9.7.19

Ιδού η «νέα Ολυμπιακή»...

Τη «σωτηρία» της ΔΕΗ προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης...

Πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Χατζηδάκης είχε ισχυριστεί με νόημα ότι “η ΔΕΗ πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή”. Σήμερα, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε την...
ανάγκη για τη «σωτηρία» της ΔΕΗ η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι στα όρια της χρεοκοπίας»

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον τόπο και κυρίως για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα» τόνισε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας την Τρίτη 9/7 στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας παράλληλα ότι το υπουργείο που αναλαμβάνει είναι σημαντικό γιατί έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και με την οικονομία.

«Έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας γιατί σχετίζεται με θέματα όπως το χθεσινό μπλακ άουτ, γιατί χωρίς το ρεύμα πάει πίσω η ζωή μας. Με την οικονομία γιατί η ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για τις επενδύσεις στη χώρα. Είναι βασικός μοχλός για να έρθουν επενδύσεις από μέσα και έξω» σημείωσε ο νέος υπουργός.

Μιλώντας για το "καυτό ζήτημα" της ΔΕΗ σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα είναι ένα «σχέδιο σωτηρίας της». «Το θέμα αυτό σε αυτή τη φάση είναι μη θέμα, γιατί δεν υπάρχει στον ορίζοντας στρατηγικός επενδυτής. Η ΔΕΗ είναι στα όρια της χρεοκοπίας και δεν ενδιαφέρεται κανένας» πρόσθεσε.

Το σχέδιο απαξίωσης και η πραγματικότητα

Η αναφορά Χατζηδάκη επιβεβαιώνει ότι η νέα κυβέρνηση έχει επενδύσει στη σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ, για να εξυπηρετηθεί η ιδιωτικοποίησή της υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Και μάλιστα έχουν βάλει στο μάτι τον μοναδικό διαχειριστή Υψηλής Τάσης, τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, δεν έχει ανταγωνιστή, έχει σίγουρα κέρδη τα οποία θα χάσει το ελληνικό Δημόσιο.

Συνεχίζεται, έτσι, η καταστροφολογική επίθεση από τη ΝΔ η οποία, από το 2017, ισχυρίζεται ότι η ΔΕΗ καταρρέει. Η ΔΕΗ έχει αναχρηματοδοτήσει πλήρως τα δάνειά της τα τελευταία δύο χρόνια και, ως εκ τούτου, η υπόθεση που εκφράζει η νεά κυβέρνηση περί κατάρρευσης δεν μπορεί να ισχύει.

Σε συνέντευξή του πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Γ. Σταθάκης τόνιζε ότι η ΝΔ επαναφέρει την ατζέντα του 2014 για την τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την κράτησε δημόσια και διέσωσε τα «φιλέτα» των υδροηλεκτρικών. «Ο ΑΔΜΗΕ είναι πλέον εταιρεία μοντέλο, ενώ με τις συμφωνίες στα ενεργειακά καταστήσαμε την χώρα ενεργειακό κόμβο σε Βαλκάνια και ανατολική Μεσόγειο, είχε τονίσει ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θύμισε επίσης ότι «όταν παραλάβαμε, βρήκαμε το σχέδιο της ΔΕΗ για τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση του συνόλου της ΔΕΗ στα τρία κομμάτια, του ΑΔΜΗΕ κατά 66%, της “μικρής ΔΕΗ” (με σημαντικό μέρος των υδροηλεκτρικών) κατά 100% και του 17% από το 51% της “μεγάλης ΔΕΗ” που ήταν στο Δημόσιο».

«Εμείς δεν πουλήσαμε το 17% και κρατήσαμε την ΔΕΗ δημόσια, ακυρώσαμε την “μικρή ΔΕΗ” και όλα τα υδροηλεκτρικά (το πιο κερδοφόρο κομμάτι της παραγωγή) παρέμειναν στον έλεγχό της, ενώ συμφωνήσαμε μόνο για τον λιγνίτη, όπου υπάρχει οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ κρατήσαμε το 51% δημόσιο και βάλαμε στρατηγικό επενδυτή την κινεζική State Grid … και ο ΑΔΜΗΕ έγινε εταιρεία μοντέλο που διπλασίασε την αξία της μέσα σε τρία χρόνια», τόνισε ο κ. Στρατάκης.

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν στέκουν τα χρηματιστηριακά σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς «συγκρίνεται η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ του 2014 με αυτήν σήμερα, που θα έπρεπε να παίρνει υπόψιν το άθροισμα ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, του οποίου η μετοχή είναι πάρα πολύ ψηλά».

«Είναι δεδομένο ότι υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις» στην χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, «αλλά δεν είναι το καθοριστικό κριτήριο ενόψει μίας μεγάλης αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τοπίου και του ειδικού ρόλου της ΔΕΗ που καλείται να προσαρμοστεί σε αυτό βάσει της στρατηγικής που έχει εφαρμόζει και έχει χαράξει από κοινού με την McKinsey», όπως είπε...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: