μέρες συνολικά 23 καταλήψεων στα Εξάρχεια, δώδεκα εκ των οποίων φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες και ακόμα έντεκα «ομάδες αναρχικών».

Οπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, το σχέδιο κυβέρνησης και δήμου περιλαμβάνει περιπολίες στα Εξάρχεια από ομάδες μεικτών κλιμακίων Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και τη δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Οργάνου μεταξύ των παραπάνω.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον σημείο στους σχεδιασμούς είναι αυτό της δημιουργίας θέσης «εντεταλμένου συμβούλου Εξαρχείων», με αποστολή, όπως αναφέρεται, να καταγράφει τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, ενώ στο στόχαστρο της κυβέρνησης φέρεται να βρίσκεται και το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο της πλατείας Ναυαρίνου, το οποίο όπως αναφέρεται «θα περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου».

Τα κτίρια που θα εκκενώνονται από τους καταληψίες θα σφραγίζονται. Μεσοπρόθεσμα το σχέδιο προβλέπει ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με τον λόφο του Στρέφη και το Πολυτεχνείο, πρόβλεψη οικονομικών κινήτρων για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, «κίνητρα για την ανακαίνιση γερασμένων κτιρίων».

Καμία αναφορά δεν γίνεται ωστόσο στα προβλήματα που θα δημιουργήσει η αλλαγή χρήσης γης υπέρ εταιρικών funds σε μια περιοχή που μαστίζεται από τις βλαπτικές επιπτώσεις του Airbnb, τι προβλέπει η «αναπλάση» για τα φτωχότερα στρώματα, ενώ καμία αναφορά δεν υπάρχει ως προς το τι θα γίνει με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοξικοεξαρτημένων.

Το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης, υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μικροφωνικές εγκαταστάσεις για την αυξανόμενη κρατική καταστολή. Την ίδια μέρα δημοσιογραφική ιστοσελίδα (iefimerida) δημοσίευσε φωτογραφία από την κατάληψη στέγης προσφύγων στη Νοταρά 26, συνδέοντας με απαράδεκτο τρόπο τις διαμαρτυρίες δεκάδων ανθρώπων με τις ναρκομαφίες της περιοχής.

Τόπος ελευθερίας

Και μπορεί τα Εξάρχεια να μην είναι πια αυτό που ήταν στο παρελθόν, έχοντας παρακμάσει απότομα ειδικά γύρω από την πλατεία, όμως παρά τις αντιφάσεις τους εξακολουθούν να παραμένουν ένας τόπος ελευθερίας για εκατοντάδες άτομα, που αντιμάχονται εξίσου τις ναρκομαφίες, τον σεξισμό και την έμφυλη βία, την ερημοποίηση και τον βίαιο εξευγενισμό αλλά και την κρατική καταστολή.

● Σήμερα στις 7 το απόγευμα, νέα συγκέντρωση πραγματοποιείται στην κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών Σπύρου Τρικούπη 17, με σύνθημα «Καμία παράδοση, καμία ανακωχή. Να υψώσουμε οδόφραγμα αλληλεγγύης ενάντια στην επερχόμενη κατασταλτική εκστρατεία».

Το κάλεσμα υπογράφουν οι εξής οργανώσεις: Αναρχικό-Αντιεξουσιαστικό Στέκι «ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ», Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΑΡΟΔΑΜΟΣ, Aυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό στέκι Γαλατσίου «ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ», *Κ ΒΟΞ...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: