29.7.19

Προς παλινόρθωση του κράτους των «ημετέρων»...




"Επανίδρυση" και "επιτελικό κράτος", στόχοι δύο αρχηγών της ΝΔ και μετέπειτα πρωθυπουργών με ένα και μοναδικό σκοπό, την παλινόρθωση του κράτους των "ημετέρων" ενώ...
υπόσχονταν αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών.

Σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική Πολιτεία υπάρχει συνέχεια του κράτους, η οποία αποτελεί εγγύηση και για το μέλλον της, για αυτό άλλωστε και θωρακίζεται με σχετικούς νόμους η συνέχεια της δημόσιας διοίκησης και στη χώρα μας.

Εντούτοις, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το "επιτελικό" κράτος γίνεται σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνωρίζει αυτήν την ανάγκη και νομοθετεί προκειμένου να συγκεντρώσει γύρω του, περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες.

Όμως, ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας πρέπει να είναι ζήτημα ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, αλλιώς θα αφορά μόνο την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας ενός κόμματος.

Η συγκεκριμένη πρακτική - συνεπικουρούμενη από την αυτοδυναμία - δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να έχει καμία ανάγκη συνέχειας και σε άλλα ζητήματα. Δεν έχει ανάγκη συνέχειας του ασφαλιστικού συστήματος, που εξυγιάνθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε χρειάζεται τη δημόσια επικουρική ασφάλιση.

Δεν πιστεύει στην ανάγκη συνέχειας στην Παιδεία με νέους διορισμούς καθηγητών και δασκάλων. Δεν έχει ανάγκη από νέες σχολές και ερευνητικά κέντρα. Δεν έχει ανάγκη συνέχειας της σύνδεσης της παιδείας με την έρευνα, που «μετακομίζει» στο υπουργείο Οικονομίας.

Ούτε έχει ανάγκη από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, από μια ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση ή ένα ανεξάρτητο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε πως δεν θα έχει συνέχεια το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο μαζί με τις φυλακές, που ως φαίνεται θεωρεί ότι δεν έχουν σωφρονιστικό χαρακτήρα κι ανάγκη από τη δικαιοσύνη, τα μετέφερε στο ίδιο υπερυπουργείο, αυτό της Προστασίας του Πολίτη.

Ο κατάλογος της διακοπής στην συνέχεια του κράτους μακρύς, παρά τον μικρό χρόνο της διακυβέρνησης της ΝΔ και οι λόγοι προφανείς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθετεί την ολική επαναφορά του κράτους των "ημετέρων" και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό, φοβούμενη τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στα ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδιά της, που θα ξεδιπλώνει μεθοδικά. Δεν είναι καθόλου τυχαία η σιωπή ιχθύος για τα κρίσιμα επίδικα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ασφαλιστικό, οι νέες, καλές δουλειές που υποσχέθηκε, τα εργασιακά δικαιώματα. Οργανώνει τους μηχανισμούς του "ολετήρα".

Η αίσθηση της γρηγοράδας και της αποτελεσματικότητας έχει σημασία, τελικά, όταν υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, που γρήγορα θα αντιληφθεί ότι δεν υπηρετούνται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Η θεσμική λειτουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, αποτελεσματικού κράτους είναι ακόμα ζητούμενο, που οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνομολογήσουν, ώστε οι χρόνιες παθογένειες, όπως η κομματικοποίηση, να πάψουν να υφίστανται.

Υ. Γ. Ένας από τους λόγους του brain drain είναι και η αναξιοκρατία και η αδικία που αισθάνονται οι νέοι μας. Άραγε τι έχει να τους πει η νέα κυβέρνηση μετά την κατάργηση του μητρώου επιτελικών στελεχών, όπου υπήρχαν περίπου 7.000 αιτήσεις;...

 πηγη left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.