15.7.19

Ήπια ή σκληρή αντιπολίτευση;

Χωρίς ακόμη ο πρώην κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ να έχει βρει τους ρυθμούς της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας εκπέμπει σε...
διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με την προηγούμενη, σκληρή  ρητορική του απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ. 

Αυτό γίνεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να δείξει πως ως κυβέρνηση δεν είχε τίποτα κοινό με τη ΝΔ ενώ, μετά το υψηλό ποσοστό που κέρδισε στις εκλογές, από τη θέση της αντιπολίτευσης κινείται με σωφροσύνη, ήπιο πολιτικό λόγο και χαμηλό τον αντιπολιτευτικό πήχη.

Η συνταγή που ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσει είναι η συνταγή της συναίνεσης και του ρεαλισμού. Δεν θέλει να υψώσει τη σημαία του ακτιβισμού και του ριζοσπαστισμού, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 31,5 % το 2019  δεν μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Αυτό δεν το ξεχνά ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτό οφείλει τη νίκη του και για αυτό το λόγο προετοιμάζει προσεκτικά τις κινήσεις του μέχρι το συνέδριο (σ.σ. του κόμματος), ώστε να αλλάξει συνολικά το κόμμα του, με κατεύθυνση τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και τα πρόσωπα, παρά τα αντίθετα λεγόμενά του.

Η μετάβαση του παλαιού στο νέο ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι να γίνει η μετάβαση του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ΣΥΡΙΖΑ -με ολίγη από ΠΑΣΟΚ- στο κόμμα επικρατούν δυο γραμμές και δύο διαφορετικές φωνές. Οι μεν που κινούνται με ρεαλισμό έναντι της νέας κυβέρνησης και οι δε που παραμένουν πιστοί στο δόγμα του μικρού φοβικού και κλειστού κόμματος, απέναντι στο νέο και το μεγάλο. Όσοι δηλαδή, επιμένουν στη σκληρή κομματική γραμμή στην οποία τόσα χρόνια είναι συνηθισμένοι και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Υπάρχουν και δικαιολογημένα στελέχη που ανδρώθηκαν κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ και αντλούν την πολιτική τους δύναμη μέσα από τους συσχετισμούς, τις ισορροπίες, τις ίντριγκες και το παρασκήνιο. Και υπάρχουν και άλλοι που θέλουν το κόμμα τους να διευρυνθεί προς τη σοσιαλδημοκρατία και να ανοίξει τις πόρτες του διάπλατα στην κοινωνία. Ασφαλώς, δεν λένε «όχι» σε αυτό ακόμη και οι πλέον κομματικοί, αλλά αντιδρούν στην αλλαγή κατεύθυνσης σε ό,τι  αφορά τη νέα πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι σκληροί και οι διαλλακτικοί

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει για τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και η κάθε ομάδα ή μεμονωμένο στέλεχος έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν τις επιλογές τους. Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ιστορικό στέλεχος πρώτης γραμμής, με συνέντευξή του στην εφημερίδα  “Real news” δεν δήλωσε αντίθετος στην διεύρυνση του κόμματος, αλλά τόνισε κατηγορηματικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει τη σοσιαλδημοκρατία: «Δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής τίτλου και από κανέναν. Ούτε βέβαια η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ελκτική προοπτική. Αυτά που επιδιώκουμε είναι η ενδυνάμωση και η αποκατάσταση της παρουσίας του κόμματός μας στους κοινωνικούς και μαζικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα. Έτσι προσεγγίζουμε τη νέα κοινωνική του γείωση. Μην ξεχνάμε πως τα προηγούμενα χρόνια το κόμμα μας, δυστυχώς, είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του». 

Σε εντελώς διαφορετική γραμμή κινείται η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα της εφημερίδας «Παραπολιτικά»: «Στο πλαίσιο της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ‘’ενιαία παράταξη’’ θα συζητούσατε το ενδεχόμενο ‘’μετονομασίας’’ του κόμματος ή είστε αντίθετη σε κάθε αλλαγή ονόματος ή συμβόλων;». Η πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ, σημειώνοντας τα εξής:

«Βεβαίως και αποτελεί ανάγκη ο μετασχηματισμός του κόμματος για να ανταποκριθεί στην εντολή που έδωσε ο λαός με 32% στην κάλπη. Το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση και την αντιστοίχισή του με την ευρεία εκλογική του βάση. Βασικό για εμάς είναι να μπορέσουμε να εκφράσουμε τις ανάγκες της πλειονότητας του κόσμου, ο οποίος στην ελληνική κοινωνία είναι προοδευτικός. Να εκφράσουμε ακόμα και αυτούς που δεν μας ψήφισαν ή που απείχαν. Όσο για τα σύμβολα, έχουν κι αυτά τη δική τους σημασία και ιστορία».

Η κ. Γεροβασίλη ερωτάται, ωστόσο, και για το ενδεχόμενο να είναι η επόμενη γραμματέας του κόμματος στην περίπτωση που το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει την αντικατάσταση του κ. Σκουρλέτη, όπως έγραφε το CNN Greece πριν λίγες ημέρες. Και η απάντηση που έδωσε όταν ερωτήθηκε: «Το όνομα σας συμπεριλαμβάνεται στα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του κόμματος. Αναφέρομαι στα σενάρια που σας φέρουν να είστε η επόμενη Γραμματέας της Κ.Ε. Τι απαντάτε», είναι ενδεικτική:

«Αυτές είναι διαδικασίες που αποφασίζονται στα συλλογικά όργανα. Ενημερωτικά, σας αναφέρω ότι τέτοια συζήτηση δεν έχει ανοίξει καν».

Σε άλλο μήκος κύματος

Ωστόσο, ανάλογα με το τι κόμμα θέλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται και αντίστοιχα. Ασκούν σκληρή ή όχι κριτική στην κυβέρνηση, που διανύει ακόμη την πρώτη της εβδομάδα. Ένα από αυτά τα στελέχη, ο ευρωβουλευτής Σ. Κούλογλου άσκησε κριτική για το γεγονός ότι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δ. Οικονόμου ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος της εταιρείας που είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου στο Ελληνικό.

«Αυτό το σύστημα της λεγόμενης "περιστρεφόμενης πόρτας", όταν από τον ιδιωτικό τομέα πας στο δημόσιο υπερασπιζόμενος την εταιρεία με την οποία συνεργαζόσουν, είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εξίσου απαράδεκτο είναι και το αντίθετο. Όταν δηλαδή από ένα δημόσιο αξίωμα κάποιος πηγαίνει σε μία ιδιωτική θέση, «όπως π.χ. ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Μπαρόζο που πήγε στην Goldman Sachs» επεσήμανε.

Στη συζήτηση, πάντως, που έχει ανοίξει κατακαλόκαιρα για το ποιος εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ. Μετά τις παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά τόσο στη συνεδρίαση του Π.Σ όσο και κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος σειρά πήρε ο εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Open επιτέθηκε κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: 

«Είναι μια πραγματικότητα ότι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη αυτά οφείλουν την αναγνωρισιμότητα, το πολιτικό τους κεφάλαιο στις πετυχημένες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δε γίνεται οι άνθρωποι αυτοί όταν είναι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να είναι είτε μεταρρυθμιστές και προοδευτικοί είτε αριστεροί και το ΠΑΣΟΚ να φταίει για όλα στην κρίση. Αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος και είναι πολύ σαφές»...

Ευάγγελος Γιακουμής

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: