6.7.19

Αποχή, η δύναμη που ανατρέπει τα δεδομένα...

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου η αποχή κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά (41,3%). Λίγο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό της στις εκλογές του...
Σεπτεμβρίου 2015 (43,4% ), ενώ το ρεκόρ αποχής καταγράφηκε στις ευρωεκλογές του 2009 (47,4%).

Η αποχή στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλή, προβάλλει απειλητική και είναι ευτύχημα που δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι πλειοψηφική. Αν αυτό συνέβαινε, θα ήταν πλήγμα για τη δημοκρατία, καθώς δημοκρατία χωρίς η πλειονότητα των πολιτών να συμμετέχει στις αποφάσεις είναι ανάπηρη δημοκρατία.

Οι πολίτες που απέχουν από τις εκλογές ξεκινούν από πολλές αφετηρίες. Είναι αυτοί που αδυνατούν να μετακινηθούν στον τόπο όπου ψηφίζουν τη μέρα των εκλογών, είτε γιατί βρίσκονται στο εξωτερικό είτε επειδή είναι υπερήλικες. Είναι εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στους τόπους όπου ασκούν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Είναι όμως και αυτοί που δεν ψηφίζουν από πεποίθηση. Δεν έχουμε αμφιβολία πως ένα σοβαρό τμήμα όσων απέχουν υπάρχει και καταγράφεται με ευθύνη της Πολιτείας, η οποία έπρεπε να έχει ως πρώτη προτεραιότητα να ασκούν όλοι το εκλογικό δικαίωμά τους, το οποίο συνιστά την κορυφαία άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μια άποψη για την αποχή που υποστηρίζει πως εκείνοι που απέχουν δεν επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις, γυρίζουν την πλάτη σε αυτές, αλλά δεν τις καθορίζουν. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Δεν χρειάζεται κάποια βαθυστόχαστη ανάλυση για να κατανοήσει και ο πιο αδαής ότι η αποχή από την άσκηση ενός δικαιώματος σημαίνει παραίτηση από κρίσιμες αποφάσεις, τις οποίες καλούνται να λάβουν εκείνοι που συμμετέχουν. Στην πραγματικότητα αποχή σημαίνει εκχώρηση δικαιώματος: να αποφασίζουν άλλοι για σένα, χωρίς εσένα. Με τη δική σου, όμως, άμεση ή έμμεση συγκατάθεση.

Αν εξετάσουμε το ζήτημα για τις εθνικές εκλογές, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να συμφωνήσουμε πως όχι μόνο η συμμετοχή, αλλά και η αποχή βγάζει κυβέρνηση. Η αποχή είναι η αδρανής, καθοριστική δύναμη που, αν προστεθεί στη συμμετοχή, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Να φέρει την ανατροπή τους. Αυτό οφείλουν να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να μην ψηφίσουν την Κυριακή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: