25.7.19

Οι νέες κρίσεις στην Αστυνομία σήκωσαν θύελλα...

Στα χαρακώματα άλλη μια φορά για τις κρίσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας βρέθηκαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με συνέπεια ορισμένοι συνδικαλιστές του Σώματος να επαναφέρουν στο προσκήνιο την...
πρότασή τους για δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την εκλογή της ηγεσίας.

Η νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης στην ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε προχθές την ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή τις νέες κρίσεις:

«Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης γυρίζουν τη χώρα και την Ελληνική Αστυνομία στο πιο μαύρο παρελθόν τους.

»Οι σημερινές νέες έκτακτες κομματικές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη -για όσους είχαν ακόμη αμφιβολίες- ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο βίαιη και οργανωμένη επίθεση κατά της αξιοκρατίας στα Σώματα Ασφαλείας.

»Οι πολιτικοί αυτουργοί αυτής της εξωφρενικής επίθεσης κατά άριστων στελεχών της ΕΛΑΣ δεν θα αποβάλλουν ποτέ από πάνω τους το στίγμα των συγκεκριμένων πολιτικών τους μεθοδεύσεων».

Tο υπερυπουργείο έσπευσε να απαντήσει την ίδια μέρα με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Στις σημερινές έκτακτες κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας προήχθησαν σε Αντιστράτηγους οι τρεις πρώτοι στην επετηρίδα.

Συνεπώς προκαλεί εύλογα ερωτήματα, το γιατί ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται, ακόμα μια φορά, κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας με οξύτατες εκφράσεις, πολύ πέραν των ορίων της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Χθες, λοιπόν, προκειμένου να ακουστεί και η δική τους φωνή δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις, η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών (ΔΕΚΑ) και η Ανοιχτή Κίνηση Δημοκρατών Αξιωματικών (ΑΚΙΔΑ), εξέδωσαν ανακοίνωση με τίτλο «Αλλάξτε κρίση...» στην οποία αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν κομματικές τις κρίσεις, επανέρχονται ωστόσο στο διαχρονικό αίτημα των αστυνομικών για καθιέρωση αδιάβλητων θεσμών για τις κρίσεις και την σύσταση επιτέλους διακομματικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας του Σώματος.

Αίτημα που είχε τεθεί και από την ΠΟΑΣΥ που στην πρότασή της για δημιουργία διακομματικής επιτροπής τον Μάιο του 2007, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κρίσεων και προαγωγών όλων των βαθμίδων δεν εξασφαλίζει την ανάδειξη και την ανέλιξη των ικανοτέρων». Θέση την οποία θυμάται ανά διαστήματα και ανάλογα με τις συνθήκες.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους οι δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις αναφέρουν:

«Ως ΔΕΚΑ και ΑΚΙΔΑ διαχρονικά έχουμε καταγγείλει το σαθρό, αναχρονιστικό και πελατειακό σύστημα με το οποίο διεξάγονται οι κρίσεις των ανώτατων Αξιωματικών του οργανισμού μας και έχουμε αγωνιστεί με όλες μας τις δυνάμεις για την αλλαγή του. Γιατί είναι αδόκιμο να παροπλίζονται ή να αναβαθμίζονται στελέχη ενός σοβαρού οργανισμού μέρες μετά την αλλαγή της όποιας κυβέρνησης. Γιατί είναι απαξιωτικό για τον θεσμό και το κύρος των στελεχών να αφήνονται υπονοούμενα στον Τύπο περί παρέμβασης του τάδε πολιτικού ή του δείνα επιχειρηματία και άλλων. Γιατί είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την ασφάλεια του πολίτη να αφήνονται περιθώρια για τέτοιου είδους εξωθεσμικές παρεμβάσεις. 

Γιατί η εικόνα γενικευμένης αναξιοκρατίας που καλλιεργείται και εμπεδώνεται από το σύνολο του προσωπικού, όταν η ηγεσία επιλέγεται με κριτήρια άλλα, πέραν της επαγγελματικής επάρκειας, βασικών δεξιοτήτων και γνώσεων, είναι ο βασικός λόγος αποδιοργάνωσης του οργανισμού. Γιατί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών πληγώνεται βάναυσα, όταν ο σχετικός σχεδιασμός ανατίθεται χωρίς κανένα ίχνος αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας.

Η πρότασή μας για ένα αντικειμενικό και διαφανές σύστημα αξιολόγησης είναι δημοσιευμένη κι έχει αποσταλεί στους αρμόδιους. Αραγε γιατί απεχθάνεστε τη σύσταση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της Ηγεσίας του Σώματος; Γιατί φοβάστε την αξιολόγηση των υφισταμένων; Δεν θα κουραστούμε να την επαναφέρουμε διεκδικώντας την υλοποίησή της και κλιμακώνοντας κάθε φορά τις δράσεις μας»...

Μάνος Τσαλδάρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: