Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εδώ και χρόνια προειδοποιούν πως αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα φτάσουμε σύντομα σε αδιέξοδο και καλούν τους πολίτες και τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε...
ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε, μετακινούμαστε και ζούμε πριν να είναι αργά.
Σήμερα είναι η μέρα του 2019 που επιστημονικά εκτιμάται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ξεπερνάει τις δυνατότητες του πλανήτη μας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τη σημερινή μέρα και μετά η ανθρωπότητα «θα χρησιμοποιεί περισσότερα δένδρα, νερό, καλλιεργήσιμα εδάφη και ψάρια απ’ όσα η Γη μπορεί να μας παράσχει μέσα σε έναν χρόνο για να τραφούμε, να στεγαστούμε και να μετακινηθούμε. Θα εκπέμπεται επίσης περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και τα δάση», όπως επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network.
Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης 2019 είναι η πιο πρόωρη που έχει καταγραφεί από το 1970. Τότε η ημέρα αυτή ήταν η 29η Δεκεμβρίου, πριν από τριάντα χρόνια η υπέρβαση έγινε στις 15 Οκτωβρίου, πριν από δέκα χρόνια στις 15 Αυγούστου. Κι αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί, εκτιμάται πως το 2030 θα έχουμε ανάγκη από δύο πλανήτες για να καλύψουν τις ανάγκες μας.
Για το 2019 καταναλώσαμε 1,75 φορές περισσότερο απ' ό,τι έχουν δυνατότητα να παράγουν αειφορικά τα οικοσυστήματα του πλανήτη και σε ορισμένες δυτικές κυρίως χώρες φτάνουν τις τρεις έως πέντε φορές παραπάνω. Με αυτούς τους καταναλωτικούς ρυθμούς η ανθρωπότητα υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών με τον πιο ανησυχητικό τρόπο και με επιπτώσεις που είναι ήδη εδώ, αποτυπωμένες στην κλιματική κρίση που χτυπάει αλύπητα κάθε γωνιά της Γης. Με λίγα λόγια, κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε λίγα χρόνια μπροστά σε μια ολοκληρωτική χρεοκοπία φυσικών πόρων, τους οποίους από πουθενά και από κανέναν δεν θα μπορούμε να δανειστούμε ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε πάνω από τις δυνατότητες του πλανήτη.
Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς πως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο καταλήγει στους σκουπιδοτενεκέδες και οι ανθρώπινες δραστηριότητες δυσκολεύουν όλο και πιο πολύ την ικανότητα του πλανήτη να αναγεννάται, καταλαβαίνει κανείς πως σύντομα δεν θα υπάρχουν δανεικά για να ζήσουμε έστω και εις βάρος των παιδιών μας.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εδώ και χρόνια προειδοποιούν πως αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα φτάσουμε σύντομα σε αδιέξοδο και καλούν τους πολίτες και τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε, μετακινούμαστε και ζούμε πριν να είναι αργά...
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.