19.7.19

Δίπλα σε Μπέο και Εφραίμ...

Το τι έχει κατά νου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον νευραλγικό τομέα του τουρισμού, το βλέπουμε στην τοποθέτηση ως γενικού γραμματέα Τουρισμού του...
Κωνσταντίνου Λούλη, γνωστού αλευροβιομήχανου.

Βέβαια ο κ. Λούλης δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας. Συνδυάζει όλα εκείνα που εξασφαλίζουν για τον πρωθυπουργό την προοπτική ενός παραγωγικού έργου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός γνήσιου νεοφιλελεύθερου στελέχους, το οποίο όμως συνδυάζει τις ιδιαίτερες σχέσεις με τον επιχειρηματικό πυρήνα της Εκκλησίας, αλλά δεν παραμελεί και τη σκληροπυρηνική δεξιά παράταξη.

Πολλοί εξεπλάγησαν όταν είδαν τον κ. Λούλη να κατεβαίνει στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο Μπέου και να εκλέγεται πανηγυρικά πρώτος δημοτικός σύμβουλος στον Βόλο.

Κάποιοι θυμήθηκαν την ανάλογη επίδοση του κ. Μαρινάκη στον Πειραιά και μάλιστα συνδύασαν αυτή τη σύγκριση με το γεγονός ότι ο αλευροβιομήχανος του Βόλου από το 1990 έως το 1996 είχε στην κατοχή του και τη μεγαλύτερη εφημερίδα της ευρύτερης περιοχής, την ιστορική «Θεσσαλία».

Εκείνη την εποχή ήταν κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. στον νομό Μαγνησίας, αλλά κυρίως διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς με τον Κωνστανίνο Μητσοτάκη, ο οποίος φρόντισε για τον διορισμό του ως πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας Τζαννετάκη, το 1989. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1991.

Ο Κων. Μητσοτάκης είχε παραδεχτεί στη Βουλή το 1996 ότι αυτός ο διορισμός -αν και παράτυπος- υπήρξε μια προσωπική του επιλογή.

«Επιθετική» εξαγορά

Την ίδια χρονιά είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο επίσης νεοδημοκράτης πολιτικός Γεώργιος Σούρλας, συντοπίτης του Λούλη, ο οποίος ζητούσε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ελέγξει τη θητεία του κ. Λούλη στο Αγιον Ορος και άφηνε αιχμές για την «παρουσία του κ. Λούλη στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής συγκέντρωσης του κ. Σημίτη στον Βόλο» και για την «έκδοση από τον κ. Λαλιώτη, σε χρόνο-ρεκόρ, της απόφασης μετεγκατάστασης βιομηχανικής μονάδας του κ. Λούλη, και μάλιστα ακυρώνοντας αρνητική απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Οι Μύλοι Λούλη Α.Ε. (πρώην Κυλινδρόμυλος Λούλη Α.Ε.) υπήρξαν μεγάλη εταιρεία. Ο μεγαλομέτοχός της αναρριχήθηκε στην κορυφή της ελληνικής αλευροβιομηχανίας μέσω της «επιθετικής» εξαγοράς του βασικού του ανταγωνιστή, των Μύλων Αγίου Γεωργίου, το 1999.

Το 2002 επιχειρήθηκε μεγάλη επέκταση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις για την απόπειρα δημιουργίας μονάδας λιπασμάτων εντός των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας αλεύρων «Μύλοι Λούλη» στον όρμο του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στην Αμαλιάπολη του Αλμυρού Μαγνησίας (βλ. Ιός, «Τα θαύματα του Αγίου Ιωάννη. Το αλεύρι έγινε λίπασμα», «Ελευθεροτυπία», 31.3.2002).

Αλλά ο κ. Λούλης δεν είχε κανένα πρόβλημα. Προτού αποκτήσει την εύνοια του κ. Μπέου είχε δεδομένη τη διπλή εξ ύψους βοήθεια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, «μια δράκα μοναχών, Κύπριοι οι περισσότεροι, με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, εγκαθίστανται στη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Ορους στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σταδιακά απομακρύνονται οι γέροντες που μόναζαν εκεί - παρά τις αντιδράσεις που σημειώνονται σε ολόκληρη τη μοναστική πολιτεία. Στην επιχείρηση “κατάληψης” διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο το Φανάρι και δύο πολιτικά πρόσωπα: ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο συνεργάτης του, τότε πολιτικός διοικητής του Αγίου Oρους, αλευροβιομήχανος Κωνσταντίνος Λούλης» (βλ. Γιώργος Χάτσιος, «“Εισβολή” με τις ευλογίες του Μητσοτάκη», «Τα Νέα», 13.9.2008).

Σύλλογος φίλων

Η σχέση αυτή έμεινε αδιατάρακτη στη συνέχεια. Και όταν ασκήθηκαν διώξεις εις βάρος του Εφραίμ και των συνεργατών του, ήταν ο Κ. Λούλης εκείνος ο οποίος έσπευσε να ιδρύσει τον Σύλλογο των Φίλων της Μονής του Βατοπεδίου για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του φίλου του. Η εμπλοκή του αλευροβιομήχανου στα εκκλησιαστικά πράγματα δεν περιορίζεται βέβαια στη Μονή Βατοπεδίου. Από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο διορίστηκε μέλος, μαζί με τρεις μητροπολίτες, της οικονομικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος (1998-2008) και το 2003 διορίστηκε υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Για να έχει κανείς πλήρη εικόνα των ιδιαίτερων σχέσεων του νέου γεν. γραμ. Τουρισμού και της σημερινής Ν.Δ. με τον Εφραίμ, θυμίζουμε ότι ο κ. Λούλης διοργάνωσε τον Μάιο του 2013 στον ξενοδοχείο Κάραβελ εκδήλωση για να τιμηθεί η Μονή Βατοπεδίου στο πρόσωπο του Εφραίμ, παρόντων του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του Τάκη Μπαλτάκου, του Αδ. Γεωργιάδη και του Θάνου Πλεύρη.

Ασφαλώς η τοποθέτηση του κ. Λούλη στο νευραλγικό αυτό πόστο έχει σχέση με τα όσα είπαν τις προάλλες πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος, με τον τελευταίο να αποτάσσεται τρις τη συμφωνία που είχε ο ίδιος κλείσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ακολουθήσει το «πετυχημένο μοντέλο» της λίμνης Βιστονίδας...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: