16.8.19

Επιτελικό ή Μητσοτακικό κράτος;...

Στην προεκλογική περίοδο μίλησα πολύ για το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πρόσωπο κοινωνικά ανάλγητο που...
συνομιλούσε μόνο με τους λίγους και γύριζε την πλάτη στους πολλούς. 

Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης μίας ακόμη σκληρότερης εκδοχής του, της συγκεντρωτικής διακυβέρνησης μέσω της υπερεξουσίας του πρωθυπουργού και την απομάκρυνση του κράτους από δημοκρατικές αρχές και λειτουργίες.  Και είναι μόνο η αρχή.

Είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί μία μεγάλη αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας με το πρώτο του νομοσχέδιο που έχει ήδη καταθέσει. Η αλλαγή αυτή στηρίζεται σε δύο κυρίως άξονες: την ενίσχυση του πρωθυπουργικού ρόλου μέσα από μία σειρά αρμοδιότητες που μεταφέρονται στον ίδιο και την μετατροπή του κυβερνητικού σχήματος σε εταιρικό σχήμα.
Το «νέο» επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν ευαγγελίζεται τίποτα νέο ή «μοντέρνο». 
Πρόκειται για μία ιδέα που ξεκινάει από παλιά και απόπειρες για εφαρμογή της έχουμε δει ξανά στο παρελθόν από ελληνικές κυβερνήσεις. Αλλά και η σύγχρονη και ευρωπαϊκή διάσταση που ισχυρίζεται ότι παίρνει η διακυβέρνηση, της χώρας δεν φαίνεται να ταυτίζεται με τη μορφή διακυβέρνησης των άλλων σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών και εταίρων μας.

Το κράτος που ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εγκαθιδρύσει είναι ένα κράτος μακριά από τις δημοκρατικές βάσεις και λειτουργίες, από δημοκρατικούς θεσμούς και όργανα.

• Η διακυβέρνηση συγκεντρώνεται γύρω από ομάδες «εκλεκτών» με περιορισμένο έλεγχο και λογοδοσία.

• Συγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

• Κανένας διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της διοίκησης.

• Περιορισμός και υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

•  Κατάργηση οργάνων και ακύρωση διατάξεων.

• Επέκταση της πελατειακής σχέσης με την απευθείας τοποθέτηση εκατοντάδων στελεχών του ιδιωτικού τομέα στη διακυβέρνηση της χώρας.

• Υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου τομέα και της Δημόσιας Διοίκησης ειδικότερα, έναν χώρο που η Νέα Δημοκρατία κοιτούσε πάντα με εξαιρετική απαξίωση και πολλές φορές προέβη στην υποβάθμισή του με πρωτεργάτη τον νυν Πρωθυπουργό.

Τα ερωτήματα που αναδύονται είναι πολλά. Που στοχεύει αυτό το βάναυσο χτύπημα στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας; Ποια προβλήματα της κοινωνίας λύνουν οι νέες δομές; Ποια είναι τα εχέγγυα της πετυχημένης υλοποίησης τους; Τι ακολουθεί;

Ήδη οι αντιδράσεις κοινωνικών φορέων είναι πολύ μεγάλες. Ανάμεσα σε αυτούς το Διοικητικό Επιμελητήριο, πανεπιστημιακοί του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η ΑΔΕΔΥ, ο ΣΕΠΕ, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Το νομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «επιτελικό κράτος» απομακρύνει το κράτος από οποιαδήποτε μορφή δημοκρατικής διακυβέρνησης, εθνικής και  κοινωνικής διάστασης και σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου. Βλάπτει τη χώρα με τρόπο δραματικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με σφοδρές αντιδράσεις να εμποδίσει τη συμπερίληψη άρθρων και διατάξεων που κομματικοποιούσαν ακόμη περισσότερο όχι μόνο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τη χώρα. Θα συνεχίσουμε στην πορεία της σθεναρής αντίστασης, της υπεράσπισης του κράτους. Δεν θα επιτρέψουμε τη συγκυριακή εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας να καταστρέψει τον τόπο και τη δημοκρατία...

Δημήτρης Γάκης

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: