Η υποδηλωμένη εργασία βρίσκεται σε άνθηση, ενώ θύματα της κατάστασης αυτής είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ημεδαποί. Το...
πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας είναι ιδιαιτέρως έντονο, καθώς έχει προεκτάσεις που δεν αφορούν τη σχέση του εργαζόμενου-εργοδότη, αλλά γενικότερα την πολιτική των ασφαλιστικών ταμείων.
«Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά αφορά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αφορά όμως και τους ίδιους τους εργοδότες, η πλειοψηφία των οποίων μπορεί να είναι συνεπής, αλλά δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού όταν κάποιος συνάδελφός τους “ασελγεί” σε βάρος των εργαζομένων που δεν τους ασφαλίζει», αναφέρει στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.
Όπως φάνηκε, σε ποσοστό που αγγίζει το “αστρονομικό” 80% επί του συνόλου των παρανομιών που καταγράφηκαν, οι εργαζόμενοι δηλώνονται μερικώς, εμφανιζόμενοι ως εργαζόμενοι τρίωροι ή τετράωροι, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται 10ωρα. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δε φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τους παραβάτες εργοδότες, με δεδομένο πως και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι και τεχνικά “γυμνοί”, αν αναλογιστούμε πως η Επιθεώρηση Εργασίας είναι χωρίς αυτοκίνητο από τα μέσα Ιουλίου και ο ΠΕΚΑ έχει μόλις ένα για να μπορεί να πραγματοποιήσει ελέγχους.
Η υποδηλωμένη εργασία είναι η μορφή εργασίας όπου ο εργαζόμενος δηλώνεται στο ασφαλιστικό ταμείο ως υποαπασχολούμενος, ενώ στην πραγματικότητα πραγματοποιεί ένα πλήρες ωράριο και μπορεί και παραπάνω. Στην Ελλάδα της κρίσης, τα κρούσματα της υποδηλωμένης εργασίας αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει πάρει τα σκήπτρα της παραβατικότητας από τη “μαύρη” ή αλλιώς αδήλωτη εργασία. Εργαζόμενοι δηλώνονται ως δίωροι, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν δεκάωρα, προκειμένου οι παραβάτες εργοδότες να ξεπέφτουν στα πρόστιμα όταν και αν εντοπιστούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποίησαν τα μέλη του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης, της νεοσύστατης υπηρεσίας του ΕΦΚΑ, σε σύνολο παραβατικότητας 8%, η υποδηλωμένη εργασία αγγίζει σε ποσοστό το 80%.
Τα στοιχεία κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο οποίος τα χαρακτήρισε συγκλονιστικά. «Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Φαίνεται πως έχει περιοριστεί η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία αλλά δυστυχώς έχουμε έξαρση στην υποδηλωμένη εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πιο συγκεκριμένα, σε γενικό σύνολο 915 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από ελεγκτές του ΠΕΚΑ από την 1η Απριλίου έως και τις 31 Ιουλίου, ελέγχθηκαν 906 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε παραβατικότητα της τάξεως του 8%, με την πλειοψηφία των παραβάσεων να αφορά σε υποδηλωμένη εργασία.
“Πρωταθλητής” ο κλάδος του επισιτισμού
Ο επισιτισμός περιλαμβάνει τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις καφετέριες και τις ταβέρνες. Από τις 906 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 352 αφορούν σε αυτές του επισιτισμού. Σε αυτές τις 352 επιχειρήσεις, 1.166 ήταν καταχωρισμένοι και ασφαλισμένοι, ενώ 37 ήταν ακαταχώριστοι (ανασφάλιστοι) μισθωτοί στο ειδικό βιβλίο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως, από τους 37 ανασφάλιστους, οι 32 ήταν Έλληνες και μόνο οι 5 αλλοδαποί. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ίσως “νέας εποχής”, όπου το εργασιακό ωράριο των Ελλήνων μένει ακαταχώριστο στο ασφαλιστικό ταμείο.
Μια σχεδόν παρόμοια κατάσταση επικρατεί στις εμπορικές επιχειρήσεις, όπου, από τις 157 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από 1/4/2019 έως 31/7/2019, υπήρχαν 236 που ήταν ασφαλισμένοι και 8 που ήταν ανασφάλιστοι, εκ των οποίων οι 6 ήταν ελληνικής καταγωγής.
«Είναι ένα τρομακτικό νούμερο. Εμείς το συναντάμε και το επιβεβαιώνουμε στους χώρους του εμπορίου και δυστυχώς δεν εμφανίζεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που τείνουν συνήθως να παρανομούν ή αναγκάζονται να παρανομούν λίγο περισσότερο, αλλά το συναντάμε και σε πολύ μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες», ανέφερε στον φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος.
«Ζητάμε πάντα και λέμε και στην παραγωγή και στο εμπόριο και στις υπηρεσίες ότι για να υπάρχει μια κανονικότητα στην αγορά πρέπει να υπάρχει απόλυτη νομιμότητα στην εργασία», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης.
Πάντως, γεγονός παραμένει πως οι εργαζόμενοι είναι μόνοι τους, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ουσιαστικά υπολειτουργούν. Η Επιθεώρηση Εργασίας παραμένει στο Ηράκλειο, εν μέσω της τουριστικής περιόδου αλλά και στο “πικ” των περιστασιακών αγροτικών επαγγελμάτων, χωρίς αυτοκίνητο. Την ίδια ώρα ο ΠΕΚΑ έχει στη διάθεσή του δύο αυτοκίνητα για ολόκληρη την Κρήτη, ενώ παραμένει υποστελεχωμένος, αφού, ενώ η νεοσύστατη υπηρεσία με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής προέβλεπε 16 ελεγκτές για το Ηράκλειο, αυτή λειτουργεί με ακριβώς τους μισούς...
Πηγή: NeaKriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου