11.8.19

«Κλειδί» το άσυλο για τη σχέση ΚΙΝΑΛ - ΝΔ...

Την «αλλεργικη αντίδραση» της ΝΔ στις συναινέσεις αλλά και την απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει πραγματικά «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» επιδιώκει να αναδείξει το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη φάση της νέας πολιτικής περιόδου.

Έτσι...
κι αλλιώς, τα πρώτα νομοθετικά βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούν για τη Χαριλάου Τρικούπη μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη όλων των όψεων της ατζέντας του Μεγάρου Μαξίμου και προαναγγέλλουν, σύμφωνα με στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις σε μείζονα πολιτικά θέματα. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η «βιασύνη» της ΝΔ να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ήταν «πανέτοιμη από καιρό να κυβερνήσει» αποκάλυψε με μεγαλύτερη ταχύτητα από την αναμενόμενη τη συντηρητική θεώρηση των πραγμάτων και τη μηδενική διάθεση να συνομιλήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με όρους εθνικής συνεννόησης για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι η απόρριψη της πρότασης του ΚΙΝΑΛ για το πανεπιστημιακό άσυλο από το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδίασε τη Χαριλάου Τρικούπη, προκαλώντας δυσφορία στην ηγεσία του Κινήματος.

Στελέχη του κόμματος λένε ότι η Φώφη Γεννηματά έκανε, όπως είχε δεσμευτεί από την προεκλογική περίοδο, μια συναινετική κίνηση για το μείζον θέμα του ασύλου, σημειώνουν ωστόσο ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να πυροβολήσει εν τη γενέσει της την ευκαιρία συνεννόησης». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι εμμένοντας στον «δικό του νόμο» άφησε επί της ουσίας περιθώρια προληπτικών ελέγχων και ίσως αδικαιολόγητων παρεμβάσεων στον χώρο των πανεπιστημίων.

Το τηλεφώνημα
«Η Γεννηματά του τηλεφώνησε, εκείνος την παρέπεμψε στην Κεραμέως... Είναι προφανές ότι θέλει να προχωρήσει μόνος του, με τη δική του κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τονίζει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου προσπάθησε και τα κατάφερε να περάσει ο νόμος Διαμαντοπούλου με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γιατί, όμως, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ δήλωσαν «παρών» στην ψηφοφορία, αντί να καταψηφίσουν την κατάργηση του ασύλου; Η απάντηση είναι η εξής: Πρώτον, διότι αναγνωρίζουν την ανάγκη αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης και, δεύτερον, διότι δεν θέλουν να εκπέμψουν λάθος μήνυμα και να «ταυτιστούν» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή αυτή, όπως σημειώνεται, έγινε πλήρως κατανοητή και αποδεκτή από το σύνολο των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, που είχαν προσυμφωνήσει με την κυρία Γεννηματά να δώσουν μάχη εντός της Βουλής για την επαναφορά του νόμου του 2011.


Η συγκεκριμένη στάση της ηγεσίας της ΝΔ αποδεικνύει, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δύσκολα θα αλλάξει τροπάρι και δύσκολα θα αποδεχθεί μια ειλικρινή συζήτηση για τον εκλογικό νόμο». Από την άλλη πλευρά, όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι παραμένει δέσμιος ιδεοληψιών και αδύναμος να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να το εκμεταλλευτεί η κυβερνητική πλειοψηφία, αιφνιδιάζοντας με εκλογές στο κατάλληλο momentum για εκείνη. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κίνημα Αλλαγής σκοπεύει να επικαιροποιήσει τη στρατηγική του στόχευση αμέσως μετά την επιστροφή από τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές.

Στο «πλάνο» της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται η συντεταγμένη έναρξη της συζήτησης για τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία και τους στόχους του Κινήματος Αλλαγής, ώστε έγκαιρα και μεθοδικά να ξεκαθαρίσει το «στίγμα» του κόμματος στην ιδιαιτέρως απαιτητική περίοδο που ακολουθεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συνδιάσκεψη που θα διοργανωθεί για τη μόχλευση πολιτικών και ιδεολογικών ζητημάτων, σε συνδυασμό με την παρουσίαση νομοθετικών προτάσεων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, της επενδυτικής προοπτικής και των εργασιακών σχέσεων...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: