«Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί».
Με αυτήν τη προσεκτική φράση ο...
Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το βράδυ της 7ης Ιουλίου ένα ενωτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Κερδίζοντας ένα εντυπωσιακό 39,85%, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είχε πάρει αυτό που ζήτησε: Μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ασφαλείας (158 εδρών), ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα μέσα στη Βουλή.
Ωστόσο, με 31,53% ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώθηκε ως ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος και απέφυγε τη στρατηγική ήττα που πολλοί ανέμεναν.
Γρήγορα δουλειά
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί. Ο νέος πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πρέπει να βιαστεί γιατί:
Η γενική απαξίωση του πολιτικού συστήματος δεν επιτρέπει «περίοδο χάριτος».
Η κορυφαία στιγμή ενός πρωθυπουργού είναι η βραδιά της εκλογής. Από εκεί κι έπειτα, αρχίζει η φθορά. Εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί αυτή η φθορά.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ισχυρή και δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να «πέσει».
Όντως η νέα κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο σε πανηγυρισμούς, έδειξε ετοιμότητα και άρχισε γρήγορα να λειτουργεί κανονικά.
Μάλιστα πέρασε επιτυχώς το πρώτο crash test αφού επικοινωνιακά διαχειρίστηκε με επάρκεια τη φυσική καταστροφή στη Χαλκιδική –βεβαίως σε βάθος χρόνου θα κριθεί από την υλική και όχι επικοινωνιακή διαχείριση της κλιματικής κρίσης.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν ξέφυγε από την πεπατημένη ως προς το μέγεθος. Με 51 μέλη δεν είναι ούτε μικρό ούτε ευέλικτο. Επιπλέον, για μια ακόμα φόρα σε ελληνική κυβέρνηση δεν γίνεται αυτομάτως κατανοητό ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες ορισμένων υφυπουργών.
Για παράδειγμα με τι ακριβώς ασχολείται ο υφυπουργός για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών;
Τέλος, η νέα κυβέρνηση τήρησε τα ελληνικά πολιτικά ήθη με μόλις 5 γυναίκες υπουργούς, κάτι που δείχνει ότι απέχουμε πολύ από την πραγματική ισότητα των δύο φύλων.
Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση συνιστά τομή σε σχέση με το παρελθόν. Με 21 εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς ο κ. Μητσοτάκη κάνει ρεκόρ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός ικανοποιεί το αίτημα μεγάλου μέρους της κοινωνίας «να μπουν στα πόστα επαγγελματίες που έχουν κανένα ένσημο».
Εντούτοις, η χρησιμοποίηση τόσων πολλών εξωκοινοβουλευτικών υπουργών συνιστά ρίσκο. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου. Πέρα όμως από την κριτική της αντιπολίτευσης, αρκετές φορές στο παρελθόν τεχνοκράτες υπουργοί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στην πολιτική διαχείριση της σύνθετης ελληνικής πραγματικότητας.
Corporate στυλ
Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει τους κινδύνους της υπουργοποίησης τόσων πολλών εξωκοινοβουλευτικών.
Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κυβερνήσει με ένα… corporate (επιχειρηματικό) στυλ. Από το μοίρασμα των φακέλων με τους στόχους των υπουργών στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο έως την ισχυροποίηση του μηχανισμού του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκη το μοντέλο του πρωθυπουργού-CEO. Μπορεί να δουλέψει αυτό το μοντέλο; Ο χρόνος θα δείξει...
Αλμπάνης Γιάννης
cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου