Η Άγκυρα, όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά φροντίζει να ρίξει περισσότερο…
λάδι στη φωτιά που επιχειρεί η ίδια να ανάψει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγες μόλις ώρες από την καταδίκη των Ευρωπαίων στις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, οι συνεχίζουν στην ίδια γραμμή, αφού όχι μόνο αρνούνται να σταματήσουν τις μονομερείς κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά διαμηνύουν ότι ετοιμάζονται να στείλουν νέο πλοίο.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ούτε η Κύπρος δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, αφού σήμερα, Τρίτη, έστειλε ηχηρό μήνυμα, αρνούμενη να αποδεχτεί την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων.
Παράλληλα και ενώ η υπόθεση με τους S-400 βρίσκεται σε πλήρη, η Τουρκία βρήκε υποστήριξη στη Ρωσία, η οποία δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών έκανε λόγο για «βήματα που θα επιδεινώσουν την μακροχρόνια ανεπίλυτη διαμάχη στην περιοχή».
Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα
Σε ανακοίνωση – απάντηση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε πως η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες δεν πρόκειται να εμποδίσει τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Άγκυρα.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά την τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.
«Η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Τουρκία δεν θα επηρεάσει τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και θα εντείνει επίσης τις δραστηριότητές της σε αυτή την περιοχή» σημειώνει δήλωση του υπουργείου.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει, «όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει και στο παρελθόν, οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις, την προστασία των δικαιωμάτων μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα και την προστασία των ίσων δικαιωμάτων επί των πηγών υδρογονανθράκων των Τ/κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί».
«Στην πρώτη διάσταση, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν την επίλυση του Κυπριακού. Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1963 δεν εκπροσωπεί τους Τ/κ και για μας και για τους Τ/κ δεν είναι ένα πραγματικό κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας Τ/κ και Ε/κ καταργήθηκε το 1963. Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ε/Κ από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τ/κ. Ο συνομιλητής της ‘Εκ διοίκησης’ δεν είναι η Τουρκία, είναι η ‘τδβκ’. Η ΕΕ αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τ/κ όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες του νησιού Κύπρος, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με την Αγκυρα, «στη δεύτερη διάσταση, η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/κ. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τ/κ και που η χώρα μας την στήριξε πλήρως».
«Η ΕΕ αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συναντηθούν για το θέμα των πηγών υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας» συμπληρώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει και από εδώ και πέρα όπως και πριν να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τ/κ και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό, η ΕΕ η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 που δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/κ, δεν μπορεί να μας πει τίποτα. Και προκαλεί ερωτηματικά που αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν μια σημαντική μέρα για τον τουρκικό λαό όπως είναι η τρίτη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».
«Στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο»
Λίγο αργότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όχι μόνο δεν έδειξε να πτοείται αλλά φαίνεται πως πέρασε και στην αντεπίθεση, τραβώντας το σκοινί στα άκρα.
Με δηλώσεις του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέρει πως «δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σοβαρά» τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο και στέλνει μήνυμα ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας και τέταρτο πλοίο στην περιοχή.
Ο ίδιος απέρριψε μάλιστα το ενδεχόμενο εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ. Η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της εναντίον της Τουρκίας είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, επισήμανε ο Τσαβούσογλου.
Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα στείλει τέταρτο ερευνητικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα το CNN Turk.
Το τέταρτο πλοίο είναι το «Ορούκ Ρέις» όπως μεταδίδει το Anadolu.
Για την ώρα, τουλάχιστον δύο πλωτά γεωτρύπανα, το Γιαβούζ και ο Πορθητής ή Φατίχ, βρίσκονται ανοιχτά των ακτών της Κύπρου για να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο.
«Άδικα τα μέτρα»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ακιντζί, ο οποίος έκανε λόγο για «άδικα» μέτρα.
Τα μέτρα της Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν συμβάλλουν προς τη λύση του Κυπριακού, δεν είναι δίκαια και αυτή είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση, ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η ΕΕ έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περίμεναν και ήταν να συμβουλεύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αξιολογήσει με σοβαρότητα την πρόταση του κ. Ακιντζί για το φυσικό αέριο.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο Κύπρου», σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι αυτή η στάση της ΕΕ δεν μειώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε βοηθά στην λύση του Κυπριακού.
«Η αναζήτηση διεξόδου για την μείωση της έντασης στην περιοχή και την άρση του αδιεξόδου, δεν γίνεται με τιμωρία αλλά περνά από μια δίκαιη συνεργασία που θα βασίζεται σε διάλογο».
Επαναλαμβάνει ότι η πρόταση Ακιντζί αποσκοπεί στο να αλλάξει το κλίμα έντασης «που έχουν δημιουργήσει οι Ελληνοκύπριοι με τις μονομερείς ενέργειες που δεν άφησαν άλλη επιλογή στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους από του να προβούν στις ίδιες ενέργειες» – όπως είπε – «αλλά και να μειωθεί η ένταση».
Πώς αντιδρά ο τουρκικός Τύπος
Εκτενής είναι η αναφορά των τουρκικών ΜΜΕ στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Αγκυρα.
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες δεν πρόκειται να εμποδίσει τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Άγκυρα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.
Ηχηρό «όχι» της Κύπρου
Την ίδια στιγμή, η Κύπρος απέρριψε με ηχηρό τρόπο για την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων.
«Η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» διαμηνύει μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν το Συμβούλιο των Αρχηγών, μετά από συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχιακό Διοικητήριο Λεμεσού, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρότασης του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.
Στο Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησε το Συμβούλιο, αναφέρεται ξεκάθαρα πως η πρόταση αυτή, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού, ενώ εμπεριέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς εννοούμενο συμφέρον».
«Η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από τον Εθνικό στόχο», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διαμηνύοντας πως στηρίζουν απόλυτα τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος.
Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ξεκαθάρισε πως η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ενώ πρόσθεσε πως προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης πως ένα απλό όχι στην πρόταση Ακιντζί, δεν είναι αρκετό. Είπε ακόμη ότι το Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως απαντήσει στον κ. Ακιντζί, στον ΟΗΕ και όλους τους εμπλεκομένους.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε πως η πρόταση Ακιντζί είναι επανάληψη της πρότασης Έρογλου, αλλά σε χειρότερη έκδοση. Πρόσθεσε ακόμη πως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και απαιτείται αποτελεσματική διπλωματία.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος εξήγησε πως καλύπτονται από το κοινό ανακοινωθέν και υπέδειξαν στον ΠτΔ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Ο Πρόεδρος της Σύμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όλα τα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία αποπροσανατολίζει από την ουσία που είναι η λύση του Κυπριακού».
Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν αντικείμενο για συζήτηση, καθώς υποβαθμίζει την ΚΔ ενώ αναβαθμίζει το ψευδοκράτος».
Θεωρώ ότι το πιο πιθανόν τα όσα διαρρέονται για τα ευρήματα του Φατίχ σχετίζονται με την πρόταση Ακιντζί, επεσήμανε ακόμη.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι τα όσα αφορούν το Φυσικό Αέριο πρέπει να μη δημιουργούν πρόβλημα στην ουσία που είναι η επίλυση του Κυπριακού.
Στη συνεδρία παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν και εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη.
Η Ρωσία τάσσεται κατά των μέτρων ΕΕ ενάντια στην Τουρκία
Κατά της απόφασης της ΕΕ για μέτρα ενάντια στην Τουρκία τάχθηκε η Μόσχα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, στην εφημερίδα Izvestia.
O κ. Γκρούσκο είπε πως τέτοια βήματα θα επιδεινώσουν την μακροχρόνια ανεπίλυτη διαμάχη στην περιοχή.
Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία έστειλε πλοία για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνεται.
Η Ρωσία επιμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει να ασχοληθεί ουσιαστικά με το Κυπριακό. Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα πως τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, μπορούν να ενεργήσουν ως εγγυητές.
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, επεσήμανε πως οι δυο χώρες διατηρούν καλή συνεργασία και η Μόσχα αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί...
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου