λιμανιού του Πειραιά» όπως το χαρακτηρίζει και υποστηρίζει ότι την απόλυτη ευθύνη για αυτή την καταστροφή την φέρνει ο σημερινός ιδιωτικός Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
«Είναι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για αυτό από την εποχή της κατασκευής κατά τον Μεσοπόλεμο. Από το 1998 έχει τεκμηριωθεί η αξία του. Επί προεδρίας Γιώργου Ανωμερίτη στον κρατικό ΟΛΠ, πριν σχεδόν δέκα χρόνια έγιναν οι πρώτες μελέτες αξιοποίησης του ταινιόδρομου, ως εστιατορίου και καφέ με πανοραμική θέα στον Πειραιά και στα στενά της Σαλαμίνας. Ο ΟΛΠ της Cosco είχε αντίθετη άποψη. Επιχείρησε την κατεδάφιση. Με πρωτοβουλίες φορέων του Πειραιά και της Δραπετσώνας αυτό απετράπη το 2015 και στη συνέχεια κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από του υπουργείο Πολιτισμού. Ο ΟΛΠ τελικά άφησε τη φύση «να κάνει τη δουλειά» ρισκάροντας ζωές ανθρώπων και την ασφάλεια του λιμανιού» εξηγεί ο Ν. Μπελαβίλας.
Το κόστος επισκευής του Ταινιόδρομου, οπως σημειώνει ο καθηγητής, ήταν και είναι αστείο σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΛΠ και τα κέρδη της Cosco. «Ακόμη και τώρα, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Ο ΟΛΠ οφείλει να ανακατασκευάσει τον τμήμα που κατέρρευσε και να επισκευάσει το τμήμα που έχει διασωθεί. Και το πάθημα ας γίνει μάθημα. Δεν θέλουμε να δούμε ούτε το Σιλό Σιτηρών στην Ηετιώνεια, ούτε την Παγόδα-τον Σταθμό Επιβατών στον Άγιο Νικόλαο, τα άλλα δύο σημαντικά νεώτερα μνημεία του λιμανιού να έχουν την ίδια τύχη» προσθέτει...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου