Τη διάθεσή τους να διατηρηθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ και τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της...
Τεχεράνης, εξέφρασαν τα εναπομείναντα μέρη στη συμφωνία (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιράν).
Οι εκπρόσωποι των παραπάνω συναντήθηκαν την Κυριακή στη Βιέννη για έκτακτες συνομιλίες, οι οποίες φάνηκε να έχουν θετικό πρόσημο, αν και η συμφωνία είναι ουσιαστικά στον αέρα, καθώς το Ιράν από τις αρχές του Ιουλίου άρχισε να υπερβαίνει το εγκεκριμένο (από τη συμφωνία) όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο, όπως και το επιτρεπόμενο επίπεδο εμπλουτισμού.
Ωστόσο, οι παραπάνω παραβιάσεις θεωρούνται αναστρέψιμες σε αυτό το στάδιο, με αποτέλεσμα να λάβει χώρα κι η έκτακτη συνάντηση. Σημειώνεται επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Δύση και Ιράν, με αντεγκλήσεις, δηλώσεις και κατασχέσεις πλοίων στον Περσικό Κόλπο.
Σε κάθε περίπτωση, το Ιράν έχει ζητήσει από τους εταίρους του, προκειμένου να τηρήσει εφεξής τη συμφωνία, να το βοηθήσουν να παρακάμψει το αμερικανικό εμπάργκο, επιτρέποντάς του την πώληση του πετρελαίου του στο εξωτερικό: ένα αίτημα που φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να ικανοποιηθεί.
«Εποικοδομητικές» οι συνομιλίες
Κατά τη συνάντηση της Βιέννης, φάνηκε ότι έγινε ένα βήμα προσέγγισης, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του Αμπάς Αρακτσί, υψηλόβαθμου μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.
Ο Αρακτσί χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα «εποικοδομητική» και τις συζητήσεις «καλές», προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να πω ότι τα λύσαμε όλα, μπορώ να πω ότι υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις».
Σε ανάλογο ύφος και ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπεία Φου Κονγκ (γενικός διευθυντής του τμήματος Ελέγχου Εξοπλισμών στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών). Όπως είπε, όλες οι πλευρές «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να περιφρουρήσουν» τη συμφωνία, καθώς και «την ισχυρή αντίθεσή τους στη μονομερή επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθαν κι οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί που απευθυνόμενος προς τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ευχήθηκε η εξοικείωση του δεύτερου με τα θέματα των διμερών σχέσεων να αποτελέσει «μια σημαντική βοήθεια προκειμένου να ξεπεράσουμε τα υπάρχοντα εμπόδια στην ανάπτυξη και τη διεύρυνση των σχέσεων ανάμεσά μας»...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου