14.6.19

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε γραμμή συναινετικής αντιπολίτευσης...

Στο ξεκίνημα ουσιαστικά της προεκλογικής περιόδου, μία ημέρα μετά τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να ξεκαθαρίσει σημαντικά το τοπίο αναφορικά με τη στρατηγική, τις...
στοχεύσεις και τη μετεκλογική στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι επεισοδιακές εξελίξεις που προηγήθηκαν λόγω της ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο αναβρασμός που ακολούθησε και ακόμη δεν λέει να κοπάσει απολύτως, ειδικά στις οργανώσεις της περιφέρειας (π.χ. 25 μέλη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη Χίο γνωστοποίησαν τις παραιτήσεις τους), προκάλεσαν απορίες αναφορικά με την πολιτική τακτική του φορέα της Κεντροαριστεράς. «Αλλάζει ή παραμένει ίδια η γραμμή» ήταν το ερώτημα στα χείλη πολλών, μελών, φίλων και πολιτικών παρατηρητών.

Το μήνυμα που θόλωσε πρόσκαιρα μετά και τις αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν από τη Χαριλάου Τρικούπη με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να αποκρυσταλλώσει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής από το βήμα ενός κομματικού οργάνου, της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε εν όψει εκλογών.

Η επίμαχη συνεδρίαση, αν και διεξήχθη στον απόηχο του «αποκλεισμού» του κ. Βενιζέλου από το Επικρατείας, κύλησε σχετικά ήρεμα. Η κ. Γεννηματά απέφυγε το οποιοδήποτε σχόλιο για τον ίδιο και το περιστατικό της σύγκρουσης την 1η Ιουνίου, εκτός από μία αναφορά, χωρίς να τον κατονομάσει, προκειμένου να απαντήσει στη θεωρία του περί μετατροπής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως όμως έπραξε και για την κριτική που συστηματικά της ασκείται περί ευθυγράμμισης με τη Ν.Δ. και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικό «συνοικέσιο» την επομένη των εκλογών.

Ειδικότερα αναφερόμενη στο τρίπτυχο «αυτόνομη πορεία - ανεξάρτητη γραμμή - κανένας συμβιβασμός» τόνισε:

«Οι προοδευτικοί πολίτες άκουγαν για μήνες ότι η Γεννηματά και ο Μητσοτάκης τα έχουν βρει κάτω από το τραπέζι. Οτι το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει σκοτεινές συμφωνίες με τη Δεξιά, διότι τα στελέχη του τάχα δεν μπορούν μακριά από την εξουσία. Τώρα λένε ότι θέλουμε να γίνουμε “ουρά” του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα ξέρουν ότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά και γι’ αυτό μας πολεμούν λυσσαλέα. Φοβούνται οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ πως το Κίνημα Αλλαγής θα ανακτήσει τη θέση του ως η μοναδική αυθεντική έκφραση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Για αυτό και γελοιοποιούνται με τις αντιφάσεις τους. Οχι κύριοι, και τη Ν.Δ. ελέγχουμε υπεύθυνα και αυστηρά και τον ΣΥΡΙΖΑ θα φέρουμε στα πραγματικά του μέτρα».

Οι παραπάνω αναφορές, που θύμισαν τις ίσες αποστάσεις και την αντίληψη «ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο», διευκρινίστηκαν ακόμα περισσότερο στη συνέχεια, σε σημείο που αρκετοί θεώρησαν ότι «αυτή τη φορά η Γεννηματά έβγαλε είδηση». Ποια ήταν αυτή;

Προοπτική αυτοδυναμίας

Η διαφαινόμενη -με βάση τα λεγόμενα- επιλογή το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κάθεται στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου και πάλι στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όμως εποικοδομητικά και υπεύθυνα...

Επενδύοντας πιθανότατα στην προοπτική αυτοδυναμίας της Ν.Δ., η κ. Γεννηματά με έμφαση υποστήριξε ότι «δεν μας απασχολούν οι υπουργικές καρέκλες και η εξουσία» και ότι η μοναδική εγγύηση για να μην εισέλθει η χώρα σε νέες περιπέτειες αποτελεί ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής (όπως είναι και το σχετικό προεκλογικό σύνθημα), «που θα εγγυάται μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, συνέργειες υπό όρους και προϋποθέσεις και αυξημένη πλειοψηφία όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, απέναντι σε μια αχαλίνωτη Δεξιά και με ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο τον ανεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβίκωνα παρά πόδα».

Οπως καθίσταται αντιληπτό, η κατεύθυνση αυτή μεταφράζεται σε έναν μετεκλογικό ρόλο συναινετικής αντιπολίτευσης ή στη χειρότερη των περιπτώσεων ανοχής προς την κυβέρνηση και μάλιστα με εκ των προτέρων καθορισμένα τα πεδία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση και στήριξη στη Ν.Δ.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η συνταγματική αναθεώρηση, η επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς των υψηλών πλεονασμάτων και τα εθνικά. Ενδεικτικά και πλήρως επεξηγηματικά των προθέσεων της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν τα όσα είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και εκ των πολιτικών «εγκεφάλων» στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε δύναμη σταθερότητας. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάποια ζητήματα, όπως ο εκλογικός νόμος, η εκλογή ΠτΔ, τα πρωτογενή πλεονάσματα, ναι, θα βοηθήσουμε. Η βοήθεια δεν είναι μόνο με συμμετοχή στην κυβέρνηση».

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι η διάθεση -τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο- για επαναφορά στις ξεχασμένες για μακρύ διάστημα σοσιαλδημοκρατικές ρίζες του με παράλληλη ενίσχυση των αντιδεξιών αντανακλαστικών του.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χαμηλώνουν οι τόνοι ή πέφτουν τα «τείχη» με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στην τελευταία ομιλία τής κ. Γεννηματά δεν χρησιμοποιήθηκε ο «βενιζελικής» έμπνευσης όρος περί στρατηγικής ήττας τού μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος, ενώ την ίδια ώρα επιχειρηματολόγησε γιατί η επιστροφή της Ν.Δ. δεν συνιστά λύση για τη χώρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Επιρροή σε μια τέτοια πορεία φέρεται να έχει ασκήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επανειλημμένως έχει ταχθεί ενάντια στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., αλλά υπέρ της εθνικής συνεννόησης και επίσης κατά της αναιτιολόγητης πολεμικής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον αντιδεξιό-σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερασπίζεται εξάλλου και ο Θόδωρος Μαργαρίτης της «Ανανεωτικής Αριστεράς», που τοποθετήθηκε στη 2η θέση του Επικρατείας. Και προφανώς η απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτια εξυπηρετεί την ίδια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παύει να αποτελεί δορυφορική δύναμη της Ν.Δ. αλλά θα ανταγωνιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση για το ποιος τελικά θα κυριαρχήσει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο…

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr













Δεν υπάρχουν σχόλια: