κόμμα εξουσίας και να υπερασπιστεί το 31,5% που έλαβε στις εθνικές εκλογές.
Την ανάγκη της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή και το πολιτικό σκηνικό που αναδύθηκε από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου αναμένεται να τονίσει σήμερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας.
Με αφετηρία τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που έγινε πριν από λίγες μέρες, και το «ζύμωμα» που έγινε εκεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει το στίγμα της νέας εποχής, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η διεύρυνση του κόμματος στην κοινωνία, η εγγραφή νέων μελών και η σύγκλιση με τις δυνάμεις της προόδου και της Κεντροαριστεράς.
Τη διαδικασία αυτή την είχε προαναγγείλει ήδη από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως το ποσοστό που έδωσε ο κόσμος στο κόμμα είναι μια «εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Μονόδρομος
Το κάλεσμα αυτό φαίνεται πως θεωρείται μονόδρομος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βασικό επιχείρημα πως, αν θέλει να εξελιχθεί σε κόμμα εξουσίας και να υπερασπιστεί το 31,5% που έλαβε, θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του σε κόσμο που δεν ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ακολουθεί απαραίτητα μια στενή αριστερή ιδεολογία, ωστόσο, πρόκειται για κόσμο της προόδου ο οποίος αναζητεί πολιτικό σχηματισμό για να εκφραστεί. Αλλωστε, με αυτό το σκεπτικό, το κόμμα αναμένεται να πάει σε συνέδριο στο τέλος του χρόνου, ώστε στο μεσοδιάστημα να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στην ανασυγκρότησή του.
Το μεγάλο ερώτημα στην παρούσα φάση είναι το πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα στελέχη της «παλαιάς φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η τάση των «53+». Οπως φαίνεται ο προβληματισμός δεν έχει να κάνει με τη διεύρυνση, που επίσης τη θεωρούν αναγκαία, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, που ανήκει στα παλιά στελέχη του χώρου, έθεσε το ζήτημα μέσω της «Εφ.Συν.» μόλις πριν από μια εβδομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ζήτημα που θέτει η εποχή μας δεν είναι τόσο οι καταγωγές, είναι η νέα σύγχρονη και συνεκτική ταυτότητα της Αριστεράς, που θα της δώσει τη δυνατότητα να σταθεί στο ύψος των προκλήσεων που θέτει η εποχή μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν μπορούμε να γίνουμε κόμμα ευκαιρίας. Δεν μπορούμε να διαλυθούμε μέσα στον χυλό κεντρώων συναινέσεων. Η αριστερή ταυτότητά μας είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης και κρίσιμος παράγοντας στη μάχη εναντίον της δεξιάς παλινόρθωσης».
Συμμαχίες
Και πρόσθεσε: «Η ταυτότητά μας είναι ο νοηματικός και βιωματικός χώρος μέσα στον οποίο διαμορφωθήκαμε. Αυτή την ταυτότητα θα την κατοχυρώσουμε ως ηγεμονική στη συνείδηση της κοινωνίας και του έθνους, επιχειρώντας την πραγματοποίηση μιας αυτονόητης πολιτικής επιλογής: τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, που θα εκφράσει πολυφωνικά και ισότιμα τον προοδευτικό χώρο και θα τον ανασυνθέσει σε ισχυρό πολιτικό υποκείμενο».
Την ανάγκη ανοίγματος εξέφρασε και η βουλευτής Επικρατείας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία απηχεί απόψεις των 53+. Μιλώντας στην ΕΡΤ προχθές ανέφερε πως «για μας είναι καθαρό ότι η κομματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την εκλογική του βάση έχουν μεγάλη απόσταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια εκλογική δυναμική κοντά στο 32% και μια κομματική δυναμική σε επίπεδο μελών πολύ χαμηλότερη. Αρα από τη δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που εδώ και καιρό έχουμε αντιληφθεί ως αναγκαιότητα, να ανοίξουμε το κόμμα ώστε να έχουμε περισσότερη συμμετοχή, περισσότερα μέλη, περισσότερο ανοιχτές διαδικασίες προς την κοινωνία».
Μια πρώτη ιδέα για τις ομοιότητες και τις διαφορές και πού αυτές εστιάζονται, αναμένεται να δοθεί με τις τοποθετήσεις στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα και αύριο.
Ολα πάντως δείχνουν πως στην παρούσα φάση ο διάλογος για τη διεύρυνση θα συνεχιστεί με αργά αλλά σταθερά βήματα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα των προηγούμενων μηνών που προκάλεσαν εσωκομματικές αντιδράσεις. Μέσα στην εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με το συντονιστικό όργανο της πολιτικής πρωτοβουλίας «Γέφυρα» ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πλέον ο σχεδιασμός της διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά.
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ΕΡΤ-ΑΠΕ
Στις Βρυξέλλες, οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την καινοφανή απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να εντάξει υπό τον άμεσο έλεγχό του την αρμόδια για την εποπτεία των ΜΜΕ Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συγκεκριμένα, οι Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Ελενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλούνται τη λειτουργία του κράτους δικαίου για τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για την ανεξαρτησία του Τύπου, ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εάν υπάρχουν άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπου η εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό – και αν ναι, σε ποιες χώρες και από πότε εφαρμόζεται κάτι τέτοιο»...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου