3.7.19

Η Λαγκάρντ διάδοχος του Ντράγκι...

Τα θετικά και οι προβληματισμοί...

Η ανάδειξη της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεπάγεται καλά νέα για την Ελλάδα. Βέβαια, όπως θα συνέβαινε και με...
κάθε άλλη υποψηφιότητα, η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τα στοιχεία που απαιτούνται για να γίνει μια καλή κεντρική τραπεζίτης.

Όσα γνωρίζουμε για την 63χρονη Λαγκάρντ μας παρέχουν μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί ως επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει υπάρξει μια πολύ πετυχημένη δικηγόρος. Ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί έδειξε αποφασιστικότητα στα χρόνια της κρίσης, αλλά ενεπλάκη και σε σκάνδαλα που παραλίγο να της κοστίσουν το 2016 την θέση της στην ηγεσία του ΔΝΤ.

Ως Γενική Διευθυντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειξε πολύ καλά στοιχεία και διεύρυνε την ατζέντα και την δημοφιλία του Ταμείου εξελίσσοντας το σε ένα σύγχρονο οργανισμό με πολύ καλή επικοινωνιακή πολιτική.

Αλλά πώς θα μοιάζει η Κριστίν Λαγκάρντ ως κεντρική τραπεζίτης της ευρωζώνης;

Από τις συστάσεις που ίδια έχει απευθύνει προς την ευρωζώνη για την δέουσα νομισματική πολιτική τα προηγούμενα έτη, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Λαγκάρντ είναι υπέρμαχος της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, αξιώνει από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ να τηρήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας, δηλαδή να είναι συνεπείς προς τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτά είναι καλά νέα για την Ελλάδα που θα καλόβλεπε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με τη συμμετοχή της αυτή τη φορά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δείξει ότι είναι μια ομαδική παίκτρια. Αυτό σημαίνει ότι θα στηριχθεί αρκετά στις εισηγήσεις των υπηρεσιών της ΕΚΤ, κάτι που άλλωστε έκανε και στο ΔΝΤ. Η έλλειψη πάντως βασικών γνώσεων επί της τραπεζικής συνεπάγεται ότι η Λαγκάρντ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο προκειμένου να αφομοιώσει κάποιες βασικές έννοιες.

Τέλος, κάτι το οποίο ευρύτερα σχολιάστηκε είναι ότι η επιλογή της Λαγκάρντ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ως αποτέλεσμα να μην αλλάξει γενιά στο τιμόνι της ΕΚΤ, κάτι το οποίο πολλοί θεωρούν απαραίτητο προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει την καλή της φήμη και αποδοχή από τους πολίτες της ευρωζώνης...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: