13.7.19

Ο πρώτος πόλεμος των τάνκερ...


Εάν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στον Περσικό Κόλπο οδηγήσουν σε σύγκρουση, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών με τις παρεμποδίσεις ή και επιθέσεις σε τάνκερ στα...
Στενά του Ορμούζ, εκεί απ' όπου περνά το ένα πέμπτο του πετρελαίου παγκοσμίως, δεν είναι σίγουρα γεγονός πρωτοφανές.

Ο θαλάσσιος δίαυλος που χωρίζει το Ιράν και το Ομάν, συνδέοντας τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια διαδρομή.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης εκτιμά ότι 18,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, πέρασαν από τη δίοδο αυτή το 2016. Περίπου 17,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού το 2017 και περίπου 17,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων του πετρελαϊκού κλάδου «Vortexa». Με την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου να είναι περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο περνά μέσω των Στενών.



Ο «πόλεμος των δεξαμενόπλοιων»

Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ που διήρκεσε για το μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας του 1980 ήταν μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις του τέλους του 20ού αιώνα. Τα θύματα και για τους δύο στρατούς έφτασαν τις εκατοντάδες χιλιάδες. Κάποιες φορές οι ζώνες μάχης έμοιαζαν πολύ με τα πεδία μάχης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, με τα συστήματα χαρακωμάτων των εμπολέμων να αντιπαρατίθενται σε εκατοντάδες μίλια μετώπου, με μαζικές επιθέσεις πεζικού να εξαπολύονται και με αυξανόμενη χρήση χημικών όπλων να επιστρατεύεται ως μέθοδος επίθεσης και άμυνας. Ήταν κατά κύριο λόγο ένας χερσαίος πόλεμος μεγάλης κλίμακας, με τις ναυτικές επιχειρήσεις να αποτελούν το δευτερεύον πεδίο επιχειρήσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του History Today, είναι η ναυτική πτυχή του πολέμου –και συγκεκριμένα η απόφαση και των δύο πλευρών να επιτεθούν στα εμπορικά πλοία του αντιπάλου– αυτή η οποία σήμερα αντηχεί περισσότερο, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή αρχίζουν και πάλι να κλιμακώνονται...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: