6.7.19

Tα τρία σενάρια της επόμενης μέρας για ΚΙΝΑΛΛ...

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας
Ποιο ποσοστό θα φέρει χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη και ποιο θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Με σύνθημα τη «λογική» και προσανατολισμό την «υπεύθυνη αντιπολίτευση» στη νέα Βουλή ως...
«προοδευτικό αντίβαρο» σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεματικές ενότητες σύγκλισης με την κυβέρνηση και η στάση που θα κρατήσει στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας.
Η προεκλογική περίοδος για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεκίνησε επεισοδιακά λόγω της σύγκρουσης της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και της μη συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, στην πορεία οι κραδασμοί που υπήρξαν φαίνεται ότι απορροφήθηκαν και ο αγώνας ενός σχεδόν μήνα για τις αυριανές κάλπες ολοκληρώθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία και πίστη στους κόλπους της ηγεσίας, ότι οι επιλογές που έγιναν και η στρατηγική που υιοθετήθηκε θα δικαιωθεί μέσω της ψήφου των πολιτών.

Το Κίνημα Αλλαγής, έπειτα από πολλές ταλαντεύσεις και «επικαιροποιήσεις» στην πολιτική γραμμή του, κατέληξε στη λύση της μετριοπάθειας και της «λογικής» που επιστρέφει… Επιχείρησε δηλαδή να συγκινήσει και να αποσπάσει την προσοχή του εκλογικού ακροατηρίου, προβάλλοντας το «προτέρημα» του ρεαλισμού και της σοβαρότητας απέναντι στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα την επομένη των εκλογών.

Η επιχειρηματολογία της τρίτης εντολής που είχε χρησιμοποιηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν αίφνης εγκαταλείφθηκε, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν δεν θα αφήνουν περιθώρια στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μπορέσει να επιβάλει από θέση ισχύος τις προτάσεις του σε ένα συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα με το πρώτο κόμμα, που πιθανολογείται βάσιμα ότι θα είναι η Ν.Δ.

Πιθανά πεδία σύγκλισης
Και κάπως έτσι, ακολουθήθηκε η τακτική του «προοδευτικού αντίβαρου» στην «ανεξέλεγκτη» Δεξιά και τον «ανεύθυνο» ΣΥΡΙΖΑ και εκείνη της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», που όμως «θα εγγυάται τη σταθερότητα» στον τόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίστηκαν και τα πεδία πιθανής σύγκλισης με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη Φώφη Γεννηματά να ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρέπει να συναρτάται με ανάληψη υπουργικών χαρτοφυλακίων και παρόμοιων ευθυνών. «Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί», διαμήνυσε με νόημα την Τετάρτη στην ομιλία της στην κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., συνεννόηση μετεκλογικά θα ήταν εφικτή για τα εθνικά θέματα, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη συνταγματική αναθεώρηση, τα δημοσιονομικά και ειδικότερα την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων.

Καθίσταται σαφές από τα παραπάνω ότι σκοπός του κεντροαριστερού φορέα είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στην προτίμηση των δημοκρατικών-αριστερών ψηφοφόρων που απογοητεύτηκαν από τη διακυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς την ίδια ώρα να «τρομάξει» και άρα να «διώξει» το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κοινό του, το οποίο προσέβλεπε σε ένα ενδεχόμενο συναινετικής διαχείρισης της εξουσίας με κορμό τη Ν.Δ. και δυσαρεστήθηκε με την «αποπομπή» Βενιζέλου από τις λίστες.

Δείχνοντας λοιπόν να θεωρούν περίπου σίγουρη την αυτοδυναμία της γαλάζιας παράταξης, στη Χαριλάου Τρικούπη επέλεξαν να επενδύσουν στην προοπτική της δικής τους παρουσίας στα αντιπολιτευτικά έδρανα στη νέα Βουλή, με εποικοδομητικό και επικουρικό ρόλο στην κυβέρνηση, όποτε κι εφόσον χρειαστεί.

Η «ρετσινιά»
Η στόχευση διπλή: αφ’ ενός να ενισχύσουν τα αντιδεξιά-σοσιαλδημοκρατικά αξιακά τους χαρακτηριστικά και να αποτινάξουν τη ρετσινιά του ουραγού της Ν.Δ., που τους καταλόγιζε (και συνεχίζει παρ’ όλα αυτά να καταλογίζει) ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο πρόκειται να «ανταγωνιστούν» αντιπολιτευτικά κατά την επόμενη τετραετία· αφ’ ετέρου, να μην απεμπολήσουν το στοιχείο της εθνικά υπεύθυνης πολιτικής δύναμης που δεν παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια, και προκειμένου να μην οδηγηθεί αυτή στα βράχια διατίθενται να εφαρμόσουν επιμέρους συμπράξεις ακόμη και με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, άφησαν παράθυρο για ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ώστε να μη διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, στο σενάριο της έλλειψης αυτοδυναμίας για τον νικητή.

Επίσης, δεν ήταν τυχαίο ότι παρά τις διμέτωπες επιθέσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., η κ. Γεννηματά, έχοντας αντιληφθεί τον κίνδυνο διαρροών από το κόμμα της προς τα δεξιά εξαιτίας του διλήμματος Μητσοτάκη για «αυτοδυναμία ή νέες κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο», τις τελευταίες ημέρες αύξησε κατακόρυφα την κριτική της προς τον νυν αρχηγό της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «ωμό εκβιασμό» που δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα και έχει μοναδικό κίνητρο τη διευκόλυνση ανόδου στην εξουσία.

Σενάρια
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής περιλαμβάνει τρία σενάρια: Το καλό, που θα συμβεί αν το ποσοστό της 7ης Ιουλίου είναι ίδιο ή μεγαλύτερο από το 7,7% των ευρωεκλογών, επιτρέποντας στη Φώφη Γεννηματά να μιλήσει για επιτυχημένη στρατηγική και επιλογές που επιβραβεύονται από τους ψηφοφόρους.

Το μέτριο, αλλά αντιμετωπίσιμο, εφόσον κινηθεί σε ποσοστά της τάξης του 7%, τα οποία όμως με κάποιο τρόπο θα μπορούν να δικαιολογηθούν και δεν θα ανοίγουν την πόρτα στην εσωστρέφεια.

Και τέλος, το κακό και απευκταίο για τη Χαριλάου Τρικούπη, που σίγουρα θα επιφέρει αμφισβήτηση της ηγετικής ομάδας και λοιπές έκτακτες εξελίξεις, αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταγράψει επίδοση στη σφαίρα του 6-6,5%.

Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει και η παροιμία…

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: